Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 4. 2015)

29. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme live distribuci pro zálohování dat a klonování disků, budeme sdílet soubory a složky v místní síti, využijeme integrované vývojové prostředí k naprogramování mikrokontrolerů a nakonec si představíme ambiciózní prohlížeč založený na Chromiu.

BakAndImgCD

Minimalistická linuxová distribuce (live CD) určená zejména ke dvěma činnostem – zálohování dat a vytváření obrazu či klonování disku. Pro zálohování nabídne distribuce podporu souborových systémů Btrfs, EXT2, EXT3, EXT4, ReiserFS, XFS, HFS, HFS+, FAT, NTFS, JFS a Minix. V případě práce s diskovými obrazy jsou k dispozici nástroje Partclone, Partimage a GNU ddrescue.

bakandimgcd.4mlinux.com/, 12.0

FileCast

Praktické řešení pro sdílení souborů i celých adresářů s ostatními zařízeními (desktop, chytrý telefon, tablet apod.) v rámci místní sítě. K tomu používá HTTP protokol. Pro sdílení vybraného adresáře / souboru stačí odeslat vygenerovanou adresu nebo QR kód příjemci, který si soubory stáhne jednoduše prostřednictvím internetového prohlížeče. Čtečka QR kódů celý proces usnadňuje automatickým přesměrováním. Aplikace je přítomna ve verzích pro Linux i Windows.

www.onyxbits.de/filecast, 1.0

UECIDE

Universal Embedded Computing IDE je integrované vývojové prostředí k programování mikrokontrolerů, které vzniklo především díky projektu MPIDE. Autorovi však v původním editoru chybělo mnoho věcí. Nyní tak editor obohatil o rozsáhlou podporu desek od různých výrobců s odlišnými čipsety – od Arduino, přes ARM, PIC32 až po Pi. Navíc umožňuje rozšiřovat funkcionalitu instalací pluginů.

uecide.org/, 0.8.7

Iridium

Multiplatformní internetový prohlížeč založený na Chromiu, vylepšený a rozšířený zejména v oblasti soukromého surfování na webu. Je zcela transparentní, všechny zdrojové kódy jsou dostupné na stránkách vývojářů. Poskytuje srovnatelnou úroveň použití, jako Google Chrome a další prohlížeče využívající projekt Chromium.

CS24_early

iridiumbrowser.de/, 41.2

Blbinka

Nový Jamie Oliver, nebo snad nástupce Horsta Fuchse? Ani jedno. Tim Dickson nám ve své skromné kuchyni ukáže, co se přihodí chytrým hodinkám, když si s nimi pohraje ostří mixéru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku