Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 9. 2008)

24. 9. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme na jednu hru s fyzikou. Následovat bude CAD pro pletení. Pak si ukážeme, jak je možné upgradovat běžící program bez nutnosti ho ukončit. Také se podíváme na knihovnu pro tvorbu reportů. Nakonec si představíme program na změnu pozadí a klikátko na omezení přístupu ke squidu.

Numpty Physics

Před dvěma roky jsem viděl tohle zajímavé video, kde se nakreslené předměty okamžitě podvolují fyzikálním zákonům (zejména gravitaci).
Mezitím mi unikl vznik Box2D enginu, který onu fyziku implementoval. A tento týden jsem objevil Numpty Physics. Ta využívá úplně stejné principy, jaké používal onen pan profesor. Jak Numpty Physics vypadá, se můžete podívat na YouTube.
Tato animace je sice trochu podvod, protože je to video ze hry Crayon Physics – což je prototyp jiné hry, která se zatím nedá stáhnout, ale pokud mohu říci podle té půlhodinky, co jsem si hrál Numpty Physics, tak od toho videa se liší jen jinou úvodní stranou. Jinak k dispozici je mnoho levelů a dokonce i editor, takže si můžete vytvořit vlastní úrovně. Hra samotná mi velmi silně připomněla Fish Fillets, s tím rozdílem, že tady nikdo neříká žádné vtipné hlášky a je mnoho řešení, jak dohrát úroveň (což neznamená, že to je vždy lehké). Hra se samozřejmě nejlépe hraje s dotykovými obrazovkami (tuším je primárně kompilována pro OpenMoku), ale skvěle se hraje i s normální myší.

numptyphysics­.garage.maemo­.org/, 0.2, GPL

Knitter

Knitter zobrazuje 3D modely pletacích vzorů. Vzor můžete nadefinovat pomocí KnitML nebo pomocí vlastního pseudojazyka. Výsledek je hned zobrazen, takže si můžete udělat představu, jak výsledná trepka či svetřík bude vypadat. Výsledná očka můžete dokonce chytnout a přetáhnout na nové místo a vzory tak vytvářet opravdu interaktivně.

Knitter

knitter.source­forge.net/, 0.3.0, GPL

UpStare

UpStare je dynamický updatovací systém, který dokáže aktualizovat běžící binárku na novou verzi, bez nutnosti ji ukončit. Jak to dělá? Především potřebujete zdrojové kódy staré i nové verze aktualizovaného programu. Při jeho kompilaci se nahradí běžné gcc jinou verzí obsaženou v UpStare, následně se vytvoří seznam aktualizovaných proměnných a funkcí a z toho všeho je automaticky vytvořen patch, který po kompilaci vytvoří .so knihovnu. Ta po nahrání do paměti způsobí faktickou aktualizaci starého programu na nový. A to vše bez přerušení běhu programu. Tedy téměř. Běh programu se samozřejmě na chvíli přeruší. Nový kód pokračuje od posledního známého safe pointu. Fór je v tom, že tyto záchranné body se vytvářejí na začátku každé funkce a na začátku každého cyklu. UpStare se dokonce popere s vícevláknovými programy a není pro něj problém ani update uprostřed rekurze. Autoři dokonce úspěšně aktualizovali bežící vsFTPd a PosgreSQL.

www.mkgnu.net/?q=up­stare, 0.9.12, binární verze volně použitelná pro akademické nebo osobní použití

JasperReports

JasperReports je Java knihovna, jež vám umožní jednoduchým způsobem vytvářet zprávy (reporty). Šablonu definujete v XML, data můžete vzít z libovolného JDBC zdroje (a libovolně je kombinovat) a výstup může být uložen v PDF, HTML, XLS, RTF, CSV nebo XML, s optimalizací pro tiskárnu nebo obrazovku. Výstup může obsahovat grafy i hyperlinky. Ve výsledných zprávách můžete použít vyčerpávající sadu interních funkcí a proměnných, které vám umožní přizpůsobit výstup vašim potřebám. Pro nás je důležité, že JasperReports podporuje Unicode, takže můžete bez obav generovat reporty v češtině. Na generování šablon reportů je možné použít např. iReport.

Jasper

jasperforge.or­g/plugins/pro­ject/project_ho­me.php?group_id=102, 3.1.0, LGPL

Wallpaper Action

Wallpaper Action je program, který umí v pravidelných intervalech měnit pozadí vaší pracovní plochy. Vytvoříte si seznam adresářů, z kterých má číst pozadí a stanovíte si interval (od minuty po dny). Bohužel se zdá, že program si neumí poradit s kompozitními okenními manažery (minimálně s KDE4), na druhou stranu jde zkompilovat i Windows.

wallpaper

www.progchild­.de/software/wpa/, 5.2, GPLv2

SAcc

Squid je výborná proxy, ale ačkoliv má jeden z nejlépe dokumentovaných konfiguračních souborů, co jsem kdy viděl, nastavovat v něm ručně přístupová práva je pěkný „opruz“. Tohle vám ale umožní hezky vyklikat program SAcc. Přes web si můžete naklikat uživatelské účty, nastavit jim neomezený přístup, přístup jenom v zadaném čase nebo povolit pouze ICQ protokol. Můžete si pak vyjet report, kolik uživatelé přenesou dat. Případně jaké stránky daný uživatel nejčastěji navštívil. Značná část dokumentace je napsána v ruštině, takže je třeba oprášit azbuku.

sacc

sacc.cybersec­.ru/, 1.81-RC1, GPLv2

CS24_early

Blbinka

Microsoft není žádný troškař. Ten má všechno velké. I BSOD.

Znáte nějakého vývojáře? Tak ho obejměte a řekněte mu, že ho máte rádi. Někdy je to třeba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.