Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 2. 2010)

3. 2. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak přežít nepříjemně pomalé připojení k internetu, vytiskneme si vlastní obaly pro média, ukážeme si, jak otestovat aplikace na jejich vstupy a zmíním ještě novinku ve světe Wine. Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

Polipo

Občas se na cestách k internetu připojuji přes GPRS/EDGE a musím říct, že poslední dobou to není nic moc. Webová prezentace má dnes nezřídka několik megabajtů – Flash, obrázky, JavaScript, reklamy – stránky se načítají celou věčnost. Projekt Polipo zde přichází na pomoc. Jednoduchý osobní webový proxy server s plnou podporou IPv6, HTTP/1.1, filtrování a funkční kešování i neúplných objektů dokáže požitek zlepšit. Pokud nepotřebujete pokročilé funkce Squidu, může být Polipo zajímavá alternativa.

polipo

www.pps.jussieu.fr/~jch/software/polipo/, 1.0.4.1, MIT/X

RabbIT web proxy

Když už jsem nakousnul webové proxy a mobilní spojení, podívejte se na RabbIT web proxy. Načítání stránek je výrazně zrychleno díky modifikaci vlastního HTML, včetně GZIP komprese, zmenšování obrázků, odstranění pozadí a odstranění reklam. Pokud se často dostáváte do míst, kde je EDGE pouze sněním, určitě se na RabbIT podívejte. Pochopitelně budete potřebovat vlastní server s rozumným připojením a výpočetním výkonem. Na závěr jen dodám, že napsaný je v Javě. Podrobnosti o tom, co všechno umí, najdete na domovských stránkách projektu.

rabbit-proxy.sourcefor­ge.net/, 3.2, vlastní/BSD

Splice label maker

Splice label maker je jednoduchý prográmek sloužící k generování obalů CD, DVD, DAT pásek, 8mm video kazet a dalších formátů. V CLI rozhraní s textovými vstupy vygeneruje soubor ve formátu PDF či PostScript, který už pak stačí jen vytisknout. Spustíte jej všude kde budete mít PERL.

www.scholnick.net/splice/, 2.0.1, LGPL

Zzuf

Zzuf je fuzzer vstupů vhodný k testování aplikací a jejich schopnost detekovat / ošetřit chybový vstup. Zzuf bere na vstupu soubor či síťový provoz a náhodným (nicméně opakovatelným) způsobem jej pozmění a předá aplikaci. Může tak pomoct s odhalením nejen bezpečnostních problémů. Podporovány jsou nejrozšířenější UNIXové systémy včetně Linuxu, na portu pro MS Windows se zatím pracuje.

zzuf

caca.zoy.org/wi­ki/zzuf, 0.13, WTFPL

Winetricks

Po více než roce vyšla další verze Winetricks. Pravidelný čtenář softwarové Sklizně si asi pamatuje, že už jsme o Winetricks dříve psali. Dočkali jsme se lepší podpory běhu na Windows, přibylo d3dx10, directx-beta a pár dalších spíše kosmetických oprav. Stále je ve formátu jediného shellového skriptu, můžete stahovat například z www.kegel.com/wine/winetricks.

CS24_early

wiki.winehq.or­g/winetricks, 20100201, licence neznámá

Blbinka

Ten, kdo programuje, musí být nejspíš šílený.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.