Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 2. 2012)

29. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme cloudové zálohovací řešení, Lua modul pro webový server Apache, systém koše pro prostředí bez desktopu, komplexní nástroj pro psaní textů v LaTeXu a jednoduchého pomocníka pro UML modelování. Jako vždy vše uzavře blbinka.

Cyphertite

Co by vzniklo spojením taru, rsyncu a gpg? Mohl by to být například Cyphertite. Není to ale další z mnoha zálohovacích softwarů s jednou zajímavou funkcí a jinak nic. Líbí se mi deduplikace před přenosem (na straně zálohovaného stroje), šifrování a to, že je napsaný v jazyce C. Při zálohování pracovních stanic v noci nízké nároky na prostředky asi neoceníte, při zálohování notebooku při práci už ale ano. Potěší podpora pro velkou trojku operačních systémů – Linux (hlavní distribuce mají předpřipravené repozitáře), Mac, Win. Samozřejmostí je IPv6, dokumentace a manuálové stránky. A teď ta horší zpráva – Cyphertite je cloudová služba a k dispozici je jen klientský software. Serverová část je zdarma do 1GB, 60GB už stojí 4 USD za měsíc. Wiki je zatím plná „work-in-progress“, uvidíme, čeho se dočkáme. A co vy? Jak zálohujete vy? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem.

www.cyphertite­.com/why-cyphertite.php, 1.0.1, ISC

Mod_pLua

Jazyk Lua poslední dobou získává na oblibě. Často jej vidím jako integrovaný interpret v jiném softwaru nebo na embedded platformách kvůli jednoduchosti a velikosti. Webovým vývojářům pak může přijít vhod mod_pLua – modul pro dnes nejrozšířenější webový server Apache 2. Zápis kódu vypadá podobně jako u PHP. Osobně zastávám názor, že jazyk je pro web zajímavý, až když existuje rozumný framework poskytující abstrakci nad templaty, databází, sessiony a zpracování požadavků. Jinak se člověk zadrbe hodiny i dny, než začne vlastní aplikace něco dělat. 

A tady má Lua co dohánět. Nebo prostě zůstane jednoduchým rozšiřitelným jazykem pro rychlovky a paměťově omezené zařízení. Zajímavých jazyků vhodných pro web je naštěstí i tak dost. Zbývá už jen dodat, že implementačním jazykem je zde Cčko, a jak jinak, Lua.

sourceforge.net/p/mod­plua/wiki/Home/, 0.50, Apache 2.0

Trash Can

Trash Can je implementací koše tak jak jej známe z desktopu. Jen funguje v shellu. A jak že tedy? Jde o jednoduché nástroje, kterými chování koše můžete ovládat. Čištění či odstranění starých položek z koše lze mít nastaveno automaticky a obsah koše je pro úsporu místa komprimován. Nic extra robustního to není, nicméně pokud jsou vaše prsty občas rychlejší, než je zdrávo, může vám Trash Can ušetřit nějaké ty nervy.

http://github­.com/comwt/trashcan, 3.3, GPL

Texmaker

Texmaker je vyzrálý a časem prověřený multiplatformní GUI editor textů psaných v LaTeXu. Není to přímo WYSIWYG editor (od toho tady máme jiné), nicméně z nejčastěji používaných funkcí nechybí nic. Plná podpora Unicode, kontrola pravopisu, doplňování klíčových slov, náhledy, integrovaný prohlížeč PDF, rovnice, průvodce, ale hlavně – kompilování jedním kliknutím. Nechybí ani manuál a lokalizace do mnoha jazyků. Napsaný je v C++ nad grafickou knihovnou Qt4.

www.xm1math.net/tex­maker/index.html, 3.3.1, GPL

Umlet

Umlet je jednoduchý nástroj pro modelování / kreslení UML diagramů. Rozhraní je spíše minimalistické, má minimum konfiguračních voleb oken. Výsledný diagram lze exportovat do několika grafických formátů včetně vektorových, případně také PDF. Napsaný je v Javě, spustíte jej bez větších problémů na všech platformách. A oproti komplexním modelovacím nástrojům i na běžných (starších) strojích.

CS24_early

www.umlet.com, 11.4, GPL

Blbinka

Jak dobře zvládáte svůj textový editor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.