Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 3. 2011)

9. 3. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Tentokrát se podíváme na textový editor který zaujme svou jednoduchostí, nástroj pro vizualizaci grafů, mocný hudební přehrávač a správce hudební knihovny a klienta pro internetové rádio Pandora. Nakonec nebude samozřejmě chybět blbinka.

Edile

Základní, avšak užitečný textový editor, to lze vyčíst hned z titulní stránky o programu Edile. Edile je implementovaný pouze do jednoho souboru a není jej třeba instalovat, primární využití vidí autor ve skriptování a správě systému. Tento editor je napsán pomocí Pythonu a vyžaduje tedy Python, PyGtk a v případě nainstalovaného GtkSourceView (není podmínkou) lze využít zvýraznění syntaxe, číslování řádků a další.

code.google.com/p/e­dile/, 0.2, GPLv2

Hypercube

Hypercube je program pro vizualizaci grafů. Úpravy grafu lze provádět jak v jednoduchém grafickém rozhraní, tak na úrovni textové (CLI). Vytvořený graf lze exportovat do SVG nebo EPS formátu. Grafické rozhraní potřebuje knihovnu Qt, tomu textovému postačí C++. Pro představu je možné nahlédnout na stránkách projektu do sekce příkladů. Potěšit může i jeho multiplatformnost, v případě Linuxu je nutné se smířit pouze se zdrojovými kódy.

tumic.wz.cz/hy­percube/, 0.5, GPL

Guayadeque

O hudební přehrávače na Linuxových systémech není zrovna nouze, jedním z nich je i Guayadeque, pokrývá všechny důležité funkce hudebního přehrávače a spokojen bude i náročnější uživatel. Když nic jiného, za vyzkoušení určitě stojí. Podporuje všechny důležité formáty (mp3, ogg, flac, wma, wav, mpc, mp4, ape a další) a poradí si s řazením skladeb na základě last.fm, pokročilým nastavením crossfade, čtením a zápisem tagů ve všech podporovaných formátech, pokročilým řazením podle různých tagů, automatickým stahováním obalů alb a mnohým dalším.

guayadeque.or­g/,0.2.9, GPL 

Pithos

Pithos je klient pro internetovou službu Pandora, což je internetové rádio. Oficiální klient staví na Flash Playeru, a proto není k procesoru zrovna šetrný, zachránit to lze právě pomocí programu Pithos. Přináší velice jednoduché grafické rozhraní, se kterým lze například pozastavit přehrávání, přeskočit na další skladbu, vytvářet vlastní rádia, zobrazovat obaly alb, nebo dokonce použít last.fm scrobbling.

CS24_early

kevinmehall.net/p/pit­hos/, 0.3.7, GPLv3

Blbinka

Někdy se můžeme setkat s kuriózními, až legračními chybami, legrační jsou bohužel jen chvíli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.