Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 7. 2008)

9. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme na jeden program pro děti a jeden na ochranu před dětmi. Dále si zahrajeme poker po síti a koukneme se, jak synchronizovat kalendář se Zimbrou a Gmailem. Nakonec se podíváme, jaké sny se zdají počítačům a androidům.

Little Wizard

Malý čaroděj (Little Wizard) je programovací prostředí pro děti. Cílen je zhruba na první stupeň základní školy a má naučit děti jednoduchou metodou základní stavební prvky programů. Program je možno sestavit pouze s použitím myši a děti si mohou vyzkoušet proměnné, cykly, výrazy, podmínky a logické bloky. Každý element programu je zobrazen intuitivní ikonou, takže je jednoduché je pochopit a naučit se je. Program mě vzhledem připomíná českého Baltíka, ale nakolik je mu skutečně podoben si netroufám říci, protože Baltíka jsem viděl kdysi dávno z rychlíku.

litle wizard

littlewizard.sou­rceforge.net, 1.2.0, GPL

Zindus

Pokud, stejně jako já, používáte open-source emailový server a sdílený kalendář Zimbra, tak by se vám mohl hodit plugin pro Thunderbirdu Zindus. Ten totiž umí jednoduše synchronizovat adresář. Ať už osobní nebo jiné vybrané adresáře nebo Global Address List (GAL). Kromě Zimbry umí ještě totéž s Gmail, Google Reader nebo Google Calendar.

zindus

www.zindus.com, 0.7.8, MPL

Rounder

Kolega si rád zahraje poker, ale jelikož ne vždy jsou kamarádi po ruce, vytvořil poker pro Linux, který umožňuje hru po síti. Rounder je zatím v úplně rané verzi, ale už je plně funkční. Zatím ještě chybí vytváření účtu (připojit se může kdokoliv bez ověřování) a perzistentní statistiky, ale už je hotová základní hra a implementace 2/4 dolarového limitu. Pokud jste sám, tak do hry můžete vpustit bota a zahrát si s ním.

rounder

dangerouslyin­c.com/rounder, 0.0.1, GPL

LK4B (lock-keyboard-for-baby)

Od té doby co mám dceru a co ji mám občas na klíně, když si čtu něco na obrazovce, jsem objevil několik nových klávesových zkratek. Pokud jste v podobné situaci a hrozíte se chvíle, kdy vám dítě náhodou zmáčkne klávesy „rm -rf /“, tak by se vám mohl hodit program Lock Keyboard For Baby. Od klasických zámků se liší tím, že nepředpokládá nepřátelské úmysly. Takže je zamčena jen klávesnice a obrazovka zůstává v provozu. Můžete tedy nadále číst e-maily, sledovat logy… V rohu se objeví šedý obdélníček, kde je napsané slovo, které znovu odemkne počítač („Quit Now“) a pod ním se zobrazují klávesy, které dítě pomačkalo. Standardně se nezamyká myš, ale volitelně si ji můžete zamknout také.

csincock.custo­mer.netspace.net­.au/lock-keyboard-for-baby.htm, 20080706, GPL

Flam3

Flam3 je program, který generuje fraktálové ohně (galerie). Tyto ohně jsou generovány řetězcem dlouhých čísel, pomocí genetických algoritmů jsou modifikovány a vytvářeny nové a ideálně hezčí ohně. Program si můžete spustit samostatně nebo se zapojit do projektu Electric Sheep.

flam3.com, 2.7.13, GPL

UX DAy - tip 2

Electric Sheep

Elektric Sheep (elektrická ovečka) je distribuovaný screensaver, který v době nečinnosti počítače začne vykreslovat fraktálové ohně z Flam3 a informuje o tom ostatní počítače zapojené v projektu. Celé je to inspirováno novelou „Zdají se androidům sny o elektronických ovečkách?“. Tyto ohně tak mají reprezentovat jakési snění. Pokud právě ten sen sledujete, můžete hlasovat, zda se vám obrazec líbí nebo nelíbí. Výsledek se vezme v potaz při genetickém algoritmu a podle toho se tento kolektivní sen dál vyvíjí.

electricsheep­.org, 2.7b6, GPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.