Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 6. 2002)

5. 6. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme například otevřený firmware pro MP3 přehrávače, nástroj pro definování přístupových práv k funkcím v PHP, objektově orientovaný pohled na HTML či novou verzi Muttu.

Pondělí 3. 6.
Autorun-kde je sada programů pro KDE, které zajistí automatické provedení vybrané akce při vložení média do CD respektive DVD mechaniky. Datové disky jsou tak automaticky připojeny a na ploše pro ně přibude ikonka, v případě audio, DVD a nebo VCD disku se spustí vybraný přehrávač a pokud jde o prázdné médium, může se nastartovat vypalovací software. Všechny akce jsou konfigurovatelné, takže si můžete zvolit, které z nich jsou pro vás zajímavé a jaký program se má případně spustit.
Nezřídka je vhodné omezit na webovém serveru pro různé uživatele přístup k některým PHP funkcím. Obecně to lze řešit například natvrdo tím, že prostě vybrané funkce při kompilaci vypustíte. Ale co dělat v okamžiku, kdy zrovna jednomu člověku něco povolit potřebujete a ostatním ne? V tom případě můžete zkusit použít PHP Function ACL. Tento relativně jednoduchý skript stačí nechat automaticky vkládat na začátek každého vykonávaného PHP skriptu (auto_prepend) a pak již jenom definovat, kdo může používat jaké funkce, proměnné a nebo soubory.
Zphoto je další z řady skriptů pro automatické generování webových fotoalb či galerií. Rozdíl oproti ostatním projektům je asi hlavně v tom, že výsledkem může být kromě HTML také flash verze, která je samozřejmě pro leckoho mnohem poutavější a zajímavější.

Neděle 2. 6.
Při psaní Sklizně nezřídka narazím na poměrně kuriózní projekty. Z mého pohledu je takovou perlou i Rockbox – otevřeně vyvíjený alternativní firmware pro MP3 přehrávače Archos Jukebox 6000, Studio a Recorder. V budoucnu by měl Rockbox obohatit zmíněné přehrávače o funkce, které jim doposud chyběly – například playlisty bez omezení velikosti, automatické playlisty („hraj MP3 z tohoto adresáře a jeho podadresářů“), lepší náhodné přehrávání, ale také například podporu formátu Ogg Vorbis (pokud ovšem půjde patřičně přeprogramovat cosi, čemu se říká MAS :)
Web v hávu objektovém, to je STPHPLib. Tato knihovna definuje celou škálu objektů, které reprezentují jednotlivé HTML tagy, takže dokument je vytvářen zcela v duchu OOP se všemi jeho výhodami – když budete například tvořit zpravodajský server, odvodíte si z objektu reprezentujícího tabulku nový objekt zastupující „boxík“ s odkazy na články z jiných serverů a pak už jej jenom vložíte do stránky tolikrát, kolik serveru odkazujete. Dalšími výhodami STPHPLib je striktní oddělení struktury, obsahu a formy (vzhled je definován nezávisle pomocí stylů a obsah dosazován z XML dokumentů), podpora lokalizace (vícejazyčné stránky), možnost podpory témat, dobrá dokumentace a v neposlední řadě jistě také oceníte to, že se knihovna postará i o rozumné formátování výsledného HTML dokumentu.

Sobota 1. 6.
Pokud emailový klient něco neumí, jsou dvě cesty, jak jej to naučit – buďto ho prostě nějak zlomit (patch, různé wrappery a podobně) a nebo danou funkci přesunout mimo něj. Touto druhou cestou jde projekt Anubis. Jde vlastně o tunel mezi emailovým klientem a MTA (Mail Transfer Agent), na němž oceníte například podporu šifrovaného spojení (SSL/TLS), ale, a to asi hlavně, také možnost zpracování průchozích zpráv za chodu (neboli on-fly). Anubis dokáže například modifikovat, přidávat i odstraňovat hlavičky, doplnit signaturu, přiložit soubor, ale také šifrovat nebo podepisovat zprávy pomocí GnuPG.
Na světě je nová verze populárního programu pro tvorbu diagramů Dia. Mezi nejpodstatnější novinky patří kompletní přepracování jádra tak, aby pracovalo interně s kódováním UTF-8 (příprava pro GTK+ 2.0), a z těch více viditelných změn pak nový editor tabulek a stromový pohled na diagram. Samozřejmě byla odstraněna i řada starších chyb.

Pátek 31. 5.
Abstract Large Files je přenositelná knihovna umožňující pracovat s logickými soubory o velikosti nad 2 GiB i na systémech, které to normálně nezvládají. Bonusem navíc je také přenositelná podpora „děravých“ souborů (pokud zapíšeme data za konec souboru, na některých systémech zabere soubor jen tolik, kolik skutečně potřebují data, zatímco na jiných se alokuje rovnou prostor odpovídající nové délce souboru).
O hře LGeneral, která je notně inspirovaná úspěšným titulem Panzer General, jsem se ve Sklizni již zmiňoval. Tehdy existovaly pouze tři mise a HOWTO popisující, jak vytvořit mise vlastní. Věřím, že dnes je již nabídka lepší, ale přesto jistě vyznavače LGenerala potěší utilita LGC-PG, která dokáže konvertovat originální scénáře z Panzer General.

Čtvrtek 30. 5.
Kupodivu jsem v tento den nezaznamenal jedinou aplikaci, která by dle mého přesvědčení stála za zmínku :)

CS24_early

Středa 29. 5.
Pod výstižným názvem TestMaker se ukrývá nástroj určený k vytváření inteligentních „agentů“ simulujících zatížení webových služeb (HTTP, HTTPS, SOAP, .NET, XML-RPC) způsobem co možná nejvíce podobným realitě. Agenti se tvoří pomocí speciálního skriptovacího jazyka (lze i v GUI rozhraní).
Bez velkého halasu vyšla nová verze populárního emailového klienta Mutt 1.4. Oproti doposud stabilní řadě 1.2 přibyla například podpora POP3 schránek, konverze znakových sad, podpora UTF-8 nebo třeba možnost filtrování zpráv externím programem před zobrazení v pageru (prohlížeči). Kompletní seznam novinek a změn je samozřejmě mnohem delší a najdete jej zde.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku