Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 8. 2011)

31. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes začneme pročištěním disků od duplicitních souborů, ukážeme si, jak jednoduše a rychle psát Curses aplikace v shellu, jednoúčelovku pro ověření správnosti JPEG souborů a na závěr nová mini distribuce. Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

DupeGuru Picture Edition

DupeGuru Picture Edition (PE) je pokročilý nástroj pro vyhledávání duplicitních grafických souborů. Obrázky srovnává nejen podle názvu souboru, velikosti a metadat, ale také podle obsahu. Pokud slepě nevěříte strojům – dobře děláte. Naštěstí ani DupeGuru PE není přehnaně optimistický a nabídne vám možnost posoudit v panelech, zda se soubory shodují či liší. Za zmínku stojí výborná konfigurovatel­nost a třeba také to, že duplicitní soubory lze jen odsunout do jiného adresáře pro pozdější razantnější zásah. DupeGuru PE podporuje většinu hlavních grafických formátů, zdaleka ne ale všechny. A když už budete na domovské stránce projektu, koukněte i na DupeGuru pro jiné multimediální formáty – třeba vám při úklidu ke konci prázdnin přijdou vhod.

www.hardcoded­.net/dupeguru_pe/, 2.2.2, BSD Revised

Curses Command Front-end

Curses Command Front-end je Curses rozhraní pro shell. Jednoduše tak dáte TUI rozhraní skriptům nejenom v BASHi. Představu o tom, co lze vyrobit s pár řádky konfiguračního souboru, nabízí sekce screenshotů. Překvapivě lze nastavit slušné množství parametrů (více v dokumentaci) a přitom udržet úroveň frustrace o řád níž než při práci s pythovským rozhraním. Třeba jsem ale jen přecitlivělý. A co vy? Pracujete s Curses? Znáte-li lepší způsob práce s terminálem, ocením podělíte-li se v diskusi pod článkem!

ccfe.altervis­ta.org, 1.51, GPLv2

Bad Peggy

Bad Peggy je jednoduchá jednoúčelovka pro vyhledávání poškozených JPEG grafických souborů. Případně pokud se díváte na svět optimisticky, tak k ověření správnosti. To nechám na vás. Bad Peggy je napsaný v Javě, rozjedete jej tedy „všude“. Majitelé mnohojádrových procesorů ocení schopnost vytížit všechny jádra. Na závěr jen dodám, že se jedná o grafickou aplikaci (i když designem se spíše řadí k „nenaštve“).

coderslagoon.com/ho­me.php#badpeg­gy, 1.1, Freeware

Cheix USB

Cheix USB je malá linuxová distribuce vhodná pro USB flashky. Místo klasického bootování z USB (což je často dost problematické – různé metody bootování, nutnost rozumného BIOSu, změna pořadí bootovacích zařízení, atd) běží přímo na spuštěném hostiteli ve virtuálním stroji (QEMU v Linuxu, coLinux v Windows). Root má cca 500 MB a je pouze pro čtení, veškeré zápisy se dějí na tmpfs souborovém systému. Jako základ posloužil Slackware – kam se až Cheix USB vyvine, ukáže čas. Prozatím je to pouze hobby projekt jednoho nadšence. Stejně ale koneckonců začínalo před 20 lety i linuxové jádro…

cheixusb.tuxfa­mily.org, beta-08, GPL / různé (dle licence individuálních projektů)

CS24_early

Blbinka

Jak se vypořádat se stresem

Jak (ne)má vypadat update v stabilní verzi populárního jazyka. A nepomůže ani zůstat u verze nižší než 5.3.7.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.