Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 3. 2012)

28. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na offline to-do aplikaci, nástroj pro nalezení ztraceného hesla ke komprimovaným archivům, pokročilý program pro vytváření a editaci titulků a jednoduchou aplikaci pro export PDF do obrázků. V závěru nebude chybět ani blbinka.

Lifeograph

Lifeograph je zajímavý úkolníček s integrovaným kalendářem. Co některé možná zaujme, je možnost šifrování dat a automatické uzamykání obsahu pod heslem. Mezi další vlastnosti, které už tolik nepřekvapí, patří podpora běžných odkazů, ale i linkování na jiné záznamy v Lifeograph, vkládání tagů nebo jednoduché formátování typu *tučně*, _kurzívou_ apod. Vykonané úkoly lze označit zaškrtnutím checkboxu, bohužel, vkládání ilustrací je prozatím jen v plánu pro další verze.

lifeograph.wi­kidot.com, 0.8.1, GPLv3

RarCrack

Pokud jste zapomněli heslo k archivu, nebo z nějakého jiného důvodu potřebujete takové heslo zjistit, RarCrack je to pravé „kladivo“ na rozlousknutí. Ačkoliv název napovídá podporu rar archivů, poradí si i se zip a 7z formátem. Jedná se o CLI nástroj a využívá bruteforce algoritmus. Pokud tušíte, z jakých znaků by se heslo mohlo skládat, je možné znaky upřesnit a urychlit tak jeho nalezení.

rarcrack.source­forge.net, 0.2, GPLv2

Aegisub

Aegisub je vyspělý nástroj pro vytváření a editaci titulků. Krom nejrozšířenějšího formátu SRT lze pracovat i s ASS, SSA, TXT, TTXT, SUB, MKV, MKA, MKS včetně konverze mezi nimi. Je schopen nativně pracovat s Advanced SubStation Alpha (ASS) a využít tak naplno možností grafických titulků. Samozřejmostí jsou pak nástroje pro synchronizaci titulků se zvukovou stopou, vestavěný video přehrávač a mnohé další. Podpora většiny desktopových systémů a roky vývoje jej pak pasuje na jeden z nejrozšířenějších volně dostupných nástrojů pro editaci a vytváření titulků.

www.aegisub.org, 2.1.9, BSDL 

qpdf2img

Jedná se velice jednoduchý nástroj pro export pdf do bitmapového obrazu. Exportovat lze do BMP, JPEG, PNG, PPM, TIFF, XBM a XPM. Mezi nastavitelné hodnoty patří hodnota komprese JPEG, rozlišení a možnost přetočení strany. Vždy je možné vybrat jen požadovanou část (strany) dokumentu pro export. Jedná se o efektivní nástroj a pro tyto účely nepraktický Print Screen je tak možné nechat chladný. Qpdf2img je postaven na qtPoppler.

root_podpora

code.google.com/p/qpdf2­img/, 0.3, GPLv2

Blbinka

A jak používáte internetový prohlížeč vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.