Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 10. 2008)

15. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes na téma zálohování a správu filtrů, podíváme na filtrování pošty na serveru, bezpečně smažeme soubory, podíváme se na stav systému a taky na jednoho úsporného Bittorent klienta. Nebude chybět ani tolik oblíbená veselá blbinka.

Back in Time

Back in Time je nástroj sloužící k zálohování uživatelských dat. Grafické rozhraní je navržené pro desktopové prostředí Gnome a byť působí stroze, obsahuje vše, co je potřeba. Zálohování funguje na bázi snapshotů, tedy zachycení stavu adresářů včetně obsahu v čase. K tomu je potřeba minimální konfigurace – pouze nastavit umístění záloh a nastavení času provádění. Samozřejmostí je také asistence při obnově dat. Na závěr už jen dodám, že autor se nechal inspirovat projekty „flyback“ a „TimeVault“. A co vy, co používáte k zálohování? Nezapomeňte se podělit o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

back-in-time

www.le-web.org/back-in-time/, 0.6, GPLv2

Python-managesieve

Modul managesieve pro skriptovací jazyk Python je implementace klientského protokolu ManageSieve. Slouží obsluhování Sieveskriptu, který slouží k filtrování pošty na straně serveru. Pokud jej budete chtít změnit ze skriptu, určitě dejte modulu managesieve šanci.

python-managesieve.o­rigo.ethz.ch/, 0.4, GPL / Python License

Submin

Submin je webový frontend pro správu verzovacího systému Subversion (SVN). S ním takto jednoduše můžete spravovat uživatele a skupiny, nastavovat práva k cestám či přidávat repozitáře. K autentizaci využívat soubor htpasswd, lze tedy sdílet účty např. s webovým serverem Apache.

supermind.nl/sub­min/, 0.99, BSD Original License / MIT/X Consortium License

Qwipe

Qwipe je doplněk pro servisní menu příznivců desktopového prostředí KDE. Umožní vám bezpečně smazat soubory přímo z Konqueroru. K běhu budete potřebovat secure-delete a knihovnu Qt4, ke kompilaci samozřejmě hlavičkové soubory, většinou v libqt4-dev resp. libqt4-devel.

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/Qwi­pe+-+secure+file+de­lete?content=91031, 0.2, GPL

Huntor

Huntor je Bittorrent klient do příkazové řádky. Jako hlavní cíle si klade jednoduchost, lehkou ovladatelnost a držet se dobře ověřené UNIXové filozofie – dělat jednu věc a dělat ji dobře. Díky minimalistickému návrhu se Huntor může pochlubit minimální spotřebou zdrojů a dobrou rychlostí. Na závěr už jenom dodám, že napsaný je v Perlu. Více informací včetně informací o implementaci najdete na domovských stránkách projektu.

ostofiz.hostra­tor.com/huntor/, 1, Perl License

psinfo

Psinfo je malý nástroj, který vám přehledně vypíše informace z /proc. Konkrétně stav procesu, využití procesoru, stav I/O subsystému, stav paměti, počet výpadku stránek, signálů a další. Kompletní přehled a jak takový výpis vypadá najdete na domovských stránkách projektu.

CS24_early

www.ward.nu/com­puter/psinfo/, 0.1, GPLv2

Blbinka

Dnes seznam manuálových stránek, které by na vašem systému určitě neměly chybět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.