Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 9. 2013)

4. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se pokusíme obnovit ztracené soubory, bezdrátově nahlédneme do Linuxu skrze mobilní telefon a snadno opravíme poškozené video soubory. Nakonec si přiblížíme nikterak úžasný, ale jednoduchý prohlížeč obrázků. Jako vždy nesmí chybět blbinka.

Esteaada

Nástroj pro obnovu smazaných souborů, který byl koncipován jako jeden z nejschopnějších ve své kategorii. A nutno podotknout, že takováto prvotní idea se projektu rozhodně nezbavila, ačkoli software popularitou příliš nehýří – prozatím. Ve verzi 1.1 je schopen spolehlivě obnovit soubory ztracené rychlým formátováním nebo rozdělením disku. Ve výchozím nastavení si poradí s obnovou archivů, obrázků, dokumentů, videí či audia v mnoha formátech.

sourceforge.net/projects/esteaada/, 1.1

LinuxBlueControl

Pokud jste občas přemýšleli nad jednodušším přístupem do Linuxu, možná přijdete na chuť programu LinuxBlueControl. Ten poskytuje bezdrátový přístup z chytrého telefonu k souborům či multimediálnímu přehrávači VLC na desktopu prostřednictvím technologie Bluetooth. Spárování pochopitelně vyžaduje jak serverovou část spustitelnou na desktopu, tak klienta pro mobilní systém Android.

sourceforge.net/projects/lbcs/, 1.1

Meteorite

Stejně jako nástroj DivFix++ pro opravu poškozených AVI souborů, tak i Meteorite slouží k obdobnému účelu. Tentokrát se ovšem nezaměříme na video formát uvedený firmou Microsoft, ale jeho otevřenou alternativu Matroska (MKV).

mkvrepair.com/, 0.11

Cornice

Jednoduchý prohlížeč obrázků inspirovaný placeným programem ACDSee (Windows). Cornice si poradí s automatickým rozpoznáváním obrázků v mnoha formátech, zobrazením náhledů a detailů, fullscreen režimem, zvětšením a rotací, načítáním obrázků z archivů a v neposlední řadě pak podporuje prohlížení Exif dat.

CS24_early

wxglade.sourceforge.net/ex­tra/cornice.html, 0.6.2

Blbinka

Od devíti do pěti na kancelářské židli s nohama vedle PC skříně? To rozhodně nemá pozitivní vliv na naše zdraví. Co takhle přechod do vzpřímené pracovní polohy u monitoru? Možná vás k tomu dokope video průvodce, nebo taky ne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku