Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 12. 2008)

3. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska si představíme program na prohledávání zdrojových kódů a nástroje pro vytváření n-dimenzionálních grafů. Ukážeme si jak invertovat m3u playlist a podíváme se, kde nalezneme chybějící programy. A pomodlíme se za obligátní blbinku.

OpenGrok

Jsou to již tři roky co SUN uvolnil zdrojové kódy ZFS. Pár dní před tím vydal i OpenGrok, jenž od té doby značně dospěl. OpenGrok je prohlížeč zdrojového kódu, který je zejména postaven kolem rychlého fulltextového prohledávání. OpenGrok umí prohledávat zdrojové kódy uložené v Mercurial, Bazaar, Perforce, SCCS, RCS, CVS nebo Subversion. Minulý týden se navíc naučil prohledávat ClearCase, Razor, JMX Agent a především Git. Fulltextové vyhledávání je opravdu velmi komfortní. Umí například prohledávat jenom daný podstrom nebo jenom změny mezi zadanými dny. Relevatní řádky jsou zobrazeny již ve výsledku vyhledávání a kliknutí na ně vás přenese přímo na daný řádek ve vyhledaném souboru. V souborech se OpenGrok snaží vytvářet křížové reference, takže kliknutím „na #include něco.h“ vás přenese na výsledky vyhledání souboru něco.h. Konec konců – bude mnohem lepší, když si to zkusíte sami na prohledávání zdrojového kódu OpenGroku. Zkuste si vyhledat například slova include nebo define.

OpenGrok

www.opensolaris­.org/os/projec­t/opengrok/, 0.7, CDDL

Invertm3u

Invert3mu je program (a java knihovna), který umí vzít soubory v pracovním adresáři a porovnat je s playlistem v M3U souborech a z těch souborů, které nejsou v ani jednom playlistu udělá playlist.

invertm3u.sou­rceforge.net/, 1.0, MIT

Command-not-found

Command-not-found je program který definuje bashový handler command_not_fou­nd_handle (existuje i varianta pro zsh) a pokud tedy daný příkaz ve vašem systému neexistuje, tak vám kromě chybové hlášky napíše v kterém balíku se ten program nachází. Program je vytvořen pro Ubuntu, které s programem rovnou dodává i onu databázi dostupných souborů. Debianí port datový soubor nedodává a místo toho ho vytvoří na základě vašeho source.list. Myšlenka je to velmi zajímavá a o to více mě mrzí, že jsem z programu na svém Debianu nebyl schopen dostat žádný výstup. Snad budete úspěšnější.

packages.ubun­tu.com/feisty/com­mand-not-found, 0.2.26, GPLv3+

MathGL

MathGL je knihovna pro vytváření vysoce kvalitních vědeckých grafů. Zvládne zobrazovat jak 1D, 2D tak i 3D datová pole. Má více než 40 předdefinovaných typů grafů. Knihovna jde lehce začlenit do vaší aplikace – má rozhraní pro C, C++, Fortran, Octave a Python a funguje jak pod Linuxem tak i Windows. Plus vlastní jazyk MGL, který je možno použít i přímo z konzole. Vygenerované obrázky je možné exportovat do rastrové nebo vektorové grafiky (EPS nebo SVG). Z dalších funkcí vyberu různé druhy průhlednosti, nasvícení modelu, vektorové fonty, automatické zvolení počátku souřadnic a mnoho dalších funkcí.

MathGL

mathgl.source­forge.net/, 1.8, GPL

UDAV

UDAV je aplikace postavená nad výše zmíněným MathGL. UDAV vám umožní ve skriptovacím jazyku MGL výtvařet grafy – o zobrazování se stará MathGL – a libovolně s nimi rotovat a přibližovat si je. Výsledek si můžete vyexportovat do libovolného grafického formátu podporovaného MathGL.

UDAV

udav.sourcefor­ge.net/, 0.5, GPL

CS24_early

Blbinka

Salvation Focus je aplikace, která podporuje modlení se za spásu duše hříšníka či nevěřícího. V administrátorském rozhrání zadáte hříšné duše a ve Flash apletu alias uživatelském rozhrání kliknete na tlačítko a dostanete jméno hříšníka, za kterého se máte dnes modlit.

trac.assembla­.com/salvation­focus, 0.9.1, Apache Licence 2.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.