Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 4. 2010)

28. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na VNC klienta v jiném podání, připomene zajímavý emulátor počítačů Atari, zmíníme také novinky ve vydání jazyka Perl a nakonec nástroj pro zachycení myšlenek. Pochopitelně nebude chybět oblíbená blbinka.

Guacamole

Guacamole je webový VNC klient pro prohlížeče s podporou HTML5. K mému překvapení i relativně rychlý. Podporuje pokročilé funkce jako například kurzor na straně klienta. Aby vše fungovalo, je potřeba rozběhat Javový server, který se stará o překlad z XML do VNC protokolu. Youtube video na kterém si můžete prohlédnout chování, najdete na domovské stránce projektu.

guacamole.sou­rceforge.net, 0.15, Affero GPL3

Stella

Seriál Pavla Tišnovského o architekturách počítačů, konkrétně o osmibitech, ve mě vzbudil určitý pocit melancholie. Vydal jsem se tedy hledat emulátor a hned narazil na zajímavý projekt jménem Stella. Není to sice žádný nováček ve světe otevřeného softwaru (na Rootu jsme o něm psali už v roce 2000), ale určitě stojí za zmínku. Emuluje populární herní konzoli Atari 2600 VCS. Velice primitivní grafika asi nikoho neohromí, ale zajímavou funkcí je intergrovaný debugger, nebo také široká škála nastavení a cheat code manager. Dodám je, že Stella se během let otevřeného vývoje dočkala portování na spoustu různých platforem. Více informací včetně rozsáhlé dokumentace najdete na domovských stránkách projektu.

stella.source­forge.net, 3.1, GPLv2

Perl 5.12

Minulý týden vyšel Perl 5.12. Seznam novinek je opravdu dlouhý, zmíním tady alespoň Yaya-Yada operátor, anonymní balíčky, vylepšenou podporu unicode a Y2038. Od verzer 5.11 se dočkal Perl změny ve vývojového cyklu a 5.12 je první verze, která potvrzuje, že se každé jaro dočkáme nového stabilního vydání Perlu. A pokud vše půjde podle plánu, tak se příští měsíc dočkáme prvního opravného vydání pro větev 5.12.

www.perl.org, 5.12.0, Artistic/GPL

Memonaut

Memonaut, jak název napovídá, je nástroj k ukládání poznámek. Přijde vhod při brainstormingu, kdy podobně jako u myšlenkové mapy organizujete nápady ve stromové struktuře. Ovládání je intuitivní, pochopitelně můžete poznámky přehazovat metodou drag-n-drop. Nechybí ani možnost formátování textu, klávesové zkratky a záložky. Příznivce komunitních sítí potěší export na Twitter.

CS24_early


code.google.com/p/me­monaut/, 1.10, BSD Revised

Blbinka

V Bugzille Red Hat se občas najdou zajímavé reproducery.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.