Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 4. 2011)

27. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes začneme odlehčeným prohlížečem grafických formátů, následuje jednoduchý kecálek nevyžadující server, ukážeme si, jak na správu a plánování osobních financí a nakonec generátor síťových paketů. Nebude chybět ani oblíbená blbinka.

Feh

Feh je odlehčený prohlížeč grafických formátů založený na knihovně imlib2. Ovládání je primárně z příkazové řádky, zda je to výhoda či nevýhoda, nechávám na prioritách laskavého čtenáře. Feh umí rekurzivně načítat celé adresáře obrázku a spustit slideshow. Mezi pokročilé funkce patří rychlý dynamický zoom, přidávání textových popisů do fotek a načítání jedné fotky několikanásobně přes HTTP (výstup webových kamer). Na domovské stránce najdete uživatelský manuál stejně jako manuálové stránky v HTML formátu. Na závěr jen dodám, že implementační jazyk je zde C.

feh.finalrewin­d.org, 1.13, BSD Original

IPChat

IPChat je peer to peer kecálek. Nepotřebuje ke své funkci server, uživatelé jsou identifikováni podle IP adres. Rozhraní je textové (ncurses) a překvapivě lze používat i jednoduchý text markup (barvy, tučné písmo). Podpora UTF-8 je dnes standard a SSL šifrovaní komunikace je jediná z „pokročilých“ funkcí. Pokud hledáte dokumentaci, něco málo najdete na savannah.nongnu­.org, ale moc si od toho neslibujte. Na vydání verze 0.5 jsme si museli počkat 6 let (!), tipuju tedy, že se IPChat svého minimalistického designu bude držet. Na druhou stranu se IPChat jeví stabilně, C-čkový kód má něco málo přes 200 Kb a přibaleno je i how-to, pokud byste se rozhodli hackovat kód. Hledáte-li jednoduchého kecálka pro lokální síť, určitě dejte IPChatu šanci.

www.nongnu.or­g/ipchat/, 0.5, GPL

MoneyGuru

MoneyGuru je správce osobních financí, resp. účetnictví. Výhodou, dle slov autora, je automatické zpracování podvojné formy účetnictví do okamžitého reportu, který máte pořád na očích. Video lepší tisíce slov – koukněte na tento screencast. MoneyGuru umí importovat/ex­portovat různé formáty, spustíte jej jak na Macu, tak na Linuxu či Windows a existuje i pár jazykových mutací. Napsaný je v Pythonu, než se vrhnete do instalace, doporučuji alespoň nakouknout do dokumentace na domovské stránce projektu.

www.hardcoded­.net/moneyguru/, 2.3.7, BSD Revised

Ostinato

Ostinato je generátor síťových packetů. Je to vlastně takový wireshark naruby – lze na sebe skládat protokoly, volitelně upravovat hlavičky a data, nastavit tok packetů a třeba více proudů dat. Lze tak jednoduše testovat třeba VLANy, IPv6, ARP – a to na všech možných platformách. A testování není omezeno jenom na funkci – Ostinato umí otestovat i výkon.

CS24_early


code.google.com/p/os­tinato/, 0.4, GPLv3

Blbinka

Jak poznat informatika v armádě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.