Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 9. 2008)

3. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme na velmi zajímavý virtualizační nástroj, modul pro vkládání hesla přes IR port, konkurenta MythTV pro HTPC, implementaci textového procesoru Sieve jazyka v Javě a nebude chybět ani tradiční blbinka: umíte bojovat s nigerijským spamem?

oVirt

Někteří lidé se domnívají, že počítač tak, jak ho známe dnes, bude za pár let minulostí a celý počítač bude virtualizovaný. Jak by to asi mělo vypadat? Představte si že provozujete počítač, na kterém chcete provozovat databázi, web server a ještě poštu. Tyto jednotlivé programy se chtě nechtě vzájemně ovlivňují – chtějí různé knihovny, mají různé cykly aktualizací, zkrátka jiné požadavky na zdroje. Většina distribucí za vás mnoho problémů vyřeší, ale ne vždy vše a ne vždy ideálně. Navíc pokud máte několik let starý systém s několika takovými programy a ty chcete rozdělit na více strojů (protože navýšení výkonu), tak to může být docela netriviální úkol. Naproti tomu manipulovat s celým virtuálním strojem je docela jednoduché. Takže si můžete hned ze začátku nainstalovat každý program – pošta, db a web – na samostatný virtuální stroj a ty v případě nutnosti migrujete na silnější železo nebo naopak méně náročné stroje konsolidujete na málo zatížený fyzický počítač.

O tom, že to není vzdálená budoucnost, ale reálná současnost, se vás bude snažit přesvědčit oVirt z dílny Red Hatu. oVirt je velmi malý obraz základního operačního systému, který obsahuje jenom hypervisora a implementuje libvirt rozhraní. Konkrétně se jedná o bezstavovou Fedoru, která může běžet z USB disku, LiveCD nebo čistě v RAMce nahraná přes PXE. Tento malý obraz je pak schopen spouštět virtuální stroje (oVirt uzly). Administrační uzel potom obsahuje nástroje, které vám umožní komfortně spravovat všechny běžící virtuální stroje. Momentálně jsou podporovány pouze KVM stroje, pracuje se na XENu. A díky použití libvirtu, by neměl být problém časem zprovoznit i jiné virtualizační stroje.

oVirt

www.ovirt.org, 0.92–1, GPLv2

pam_lirc

pam_lirc je PAM modul, který vám umožní napsat heslo přes IR dálkové ovládání. Zatím to uspokojivě zvládá pouze pro su a pro xscreensavery, ale i tak je to skvělý doplněk pro HTPC.

www.theiling.de/pro­jects/pamlirc­.html, 1, GPLv3

mod_cidr_lookup

mod_cidr_lookup je modul pro Apache2, který načte ze zadaných souborů seznamy tříd IP adres (např. soubor /usr/local/et­c/ip.d/foo obsahuje řádku 172.16.0.0/16) a pokud přijde klient z uvedeného rozsahu, tak modul nastaví proměnou prostředí X_CLIENT_TYPE a navíc do http hlavičky vypíše X-Client-Type. V našem případě by tyto proměnné měly hodnotu foo. Díky nastavení obou proměnných zároveň můžete tyto hodnoty využít jak v aplikaci na straně serveru, tak na straně klienta.

sourceforge.net/pro­jects/modcidrlo­okup/, 1.0, The Apache License 2.0

Badut

Pokud je pro vás MythTV příliš komplikovaná věc a chtěli byste pro své HTPC něco jednoduššího, tak můžete zkusit Badut. Badut se soustředí na několik věcí: Aby šel kompletně celý ovládat pomocí dálkového ovládání (a tedy nebylo nutné spouštět další programy), práce s více disky (např. i USB), kdy obsah několika adresářů spojí do jednoho virtuálního adresáře, který prohlížíte. Dále obsahuje rozšířenou podporu pro LCD displeje v počítači (nemyslím monitory, ale ty pidi jedno až dvou řádkové displeje), kde zobrazuje stavové informace (co se právě přehrává). A v neposlední řadě je rozšiřitelný přes pluginy. Zatím jediný je přehrávač cdrdao obrazů audio CD. Dalším požadavkem autora byla rychlost, takže se Badut nesnaží rekurzivně procházet adresáře nebo je indexovat. Naběhne tedy velmi rychlé a procházení kolekcí médií je také velmi rychlé. Tuhle jednoduchost na druhou stranu vyvažuje velmi strohé až spartánské prostředí, které zdaleka není tak hezké jako u MythTV nebo u Freevo.

Badut

www.theiling.de/pro­jects/badut.html, 3, GPLv3

jSieve

Používáte-li IMAP, tak vám asi nebude neznámý Sieve. Pro ostatní: jedná se o jednoduchý skriptovací jazyk, který slouží na vytváření filtrů pro poštu. Zejména pak pro přesun e-mailů do různých složek. To vše na straně serveru, ještě před tím, než si e-maily stáhnete. jSieve je implementací textového procesoru Sieve jazyka v Javě. jSieve může začlenit do vlastní aplikace, která nějak pracuje s e-maily a okamžitě tak získat podporu pro Sieve.

root_podpora

james.apache.or­g/jsieve/index­.html, 0.2, The Apache License 2.0

Blbinka

Už je to krapet starší, ale dosud jsem o tom neslyšel – Jak bojovat s nigerijským Scamem: Objednávka Anus laptopu z Nigérie (velmi dlouhé, ale na konci obsahuje i fotky a audio).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.