Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 10 2008)

22. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme, jak se porvat se šifrovanými rootem vzdálených počítačů, jak si udělat velmi rychle vlastní font. Pak pro vás mám kalendář pro textový režim a také vývojové prostředí pro databázisty. Lidé z Karlovarska by mohli ocenit program na vyhodnocování zemětřesení. A nakonec si dáme blbinku. Tak jdeme na to!

Mandos

Pokud máte šifrovaný disk (zejména pak kořenový oddíl), tak musíte být při bootování fyzicky u počítače a zadat heslo (teda pokud nemáte KVM konzoli). Ale co když je počítač daleko, chcete mít šifrovaný disk a přesto chcete občas být schopni rebootovat? Řešením by mohl být Mandos. Ten vloží do bootovacího ram disku malý klientský program, který se pomocí TLS spojí se serverem. Identita počítače je ověřena pomocí OpenPGP klíče a poté je mu zpět posláno zašifrované heslo. To je pak lokálně dešifrováno a použito k odemknutí zaheslovaného disku. Celé to samozřejmě není z bezpečnostního hlediska úplně ideální, ale pro někoho se může jednat o dostatečně dobré řešení.

wiki.fukt.bsnet­.se/wiki/Mandos, 1.0.2, GPLv3

Font Industry

Font Industry vám převede naskenovaná písma do bitmapového fontu a automaticky je setřídí podle Unicode, nebo podle vámi definované znakové sady. Bitmapový font je pak možné převést pomocí autotrace do vektorů a uložit jako TTF nebo OpenType. Můžete tak velmi jednoduše během jednoho dne vytvořit kompletní font. O jeho kvalitách si nedělejme žádné iluze, ale pokud potřebujete vytvořit na nějakou akci jednorázovku a nemáte rozpočet na typografa a čas na týdny práce… No, pak to stojí za vyzkoušení.

Font Industry

fontindustry.go­oglecode.com/, 0.0.10, GPLv3

Calcurse

Vyzkoušel jsem již mnoho kalendářů: Sunbird, EGW, Google Calendar, Zimbru, dokonce i Outlook. Ale plně jsem nikdy nevyužíval žádný. Všechny kalendáře mi přišly nějak prostorově náročné (tím myslím na obrazovce). Tento týden mě překvapivě jako kalendář zaujal Calcurse, který funguje v textovém režimu – používá ncurses knihovny – odtud to jméno. Program zvládá to, co od kalendáře čekám. Plus navíc spravovat TODO list. Vše je překvapivě přehledné a jednoduché, a to i když si terminálové okno hodně zmenšíte. Hned při prvním spuštění se mi vybavila podobnost s muttem. A to nejenom vzhledová. Calcurse se vám prostě asi bude buď líbit, nebo ho pohrdavě odkopnete. Nic mezi tím. A jelikož poslední verze přidala i podporu pro formát iCalendar, zvládne importovat data z libovolného svého konkurenta.

Calcurse

culot.org/cal­curse/, 2.3, GPL

Aqua Data Studio

Aqua Data Studio je vývojářské prostředí pro databázisty. Hned zkraje musím říci, že se jedná o prostředí placené (400 dolarů za uživatele) a zdarma je zkušební verze na 14 dní. Dle mého názoru jeho největším bonusem je spolupráce s mnoha databázemi: Oracle, DB2 iSeries, DB2 LUW, MS SQL Server, Sybase ASE, Sybase Anywhere, Sybase IQ, Informix, PostgreSQL, MySQL, Apache Derby, JDBC, a ODBC rozhraní. Takže pokud střídáte Toru, phpMyAdmin, phpPgAdmin a podobné nástroje, Aqua vám nabídne jednotné prostředí. Jinak prostředí je klasické, umí to vše, co byste čekali. Za vypíchnutí stojí automatické dokončování slov, ER modelář s generováním schémat, porovnávání schémat a přímá podpora pro SVN a CVS. To jsou vlastnosti hezké, ale pokud nad databází „pouze“ programujete, tak tohle určitě není nástroj pro vás. Pokud se staráte o více databází, nebo hledáte o trošku více, že umí phpMyAdmin a stojí vám ta trocha za 400 dolarů, pak doporučuji k vyzkoušení. Licenci zdarma můžete dostat pokud jste student, škola nebo vývojář open source aplikace. Nestačí ovšem někde na webu něco odsouhlasit a stahovat. Musíte autorům napsat e-mail se žádostí, které jsou individuálně posouzeny.

aqua

www.aquafold.com, 7.0.0, proprietární – $400 nebo zdarma

Seismic ToolKit

Mno, už se pomalu dostáváme k blbince. Ale zatím ještě zůstaňme chvilku seriózní. Pokud žijete na Karlovarsku, tak by se vám mohl hodit Seismic ToolKit, který umí načíst vstupní data v SAC formátu a aplikovat na ně mnoho různých transformací či analýz. Zda z toho dokážete předpovědět další zemětřesení, nechám již na vás.

CS24_early

seismic

sourceforge.net/pro­jects/seismic-toolkit/, 0.63, GPL

Blbinka

(yum|apt-get) install gnome-cups-manager
less /usr/share/doc/gnome-cups-manager/README 

Pokud se rozhodujete, jakou distribuci Linuxu použít, tak se buď zeptejte na diskusním foru a pročítejte si desítky komentářů, nebo … Nebo si přečtěte přirovnání „Kdyby distribuce byla ženou…“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.