Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 10. 2010)

27. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na rozpoznávání textu z naskenovaných dokumentů, představíme si nástroj pro správu databází, pustíme si hudbu v jednoduchém přehrávači, najdeme rozdíly v databázích a pochopitelně nebude chybět ani oblíbená blbinka.

Eye

Eye je experimentální nástroj pro rozpoznávání a digitalizaci tištěného textu (OCR). Používá metodu segmentace a podle domovské stránky projektu si vede při vysoké kvalitě scanu dost dobře. U horších podkladů by měl pomoci nový algoritmus k dispozici od verze Alpha 8. Z uživatelského hlediska je program velice jednoduchý – na vstupu pracuje s formáty PNG, BMP, JPEG a GIF. Pak stačí drobná nápověda, jak velké vlastně písmo je a (ne)máte k dispozici výsledek. Napsaný je v Javě, neměli byste mít problémy jej spustit na běžných platformách. Pokud máte k dispozici nějaký zajímavý text, nezapomeňte se podělit v diskusi, jak se s ním Eye popral. Mimochodem, doporučuji přečíst text licence. Bohužel jsem nenašel přímý odkaz. Licenci najdete v ZIP archívu v adresáři ‚docs‘.

eyeocr.source­forge.net, Alpha 9, Anti-Evil License for: „Eye“ by Stefan Reich

VFront

VFront je nástroj pro správu MySQL a PostgreSQL databází. Není sice tak vyspělý jako phpMyAdmin a phpPgAdmin, na druhou stranu umí sám spravovat 2 typy databází. VFront by měl mít AJAXové rozhraní (což mi jako uživateli u phpMyAdmin i phpPgAdmin celkem chybí), bohužel jsem nenašel žádné žívé demo, kde bych jej mohl proti phpMyAdmin/phpPgAd­min z hlediska uživatelské přívětivosti porovnat. A když jsem začal klikat na odkazy, velice rychle jsem narazil na mou chabou znalost italštiny. Celý projekt působí velice syrovým dojmem, uvidíme, zda se časem stabilizuje a získá si své uživatele. A co vy? Používáte webové nástroje k administraci databází?

www.vfront.or­g/en/index.php, 0.95m, GPLv2

Pogo

Hledáte-li jednoduchý přehrávač hudby, který přežije i nekonzistentní ID3 tagy, koukněte na Pogo. Grafické rozhraní je velice intuitivní, určitě i díky tomu, že jde o jen o přehrávání hudby a nic víc. Struktura alb je postavena podle fyzické struktury na disku. Pogo umí pracovat s formáty MP3, FLAC, Ogg Vorbis, Musepack, Wavpack, AAC a MPEG-4. Napsaný je v Pythonu a potěší i český jazykový balíček.

translations.lau­nchpad.net/po­go, 0.2, GPLv2

Another PostgreSQL Diff Tool

Another PostgreSQL Diff Tool (apgdiff) je nástroj k vyhledání rozdílů v schématech PostgreSQL databází. Podobně jako známý nástroj diff(1) bere na vstupu SQL dumpy databáze. Výstupem je pak SQL kód rozdílu, kterým lze databáze synchronizovat. Apgdiff je napsaný v Javě, případně můžete použít webovou variantu.

CS24_early


apgdiff.startnet­.biz/index.php, 2.3, MIT License

Blbinka

Návod, jak má vypadat linka zákaznické podpory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.