Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 9. 2010)

8. 9. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes zavítáme do luhů a hájů tuzemských. Otevřou se nám tak možnosti vyzkoušet rozšíření pro Wine a naučit se nejen anglická slovíčka. Dále obohatíme Nautilus o malý užitečný skript a popereme se s obrazy médií. Tečkou sklizně bude jako vždy Blbinka.

Wibom

Prvním původem českým projektem je Wibom, takzvaný správce Wine lahví. Wine asi nemusím moc představovat, jde o aplikaci, díky níž lze na jiných operačních systémech (zpravidla linuxových) spouštět Windows aplikace. Wine si v domovském adresáři vyhradí místo pro disk C: s registry a dalšími soubory nezbytnými pro běh těchto aplikací. Wine pak dokáže pracovat v módu kterékoli verze OS Windows, bohužel společně pro všechny nainstalované aplikace. V případě, že potřebujeme aplikaci spustit s jinou kompatibilitou, je nutné Wine přenastavit. Tuhle nepříjemnost odstraňují takzvané láhve. Každá láhev představuje oddělenou konfiguraci pseudowindows. Lze tak pro každou aplikaci nastavit tu nejvhodnější konfiguraci systému, doinstalovat potřebný software apod. Nabízí se také možnost testovat více verzí jedné aplikace najednou, což ve Windows není obyčejně tak jednoduché. 

Samotné Wine ovšem nenabízí žádnou grafickou konfigurační utilitu pro láhve, to řeší Wibom. Každou láhev lze zvlášť konfigurovat, láhve klonovat, upravovat registry a mnoho dalšího. 

http://wibom.sou­rceforge.net/, 0.8, New BSD license

PekiLine

V pořadí druhým tuzemským projektem je online slovník PekiLine. Zmínili jsme se o něm ve zprávičce, byla by ale škoda ho nepřipomenout, tím spíše, že před nedávnem vyšla nová verze. O jeho zásobu slovíček se stará  Google dictionary, který disponuje nemalým slovním seznamem. S online slovníkem samozřejmě přichází výhody i nevýhody, výhoda tkví v jeho zanedbatelné velikosti (necelých 300 KB), v případě, že nejste připojeni k internetu, se ovšem k vyhledávání slovíček nedostanete.  Krom samotného slovníku je program obohacen také o výuku slovíček, v čemž je jeho hlavní konkurenční výhoda. Jak tato výuka funguje? Vyhledávaná slova (předpokládá se, že nebudete vyhledávat vám známá slovíčka) se ukládají do XML souboru. Takto vytvořený seznam je později použit k testu, odpovídáte, zda slovíčko již znáte, a odpovědi se zohlední ve statistice. Později lze vybraná slovíčka z výukového seznamu jednoduše odstranit. Jedná se tedy o celkem efektivní výuku slovíček, kdy se program ptá pouze na slovíčka, která neznáte. Ještě doplním, že pouhou změnou parametru lze změnit vyhledávací jazyk, jako výchozí je použita angličtina.

Slovník je napsán v Javě, což s sebou taktéž nese výhody i nevýhody. Jak všichni tuší, program je multiplatformní, bohužel nezapadne do systému, jak bychom si jistě přáli.

http://pekili­ne.ponec.net/, 0.9, GPLv2

Convert Svg to Png 

Convert Svg to Png je script napsaný v Pythonu pro Nautilus a dělá přesně a jen to, co se od něj očekává. Na pár kliknutí převede vektorový Svg obrázek do bitmapového Png obrázku přímo z Nautilusu. Tento skript stačí po stažení rozbalit a přesunout do příslušné složky se skripty ~/.gnome2/nautilus-scripts. Pro svůj chod bude potřebovat balíček librsvg2-bin, jistě jej najdete v repozitářích své distribuce. Za zmínku stojí i ostatní skripty od stejného autora z obdobnou funkcionalitou, jeho seznam najdete třeba na linux.softpedia.

http://gtk-apps.org/, – , GPL

AcetoneISO

AcetoneISO je kompletní nástroj pro správu vašich CD/DVD obrazů a nejen to. Umí „namountovat“ obrazy ISO, BIN, NRG, MDF i IMG. Tyto obrazy lze konvertovat mezi sebou, vytvořit obraz z libovolného adresáře a naopak. Dále umí vyexportovat z filmů zvuk, ripovat DVD do DivX, stahovat videa z YouTube a mnoho dalšího. Program má mnoho závislostí, jednou z nich je fuseISO. Ne-angličtináře potěší, že je program lokalizovaný. 

CS24_early

http://www.ace­toneteam.org/, 2.2.2, GPLv3

Blbinka

HomePad, do postele ideální řešení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.