Hlavní navigace

Správa sítě IQRF s DPA Peer-to-Peer

4. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nástroj DPA Peer-to-Peer (DP2P) je určen pro komunikaci s jedním nebo více připojenými Nody IQRF v přímém dosahu. DP2P je užitečný především při správě sítě, například při lokalizaci konkrétního zařízení či údržbě.

Představte si situaci, že jste funkcí Autonetwork (viz článek AutoNetwork s využitím Overlapping networks u sítí IQRF) postavili v budově rozsáhlou síť sestávající například z mnoha senzorů vnitřního ovzduší nebo únikových světel. Pokud jste předem nezajistili, že vaše zařízení obdrží konkrétní síťovou adresu, kterou byste si zadali do své aplikace pro správu, může nastat chvíle, kdy budete potřebovat lokalizovat jednotlivá zařízení v budově.

Řešit to můžete například s využitím servisního nástroje využívající DP2P. Přijdete do místnosti, kde jsou některé ze senzorů, světel či dalších zařízení, spustíte servisní nástroj s nízkým vysílacím výkonem a připojíte se ke všem nejbližším zařízením, která jsou ve vaší radiové blízkosti – která servisní nástroj „slyší“.


Zjednodušená topologie sítě IQRF

Servisní nástroj CATS (Configurator Analyzer Tester Scanner) si připravíte z libovolného transceiveru IQRF nahráním potřebného software v IQRF IDE. Jednoduše kliknete na Create CATS na kartě Control v okně CATS Service Tools.


Vytvoření servisního nástroje CATS

Abychom mohli k zařízení IQRF (IQRF Nodu) takto přistupovat, musíme znát jeho pracovní kanál, typ sítě (STD/STD+LP) a přístupové heslo (Access Password). Zařízení musí mít v konfiguraci povoleno použití nástroje DP2P a musí mít nastaveno nenulové přístupové heslo, což se samozřejmě obecně doporučuje z bezpečnostních důvodů.

V naší ukázce se připojujeme k zařízením, která pracují na kanálu 30.


Nastavení DP2P

Po zadání přístupového hesla a výběru množiny síťových adres spustíte skenování prostoru.


Volba rozsahu síťových adres pro skenování

Zařízení, která jsou v doslechu, jsou na stejném pracovním kanálu a mají příslušné přístupové heslo, se vypíší v seznamu a můžete s nimi provést vybrané operace. Čím vyšší nastavíte Node TX power (max 7), tím více Nodů IQRF servisní nástroj uslyší a budete s nimi schopni komunikovat.


Průběh skenování dostupných Nodů IQRF

Pokud snížíte sílu vysílání (Node TX power), budete schopni komunikovat s menším množstvím bližších zařízení a lépe určíte jejich polohu.


Snížení vysílacího výkonu při skenování dostupných Nodů IQRF

Se zařízeními IQRF lze komunikovat standardními příkazy DPA. Můžete využít například některé z přichystaných indikačních DPA příkazů, jako bliknutí červenou LED nebo na vybrané zařízení zaslat vámi připravený příkaz DPA z okna Terminal – DPA Test. Můžete například rozsvítit vybrané únikové světlo v místnosti nebo rozblikat indikační LED na zařízení.


Výběr příkazu DP2P

Kromě těchto lokalizačních úkolů lze zařízení kompletně spravovat, změnit jeho konfiguraci, odpojit ze sítě, nahrát aktualizační balíček, zálohovat jej či obnovit apod.

CS24_early

Na rozdíl od DSM (DPA Service Mode), které je již dlouho pro správu sítě dostupné, není v případě DP2P nutné zařízení restartovat, abychom se k němu dokázali připojit. Jen je třeba mít DP2P povoleno v konfiguraci daného zařízení.

S využitím funkce DP2P vznikají nové sofistikované a uživatelsky velmi přívětivé aplikace pro správu zařízení v síti IQRF, kde lze se zařízeními intuitivně pracovat, umísťovat je do mapy apod. Aplikace lze vidět na akcích IQRF Alliance, např. na IQRF Meetupu, který proběhne 12. února v Praze a na který vás srdečně zveme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Má za sebou patnáctiletou praxi ve školství, dnes pracuje pro firmu IQRF Tech a IQRF Alliance a má na starosti akademický program IQRF Smart School zaměřený na podporu vzdělanosti mládeže v oblasti technologie IQRF.