Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Softwarová sklizeň (29. 2. 2012) od Tom - klidne at prodavaji licencni klice omezeny objemem dat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 2. 2012 2:12

    Tom (neregistrovaný)

    klidne at prodavaji licencni klice omezeny objemem dat, ale na ceskych linkach (netboxarska/u­niverzitni elita se zdrzi zbytecnych komentaru) je zalohovani desitek GB leda snem, o vzdani se dat kamsi na nezname misto nemluve.

  • 29. 2. 2012 9:51

    SPM (neregistrovaný)

    Neni to spíš tak, že zálohování desítek GB vcelku i jde, pokud člověk nemá doma fujDSL? :)

  • 29. 2. 2012 10:38

    Pavel Šimerda

    Pravidelné nakládání s desítkami gigabajtů, to už chce 100Mbit linku *oběma* směry.

    Mám 5GHz wifi spoj, který utáhne 70Mbit (cca, up+down dohromacy), ale omezení mám na 10Mbit/10Mbit, tzn cca megabajt za vteřinu, což lze vcelku triviálně přepočítat na cca 3.5 gigabajtu za hodinu, takže přetažení tří desítek gigabajtů
    se protáhne na celý den.

  • 29. 2. 2012 10:58

    SPM (neregistrovaný)

    Naproti tomu kdo ale v domácim nakládá s daty v takhle velkém měřítku? Jako postačujících bych viděl, když jednou odzálohuji všechny svá data (řekněme ty desítky GB) a pak se postupně dohrávají ty nové věci (které už budou řádově menší). Takže pokud s 10M uploadem trvá první nahrání den a další už běží v rozumném čase, tak mi to přijde OK. Samozřejmě pokud má někdo na up 256kbps, tak těch prvních 30GB nenahraje asi nikdy...

  • 29. 2. 2012 19:41

    bez přezdívky

    Záleží kolik toho člověk vlastně potřebuje pravidelně zálohovat. Když jsem nedávno koukal na svůj archív a historii záloh (používám BackupPC), zjistil jsem, že:

    * většinu dat mám konstantních. Zálohy školních projektů, e-knížky, manuály, dokumenty starší 3 let ... A přistupuji k ním zřídka kdy. Klidně bych mohl odzálohovat na nějaké read-only médium.

    * z často se měnících dat zabírá hodně sync / cache emailů. To ale není potřeba řešit, data jsou zálohována na úrovni poštovních serverů.

    * dále checkouty projektů - neřeším, stáhnu znova

    * všechno ostatní se vejde do 100-300M a mění se velmi pozvolna (IRC logy, rozpracované projekty, aktuální dokumenty, nastavení aplikací) a jsem schopen průběžné zálohovat rsyncem i přes mobilní síť.

    Mám tedy zálohy rozdělené na 2 typy
    tam, kde potřebuji rychlou obnovu (nebo jsem líný) zálohuji celý / (root) přes BackupPC. Deduplikace na úrovni souborů ušetří dost a navíc do určité úrovně (jednotky TB) je storage realtivně levný. Dělám jen tam, kde mám minimálně 100Mbit/100Mbit linku nebo více.
    u zbyku zálohuju jen nepostradatelné data přes WAN (mobily, tablety, rozpracované projekty v notebooku) rsyncem.

    A ten druhý případ je právě to, na co je Cyphertite stavěný. Pokud někdo potřebuje zálohovat desítky TB serverových dat a stovky TB jinak nezískatelných filmů, pak to není práce ani pro Cyphertite, ani pro linku s 1M uploadem :)