Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 11. 2008)

26. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na poloprofesionální kreslení, ukážeme si nenáročné sensory, podíváme se na jednu minimalistickou wiki a představíme si modul pro webový server Apache. Na závěr nebude chybět postarší hra a také tolik oblíbená blbinka.

flowpaint

Flowpaint je novinka v kreslících programech na poloprofesionální úrovni. Jedná se o multiplatformní nástroj napsaný v Javě, který pomocí grafického tabletu citlivého na tlak přenáší data k programu. Aktuální verze je 0.1, jedná se tedy spíše o „demo“ než o hotový nástroj. Na funkce jako UNDO či tvorbu vlastních procedurálních štětců si budete muset počkat do verze 0.2. Vzhledem k tomu, že v grafice jsem amatér, nechám posouzení funkcí na laskavém čtenáři. Flowpaint si můžete jednoduše vyzkoušet přímo z vašeho prohlížeče pomocí technologie Java Web Start díky následujícímu demu. Nakonec jen pár poznámek – „live“ verze nefunguje citlivost tabletu. K vlastnímu běhu budete potřebovat Javu verze minimálně 1.5.

flowpaint

www.flowpaint­.org, 0.1, GPL/GPL2

Fedora 10

Dámy a pánové, je tu Fedora 10! Více v rozsáhlé recenzi přímo zde na Root.cz.

OSD Monitors

OSD Monitors je ideální nástroj pro ty co preferují jednoduché window managery a vůbec jednoduchá řešení. Jedná se o sadu monitorů vykreslujících svůj stav přímo na obrazovku zkrz knihovnu xosd. Vlastní kód je psaný v jazyce C a přínáší minimum závislostí a zatížení cílového systému. Samozřejmostí je uživatelsky nastavitelný formát textu včetně barev. V aktuální verzi 0.1 najdete tyto monitory: hodiny, CPU, čítač přepnutí kontextu, sledovač počtu běžících procesů, sledovač paměti a swapu, využítí disku včetně aktivity a sítová aktivita.

osd_monitors

ava.wz.cz/osd_mo­nitors.html, 0.1, GPL

LionWiki

LionWiki je minimalistická implementace wiki. Skládá se pouze z jednoho souboru a nepotřebuje ke svému běhu databázi. S výhodou využijete tam, kde je potřeba mít wiki funkční snadno i rychle či v silně omezené variantě hostingu. Kromě wiki syntaxe umí LionWiki samozřejmě historii, sledování poslední změny, přejmenování stránek a jednoduchou ochranu heslem jak pro zápis, tak i pro čtení. Další funkcionalitu jako RSS či Captcha lze doplnit pluginy. Nakonec jen otázka do diskuse – kterou wiki máte nejraději vy a proč?

lionwiki.0o.cz, 1.0, GPLv2

mod_overload

Mod_overload je modul pro snad nejoblíbenější webový server Apache. Jeho cílem je zamezit zahlcení serveru, a to sledováním zatížení (load average). Pokud vzroste nad definovanou hranici, server odmítne aktuální požadavek.

sourceforge.net/pro­jects/modover­load/, 0.2, GPLv2

Pushover

Pushover je hra s fousy – vydaná již v roce 1992 společností Ocean. V roli mravence přecházíte po plošinách spojených žebříkem, kde padají domino kostky podle určitých pravidel. Pokud jste příznivcem retro her, určitě Pushover vyzkoušejte!

CS24_early

pushover

pushover.source­forge.net/, 0.0.1, GPL/GPLv3

Blbinka

Jak psát neudržitelný kód je zcela kompletní a vyčerpávající manuál programovacích zlozvyků na večerní studium.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.