Hlavní navigace

SourceForge slibuje změny: adware je konec!

10. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Server pro hostování softwaru SourceForge se pod novým majitelem snaží napravit svou pošramocenou pověst. Úplně ruší přidávání adware a slibuje, že bude naslouchat komunitě. Dostane ještě šanci?

Softwarový repozitář SourceForge míval dobré jméno a byl jedničkou v oboru, ale v posledních letech se to měnilo. Co do důvěryhodnosti i spolehlivosti služby. Vyvrcholilo to na jaře minulého roku, kdy bylo SourceForge přistiženo, že přidává adware do instalátorů opuštěných projektů. To sice služba napravila, ale později se ozvaly další projekty, které se měly se SourceForge nejrůznější problémy. Řada významných projektů pak službu opustila.

Teď SourceForge vyhlašuje, že chce opět získat důvěru uživatelů. A začíná tím, že ukončí program DevShare. Jedná se o systém přidávání adware do instalátorů, do kterého však vývojář/distributor vstupoval dobrovolně a ze kterého měl podíl na zisku. Program byl ukončen s okamžitou platností. Znamená to, že SourceForge bude distribuovat software už jen v takové podobě, v jaké ho vydá autor.

Chceme získat zpět naši reputaci coby důvěryhodného domova pro open-source software a začínáme tímto krokem. Raději chceme udělat tu správnou věc, než jít za krátkodobým ziskem. V budoucnu se při vývoji zaměříme na potřeby vývojářů a uživatelů a nastolení důvěry v rámci komunity, píše Logan Abbott, ředitel společnosti SourceForge Media.

Nějaké změny se očekávat daly, protože server SourceForge na konci ledna spolu se Slashdotem změnil majitele – oba nyní spadají pod společnost SourceForge Media vlastněnou mediální skupinou BIZX. V každém případě je pozitivní, že změny přicházejí tak rychle a značí to, že nový majitel má se serverem celkem jasné plány a chce skutečnou změnu.

CS24_early

SourceForge určitě ještě má šanci. Koneckonců podle Alexa se stále pohybuje kolem 300. místa v žebříčku nejnavštěvovanějších stránek na světě. Serveru nahrává do karet i konec Google Code a fakt, že konkurence jako GitHub se zaměřuje spíš na vývoj než distribuci. SourceForge možná představuje lepší volbu pro projekty, které chtějí hostovat spíš jen binárky a doplňkové materiály, než kompletní zdrojové kódy.

Uživatelé někdy na SourceForge kritizují také množství reklam. Ale těch se pravděpodobně jen tak nezbavíme, zvlášť když firma přijde o část příjmu z adware, zřejmě nemalou. Uvidíme, s čím přijde SourceForge příště. Změn by mělo následovat ještě hodně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.