Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 6. 2011)

8. 6. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak udělat GIT robustnějším, přestavíme si pomocníka při správě pošty, nástroj pro pokročilé uživatele mobilní sítě, dialogový framework a na závěr grafický nástroj pro kopírování disků. Na konec nebude chybět blbinka.

Bup

Nedávno jsem narazil na tento blog, kde autor popisuje, jak používá GIT k zálohování celého svého domovského adresáře. Narazil ale na to, že GIT nepoužívá delty (rozdíly) – naopak ukládá vždy znovu celý soubor (pokud se změnil). Díky tomu sice GIT funguje rychle a efektivně, ale nehodí se moc pro práci s velkými soubory. A velikost úložiště rapidně roste. Bup celou situaci výrazně zlepšuje. Rozděluje soubory na cca 8 MB celky a udržuje jejich seznam. Tyto částky jsou ukládány v GIT pack souborech, jako jiná data. Kompletní detaily najdete v tomto dokumentu.

github.com/apen­warr/bup, 0.24b, GPLv2

Mboxpurge

Mboxpurge je skript pro správu e-mailů uložených v MBOX formátu. Odstraní, resp. zazálohuje všechny zprávy starší určitého data. Umí také přesunout e-mail z jedné schránky do druhé. Samotného kódu je jenom pár řádek, i s dokumentací a licencí se jedná o jednotky kilobajtů. Pro úplnost dodám, že implementační jazyk je zde Perl.

terminal.se/co­de.html, 1.0.3, zlib/libpng

Gsm-ussd

Gsm-ussd je jednoduchý CLI prográmek umožňující odesílat USSD dotazy přes UMTS či GSM modem. Lze tak zjistit například zbývající předplacený kredit, informace o SIM kartě a pravděpodobně i spoustu zajímavých dat. Ale jen za předpokladu, že si pamatujete (či najdete) ony magické kódy. Bohužel co operátor to vlastní sada kódů, nicméně *101# (zjištění kreditu) funguje asi všude. Pokud náhodou víte, co všechno se dá zjistit (a hlavně ty kódy), podělte se prosím v diskusi pod článek.

Domovská stránka resp. blog může být malinko nepřehledný, připojuji proto info jak Gsm-ussd vyzkoušet. GIT repo žije zde: git://github.com/JochenHoch2/gsm-ussd.git. Vlastní USSD dotaz odešlete např. takto: gsm-ussd -m /dev/ttyUSB0 '*101#'. Dokumentaci najdete v adresáři docs/ v GIT repozitáři.

linux.zum-quadrat.de, 0.4.0–25, GPLv2

Yad

Yad je fork Zenity odstraňující závislosti na zastaralých knihovnách a přidávající pár nových vlastností jako editovatelné combo-boxy a uživatelsky nastavitelné tlačítka. Pokud jste o Zenity nikdy neslyšeli, jedná se o multiplatformní způsob jak z shellu / skriptů spouštět GTK dialogové okna. Yad také oživuje, dle slov správce, Zenity jakožto prakticky mrtvý projekt. Tak uvidíme.

code.google.com/p/y­ad/, 0.12.0, GPLv3

Gdiskdump

Gdiskdump je GUI frontend asi všem známého nástroje dd. Rozhraní je opravdu minimální a pokročilé nastavení byste hledali marně, nicméně zvláště pro začínající uživatele a jednoduché kopírovací operace poslouží dobře. Proces kopírování disků usnadňuje průvodce a lze sledovat i stav kopírování. Implementační jazyk je zde Python, grafická knihovna GTK+.

UX DAy - tip 2


launchpad.net/gdis­kdump, 0.7, GPLv2

Blbinka

Buďte připraveni na změny v UNIXu kvůli nové legislativě…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.