Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 3. 5. do 9. 5. 2003

10. 5. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Linux hraje v plánech Opery velkou roli - Nová Mozilla 1.4b - Ve Virginii přísné tresty za spamování - OpenSSL v procesu certifikace dle FIPS 140-2 level 1 - Na routerech a webserverech Microsoftu je Linux! - Spekulace o prodeji Sun Microsystems - Česká verze OpenOffice.org 1.0.3 - Microsoft školí personál na Linux a další.

3. 5. 00:34

CEO Opera Software Jon S. von Tetzchner říká, že Linux hraje v plánech Opery velkou roli. Počet stažení verzí pro Windows a Linux verzi je v poměru 8:1, což značí, že u uživatelů Linuxu je Opera dosti oblíbená.

Radoomek

3. 5. 00:40

Wi-Fi Alliance představila WPA. Aliance se zhostila úkolu koordinátora a strážce bezpečnosti bezdrátového ethernetu a výsledkem snah je specifikace Wi-Fi Protected Access (WPA). WPA má nahradit WEP a je pro něj již certifikováno i několik produktů.

Radoomek

3. 5. 00:45

Nový zákon ve Virginii stanovuje přísné tresty za spamování. Zjevně alespoň někde již zodpovědní usoudili, že když nyní je 40% mailů spam, za pár let by to mohlo být 99 %. Spameři státu také nezřídka neplatí žádné daně, byť jistě maily o zvětšování penisů nenabízejí zadarmo.

Radoomek

3. 5. 00:59

Nové copyrightové zákony pro osvobozený Irák má připravit RIAA v čele s Hilary Rosenovou. Stávající irácká legislativa chrání autorská práva 25let, ovšem nikoli ta americká, neboť s USA není podepsána příslušná smlouva. Americká legislativa chrání autorská práva po dobu 99 let.

Radoomek

3. 5. 02:30

OpenSSL vstupuje do procesu certifikace podle FIPS 140–2 level 1. Ta stanovuje požadavky nezbytné k tomu, aby šifrovací subsystém mohl být používán pro potřeby US vlády pro zpracování citlivých ale neutajovaných informací. Ukončení certifikace se očekává ke konci roku 2003, zde je plán certifikace.

Radoomek

3. 5. 02:53

IBM již vydalo oficiální stanovisko k žalobě firmy SCO. Dokument nese název Answer to the complaint of Plaintiff a IBM v něm vyvrací tvrzní SCO a mj. také tvrdí, že nároky SCO nejsou právně podložené a žádá o zamítnutí celého případu. Rozbor dokumentu je na MozillaQuestu.

Radoomek

4. 5. 03:16

Podobně jako před časem vyplulo na povrch, že Microsoft na svých webech používá BSD, nyní byl odhalen na routerech a webserverech Microsoftu Linux. O tyto záležitosti se Microsoftu z části stará firma Akamai, která se využíváním Linuxu vůbec netají.

Radoomek

4. 5. 03:28

Arkeia 5 Light je nyní bezplatně dostupná pro Linux. Je zadarmo, a to jak pro osobní, tak komerční využití. Arkeia nabízí vyspělé zálohovací služby pro linuxová PC i malé sítě. Verze je omezená pouze velikostí sítě a nepodporuje zálohy NFS disků.

Radoomek

4. 5. 03:37

Lycoris a TransGaming uvedli produkt GamePak. Jedná se o distribuci založenou na Desktop/LX a Wine, která umožňuje spustit více jak 250 her pro Windows. GamePak stojí 34,95 dolarů.

Radoomek

4. 5. 03:53

Jak důležité jsou otevřené standardy pro open komunitu? Co je větší zárukou otevřenosti v technologickém ekosystému, jsou to otevřené standardy, nebo otevřený kód? Jednoduché otázky, které ovšem nemají jednoduché odpovědi. Řešení hledá článek Open Source and Open Standards.

Radoomek

5. 5. 10:35

Vyšlo květnové číslo časopisu Abíčko. Tentokrát v něm najdete například články o ripování DVD, o zálohování v Linuxu, popisy distribucí Gentoo Linux 1.4 a Slackware 9.0 a mnoho dalšího na bezmála sedmdesáti stránkách.

mik

5. 5. 10:47

Některými našimi čtenáři milovaná, jinými zavrhovaná – to je naše Johanka :) Nyní se rozhodla, že po vzoru hvězd šoubyznysu pro fanoušky uspořádá dražbu svého trička. Chcete-li se tedy dražby účastnit, zamiřte prohlížeč k Johance. Nemáte-li pro Johančiny úlety pochopení, nechoďte tam :)

tok

5. 5. 13:48

Užitečný seznámek českých NTP serverů dal dohromady Václav Bazgier. Pokud v seznamu nenajdete ten váš oblíbený, autor ho rád po vašem upozornění doplní.

tok

5. 5. 14:52

Další vyjádření ke sporu SCO vs. IBM poskytl CEO SCO Darl McBride. V linuxovém kódu se podle něj objevily jak řádky zdrojového kódu přímo opsané z UnixWare, tak i modifikované, aby jako UnixWareové nevypadaly. IBM vydalo minulý týden své vyjádření k obviněním ze strany SCO.

Radoomek

5. 5. 16:47

Nabídka software na Slunečnici se dnes rozšířila o programy pro PDA zařízení.

tok

6. 5. 13:50

Snad nikdo dnes již nezpochybňuje kvality a schopnosti Linuxu jako bezpečného a stabilního operačního systému. Linux navíc nabízí levnější provoz i nižší pořizovací náklady než konkurence. Proč tedy velké firmy na Linux houfně nepřecházejí? IT má totiž obrovskou setrvačnost. Mnohé odpovědi přináší článek Operating system battling non-believers.

Radoomek

6. 5. 14:00

Ve dnech 7. a 8. května 2003 proběhne v Bruselu mezioborová konference zaměřená na softwarové patenty. Cílem je získat náhled od techniků, právníků, prodejců, ekonomů, programátorů i politiků a prozkoumat celý řetězec důsledků navázaný na zamýšlený zákon EU regulující softwarové patenty.

Radoomek

6. 5. 14:03

ROOT se umístil v TOP 10 ankety Český lahváč 2003, ve které uživatelé Internetu vybírali deset nejdůležitějších webů. Za námi zůstaly takové servery jako třeba Atlas, Novinky, Google :) a další. Zúčastnilo se 1718 webů a hlasovalo přes 2500 lidí.

tok

6. 5. 14:24

Výzkumníkům z IBM se povedlo vyrobit opravdu miniaturní zdroj světla. Lampičky 50000× tenčí než lidský vlas mohou najít využití např. v optických čipech budoucnosti.

Radoomek

6. 5. 14:57

Rozsudek soudu ve věci odpovědnosti P2P sítí za sdílení dat vyvolal množství reakcí. Prezident RIAA se diví, že lidé nechtějí jejich špiony ve svých počítačích. Lidé prý jsou iracionální (Diskuse na TheRegisteru o RIAA). Někteří zaměstnanci Sunu mají prsty ve sdílení mp3ek zjistila RIAA.

Radoomek

6. 5. 17:49

Byla představena nová bezpečnostní fíčurka pro Linux – Exec Shield brání přetečení stacku, bufferu, pointru a proti dalším typům exploitů, spočívajících v přepsání datových struktur, nebo ve vložení kódu do těchto struktur. Exec Shield je dostupný jako patch do jádra a funguje bez nutnosti rekompilace.

Radoomek

7. 5. 06:49

Ve světě probíhají spekulace o možném prodeji Sun Microsystems silnějšímu hráči na trhu. Ve hře jsou především IBM, Dell a HP, přičemž nejpravděpodob­nějším kupcem by mohlo být IBM. Spekulace se již odrazily na ceně akcií Sunu.

Radoomek

7. 5. 07:21

Bojovat proti SPAMu ano, zákony proti SPAMu ano, ale je potřeba si velmi dobře rozmyslet, jak mají tyto být formulovány. Problémy začínají již při definici SPAMu, neboť obvyklé definice jsou příliš vágní a tudíž nepoužitelné. Problém rozebírá článek Not so fast with anti-spam laws!

Radoomek

7. 5. 09:35

Český lokalizační tým uvolnil českou verzi OpenOffice.org 1.0.3, která kromě počeštěného uživatelského rozhraní a přeložené nápovědy obsahuje i český slovník synonym, českou kontrolu pravopisu a slovník pro dělení slov. Mezi novinky v této verzi (kromě opravení oznámených chyb a novinek, které přináší i původní verze OpenOffice.org 1.0.3) patří počeštění průvodců (průvodce vytvořením dopisu, faxu, zápisu z porady nebo poznámky a průvodců vytvořením HTML stránek).

tok

7. 5. 10:51

Chcete vědět, kdo zvítězil v projektu AbcLinuxu na podporu Open Source? Jaký projekt bude finančně podpořen? Čtěte podrobnosti.

tok

8. 5. 21:47

Nová Mozilla 1.4b, která vyšla včera, obsahuje mimo jiné i podporu NTLM autorizace, takže uživatelé za MS Proxy serverem můžou přistupovat na web i když je na proxy zapnutý paranoidní „windows integrated security“ mód. Další novinkou je podpora CRAM-MD5 a DIGEST-MD5 AUTH v maileru. Upozornil Andrej Kvasnica.

tok

8. 5. 21:53

V ICQ Pro 2003a jsou vážné bezpečnostní chyby, které mohou útočníkovi zpřístupnit dotyčné PC. Nebezpečnost závisí i na nastavení programu.

Radoomek

8. 5. 21:57

Veškerý software od PeopleSoftu poběží i na Linuxu. Oznámili to zástupci firmy na firemní konferenci v Las Vegas. Jedná se o více než 170 produktů. PeopleSoft využije jako linuxovou platformu servery firmy IBM.

Radoomek

9. 5. 07:15

Opera ostentativně nevydala SSR verzi svého browseru pro platformu Pocket PC a MS Smartphone. Prohlížeč optimalizovaný pro malé displeje je již k dispozici pro mnoho jiných platforem a pro zmíněné by nebyl problém jej naportovat.

Radoomek

9. 5. 07:55

Od linuxového jádra 2.6 si téměř všichni slibují velké věci. Má se jednat o nejrozvinutější a nejlepší Open Source platformu současnosti, která vyhoví jak na desktopu, tak i v průmyslu a světě obchodu. Linux již nyní získává body například ve světě financí.

Radoomek

9. 5. 08:29

Microsoft školí personál na Linux a Javu. 140 konzultantů tak má být připraveno na konkurenci. Údajně mají být vzděláni v používání zmíněných produktů, neboť tyto Microsoftu silně konkurují.

Radoomek

9. 5. 13:17

SCO naznačuje, že za DoS útokem na jejich servery z 2.května stojí linuxová komunita. Eric S.Raymond obvinění SCO komentuje a označuje jej za bezpředmětné a nepodložené tlachy. Z tábora Windows vyšlo mnoho útoků většího kalibru a přesto se k DoSu nikdo z komunity nesnížil, takže není důvod čekat, že by se tak stalo zrovna tentokrát.

Radoomek

CS24_early

9. 5. 13:23

V testech nezávislé laboratoře (ale sponzorované Microsoftem) Windows 2003 Server překonal Linux. Podobná situace se opakuje téměř po každém uvedení nového produktu Microsoftu, nicméně nyní je uváděn rozdíl v rychlosti o 66–95 % ve prospěch Windows. Rozbor druhé strany zatím není k dispozici.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku