Hlavní navigace

Qt na mobilních telefonech s operačním systémem S60

22. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Qt Software v posledních měsících horlivě pracuje na portu Qt pro velmi rozšířenou platformu mobilních telefonů Symbian S60. Jeden z vývojářů bývalého Trolltechu se nyní na svém blogu pochlubil s funkční verzí balíčků a ukázek, které může vyzkoušet každý. V jakém stavu Qt pro S60 je?

Toto je překlad původního článku, který je možno najít na Qt Labs Blogu. Překlad původně vyšel v Blogu o Qt.

V dubnu tohoto roku jsme v Trolltechu v Oslu zahájili nový projekt „Qt pro S60“ a od té doby jsem byl netrpělivý, kdy o něm konečně budu moci něco napsat. Teď přišel čas, kdy tu možnost konečně mám! V podstatě se nám podařilo naportovat Qt pro další platformu, S60, což znamená kolem 80 milionů nových zařízení, na kterých lze s úspěchem Qt provozovat. Naše představa, že Qt bude nakonec všude, se stává každým dnem více a více realitou.

Přejděme k podstatnějším věcem:
stáhnout pre-release balíčky,
stáhnout naše fluidlauncher demo, které můžete zkusit na svém telefonu.

Video, na kterém je vidět rozběhnuté Qt na 3 různých telefonech

Pár vět o technické ukázce a demech

Pre-release balíček Qt pro S60 můžete dostat ve dvou licenčních podobách. Buď jako open source (GPL2 nebo GPL3) balíček nebo jako komerční preview-commercial balíček. Co se týče obsahu, tak v nich není žádný podstatný rozdíl. Nicméně open-source balíček obsahuje předkompilované binární soubory, které v tom komerčním nenajdete. Důvodem je to, že si kompilátor (GCCE), který je dostupný open-source vývojářům, v tomto okamžiku neumí poradit s Qt knihovnami. RVCT si s nimi sice poradit dokáže, ale k němu zase pro změnu asi nebudete mít přístup vy, protože není volně dostupný.

Takže v zásadě pro open-source balíček budete překládat s GCCE, ale sestavovat budete s knihovnami, které jsme pro vás připravili v RVCT. Co se týče komerčního balíčku, tak tam předpokládáme, že máte k RVCT přístup a necháme vás udělat všechny ty věci okolo ve vlastní režii. Jsem si jist, že se s tímto GCCE problémem do příští technické ukázky vypořádáme.

Qt moduly, které jsou v balíčcích dostupné:

  • QtCore – všechny ne-Gui třídy
  • QtGui – vykreslování a widgety
  • QtNetwork – TCP, HTTP a tak podobně
  • QtTest – unit testing

Podpora je dostupná pro S60 3.1 a vyšší. Dokonce i pro zařízení 5.0, které právě vyšlo. Mimochodem, pokud se pokusíte nainstalovat demo, které je výše, na telefon, který jede na verzi 3.1, musíte si nainstalovat navíc Pips/Open C. Samozřejmě jsme pro vás už připravili balíček.

Na závěr si dovolím obrázek zařízení, které jsem měl po ruce, jen abyste viděli, že vám nelžu.

CS24_early

Qt na různých zařízeních se systémem S60

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku