Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 4. 2003)

2. 4. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme "příruční" databázi, počítadlo nákladů na vytáčené připojení, netradiční window manager a mnoho dalšího.

Obsah

Zatímco databázových serverů (převážně typu RDBMS) existuje mezi otevřeným softwarem hned několik, malé databáze pro osobní použití se takovému zájmu vývojářů netěší, ačkoliv mezi uživateli po nich je poptávka. Zajímavým programem tohoto typu je PortaBase. Původně vznikl jako utilita pro PDA Zaurus (na kapesních počítačích jsou malé univerzální databáze obzvlášť oblíbené), ale v současné době jej lze bez problému používat i na desktopu s Linuxem (což není tolik překvapivé, neboť Zaurus staví na stejném operačním systému) i Windows (což už je trochu překvapivější). PortaBase umožňuje definovat vlastní databáze se sloupci několika typů (řetězec, číslo, logická hodnota, poznámka, datum, čas a výčet), filtry záznamů, pohledy (zobrazení jen zvolených sloupců) či různými způsoby třídění. Sloupce lze libovolně přeorganizovat a přidávat, můžete určit jejich výchozí hodnoty a dokonce i provádět některé základní operace, jako vyhledávání limitních hodnot či počítání součtů a průměrů. Nechybí samozřejmě ani export a import dat, a to z/do formátů CSV a XML. Mezi méně obvyklé funkce bych zařadil možnost šifrování dat a plnou podporu Unicode.

Minulý týden jsem se zde zmínil o programu Radiance, a dnes tu máme produkt ze stejné kategorie nazvanýKray, který disponuje některými obdobnými funkcemi. I v tomto případě jde o raytracer s podporou vizualizační metody radiosity. Mezi jeho nejzajímavější vlastnosti patří například podpora nejrůznějších druhů světel od rozptýleného přes bodové až po projekční, podpora mnoha typů materiálů včetně kombinovaných nebo speciální efekty simulující různé povrchy – například metalické. Nechybí samozřejmě modelování primitiv, import objektů tvořených trojúhelníkovou sítí nebo booleovské operace. Kray je pouze renderer, který, podobně jako třeba POV-Ray, pracuje se scénou popsanou ve speciálním jazyce. Vlastností, na níž je kladen velký důraz, je portabilita: program existuje ve verzích pro Linux, SunOS, Windows, MacOS X a dokonce i AmigaOS.

Pokud patříte mezi uživatele vytáčeného připojení v našich krajích, pravděpodobně by se vám mohl hodit program Telecash, který slouží k monitorování připojení a kalkulaci nákladů, původem ze Slovenska. Je založen na poměrně jednoduchém principu logování začátků a konců připojení pomocí skriptů, které necháte samozřejmě spouštět automaticky, což je metoda poměrně elegantní. Takto získané záznamy poté zpracovává na požádání PHP skript, který vygeneruje přehlednou statistiku. Z ní zjistíte náklady na připojení, množství přenesených dat v obou směrech nebo sumu kterou de facto zaplatíte za jeden megabajt, a to vše jak pro jednotlivá připojení, tak i v podobě součtu za dané období. Součástí distribučního balíčku jsou i předpřipravené konfigurační soubory pro slovenské i české podmínky.

Nevyhovují-li vám v Debianu standardní nástroje pro správu balíčků, můžete zkusit grafické rozhraní GNOME Debian Package Manager. Jeho cílem je po funkční stránce plně nahradit dpkg i apt-*, ovšem v uživatelsky přítulném hávu. Co se komu jeví býti uživatelsky přítulným je zcela jistě záležitostí nad jiné subjektivní, nicméně je myslím téměř jisté, že GDPM si své příznivce rozhodně najde.

Pokud si potrpíte na neobvyklé až zvláštní (což ovšem nemusí nutně znamenat špatné) ovládání, pak byste rozhodně měli vyzkoušet windows manager WindowLab, který některé prvky přebírá z Amigy a jiná zase z Plan 9. Typickou vlastností WindowLabu je omezování kurzoru myši v odpovídající oblasti – například při aktivaci menu se kurzor pohybuje pouze v jeho ploše, což usnadňuje a urychluje pozicování. Rovněž umísťování oken je poměrně netradiční: zjevují se totiž na pozici kurzoru. Ale asi nejvíce překvapující je změna velikosti okna. Žádné aktivní hrany či rohy a jejich popotahování myší zde nenajdete. Ve WindowLabu se to totiž dělá tak, že stisknete tlačítko v záhlaví požadovaného okna a pak prostě myší v libovolném místě obrazovky vymezíte obdélník, do nějž bude vybrané okno umístěno. Velikost i pozice se tak ovlivňuje naráz. Žádá si to asi trochu cviku, ale rozhodně je to velmi zajímavé a na první osahání mohu říct, že mě WindowLab dokázal zaujmout.

Vyšla nová verze Sendmailu, která opravuje závažnou bezpečnostní chybu objevenou Michalem Zalewskim. Pokud ještě stále používáte starší verzi, měli byste velmi rychle upgradovat.

root_podpora

Zajímavost týdne

Kalkulačky jsou vděčným námětem pro začínající i zkušenější programátory a snad každý, kdo k programování coby hobby :) trochu přičichl, se pokusil více či méně složitou kalkulačku vytvořit. Kalkulátory sCal a sCal2 ale poněkud vybočují tím, v jakém jazyce jsou napsány. Je jím totiž JavaScript a k jejich použití potřebujete webový prohlížeč s jeho podporou. To má samozřejmě své výhody i nevýhody. Kladem je zejména možnost umístit sCal(2) na webový server a mít ji tak dostupnou téměř kdekoliv a hodit se může i schopnost skriptování v tomtéž jazyce, záporem naopak zřejmě o něco menší uživatelský komfort. Pokud si ale myslíte, že jde o nějaká ořezávátka, jste na velkém omylu. Jednodušší z obou programů – sCal – je běžná kalkulačka obohacená navíc o konverzní funkce a uspokojí většinu normálních smrtelníků. Velikostně je navíc uzpůsobena tak, aby se dala používat i na kapesních počítačích. Naproti tomu sCal2 je určena zejména pro vědce a inženýry, kterým nabízí více pamětí, plnou programovatelnost či stovky zabudovaných konverzních funkcí a tabulek (například některé vlastnosti materiálů).

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku