Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 9. 2011)

7. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, co s prázdninovým video-materiálem, na program zrychlující spouštění programů, na aplikaci pro integraci Google Music se systémem a na nový multiplatformní systém widgetů a správy plochy. Na konci samozřejmě nemůže chybět blbinka.

slowmoVideo

Po prázdninách jsou jistě fotoaparáty, videokamery a jiná záznamová zařízení přecpána materiálem. Proč tedy video nesestříhat a nepochlubit se známým. SlowmoVideo dokáže z jakéhokoli videozáznamu nebo snímků podporovaným ffmpeg vytvořit takzvané slow motion video. Tedy zpomalený pohled na video bez speciálního zařízení s možností nahrávat s velkou hustotou snímků. Funguje to tak, že se program pokusí polohu pixelů dopočítat a chybějící snímky tak rekonstruovat. Mimo samotného slow motion efektu lze videu přidat také motion blur efekt. Jak to celé ve výsledku vypadá se můžete podívat v malé galerii videí, myslím, že je na co se koukat a slowmoVideo skrývá velký potenciál.

slowmovideo.gran­jow.net/, 0.2.2, GPL

gmrun

V případě, že máte rádi rychlé spouštění aplikací pomocí napsání prvních písmen, ale už se vám nezamlouvají nové implementace v podání Unity a GNOME Shell, určitě vás zaujme gmrun. Neoplývá svou skinovatelností a jinými, pro práci, nepotřebnými drobnostmi, ale soustředí se striktně na svou primární funkcionalitu. Hodit se bude spíše pro GNOME, protože využívá GTK+ rozhraní. Při psaní lze využít doplňování pomocí tabulátoru obdobně jako v terminálu a prohlížení historie dříve spuštěných příkazů. Krom samotného spouštění aplikací dovede zadávat příkazy do terminálu, stačí při potvrzení aplikovat klávesovou zkratku [Ctrl+Enter].

sourceforge.net/pro­jects/gmrun/, 0.9.2, GPL

Google Music Frame

Google Music Frame, dále GMF, je raný projekt českého vývojáře Jiřího Janouška. Službu Google Music snad nemusím dlouze představovat, stručně – jedná se o cloudovou službu pro ukládání hudební sbírky, čímž je možné svou hudbu mít stále „nablízku“. Služba je stále ve fázi Beta a oficiálně dostupná jen v USA. Standardně je služba na PC dostupná pouze přes webové rozhraní a GMF není nic jiného než aplikace snažící se toto webové rozhraní naroubovat přímo do systému. Po instalaci tedy aplikaci spustíte jako běžný program a webové rozhraní se spustí v odděleném okně. Uživatelé Ubuntu pak můžou využít funkčních systémových notifikací a integraci s ubuntím hudebním menu. Jak to vše funguje pěkně, demonstruje video na youtube.com.

launchpad.net/go­ogle-music-frame, 0.1, GPLv3

PlexyDesk

Velký potenciál byl v prostředí KDE vložen do plasmoidů, vlastně jde z velké části o integrovaný systém widgetů. Na jiných pracovních prostředích ale nejsme o tyto widgety ochuzeni, mezi nejznámější patří např. Screenlets nebo Conky. PlexyDesk je nově vznikající projekt multiplatformních widgetů, ať už tedy na ploše Mac OS X, Windows nebo oblíbené linuxové distribuce můžete mít díky tomuto projektu stejné widgety. Není toho prozatím implementováno mnoho, ale již nyní můžete vyzkoušet fotorámeček, jednoduchý prohlížeč souborů nebo hodiny. Widgety lze libovolně přesouvat, měnit skiny a skrývat je. PlexiDesk se zabydlí na samotné ploše a tak můžete měnit pozadí plochy jednoduchým přetažením obrázku kdekoli na plochu.

www.plexyplanet­.org/, 0.5.21, LGPLv3

CS24_early

Blbinka

Linus Torvalds, fakta…

Za návrh na blbinku patří dík B0biN-ovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.