Hlavní navigace

StarOffice 5.1: Otázky a odpovědi

27. 9. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V téměř každém PC se zabydlel nějaký ten kancelářský balík nebo alespoň textový editor. StarOffice 5.1 (SO) vytvořená firmou Star Division patří mezi to lepší co může vaše PC potkat. Publicita kolem tohoto kancelářského balíku v poslední době nepochybně vzrostla. Může za to zcela jistě fakt, že firma Star Division byla odkoupena firmou Sun, která uvolnila její licenci i pro použití ve firmách zdarma. Na začátek seriálu o StarOffice uvádím několik otázek, které doufám budou zajímat každého začínajícího nebo potencionálního uživatele tohoto programu.
Co je to StarOffice?
StarOffice

můžeme definovat jako kancelářský balík obsahující podobné prvky jako dnes nejrozšířenější MS Office s tím rozdílem, že u MS Office jde o v podstatě samostatné aplikace, u SO je vše integrováno do jednoho celku. Po startu SO se objeví integrované pracovní prostření vybavené vlastní nabídkou start, které funguje jako prohlížeč webu a z něhož můžeme startovat jednotlivé moduly. Je zde obsaženo vše potřebné: textový editor StarWrite, tabulkový kalkulátor StarCalc, prezentační program StarImpress, databázi StarBase, vektorový grafický editor StarDraw, editor matematických výrazů StarMath, tvůrce grafů StarChart bitmapový grafický editor StarImage a plánovací program StarSchedule. O jednotlivých modulech StarOffice budou další díly tohoto seriálu.

Je StarOffice opravdu freeware?
Podle vyjádření firmy Sun je StarOffice 5.1 k dispozici zdarma. Abych toto tvrzení podpořil, uvádím část textu licence StarOffice 5.1 od firmy Sun:
„1. License to Use.
Sun grants to you a non-exclusive and non-transferable license for the internal use only of the accompanying software and documentation and any error corrections provided by Sun (collectively "Software“). You have no right to distribute the Software.„
Je tedy možné SO používat bezplatně doma i ve firmě, další šíření je však uživatelům zakázáno.

Je nutná registrace StarOffice?
Původní instalační soubor, který pochází od firmy Star Division a vyžaduje registraci pomocí internetu nebo odeslání registračního formuláře faxem. Pokud jste získali tento tento původní instalační soubor a bohužel nestačili jste si jej zaregistrovat, pak vám asi nezbude než si opatřit aktuální instalační soubor od firmy Sun. Stránky firmy Star Division jsou dnes přesměrovány na stránky firmy Sun. Instalace od firmy Sun nevyžaduje žádný registrační klíč ani nic podobného.

ilustrační obrázek

Jaký počítač potřebuji pro provoz StarOffice?
Podle vyjádření výrobce programu nejméně PC 486 s 32 MB RAM a asi 180MB volného místa na disku. Doporučuji ovšem konfiguraci o něco silnější. S SO se dá smysluplně pracovat už na P120 se 64 MB RAM. Důležitá je především velikost operační paměti.

Často dostávám dokumenty vytvořené V MS Office. Bude je StarOffice schopna číst? Jaká bude obousměrná výměna dat mezi StarOffice a MS Office?
Velmi dobrá až vynikající. Z těch nejběžnějších formátů umí StarOffice přečíst a zpracovat soubory MS Wordu 97, MS Excellu 97, MS Power Pointu 97, RTF, DXF,TXT, HTML, WMF, Lotus 1–2–3, JPG a spoustu dalších. Moje vlastní zkušenost se StarOffice 5.1 potvrzuje fakt, že SO velmi dobře čte a ukládá soubory vytvořené v MS Office 97 a v jejích starších verzích. Já jsem měl v tomto úspěšnost asi 98%. Uvedu jednu perličku. Kolegovi se v MS Wordu 97 zhroutil jeden velmi dlouhý a složitě formátovaný dokument. MS Word 97 jej odmítal přečíst. Tento poškozený dokument jsem ve StarOffice 5.1 bez problémů načetl a znovu uložil. Pak byl dokument znovu čitelný i pro MS Word 97.

Existuje StarOffice plně v češtině?
Bohužel zatím ne. Česká menu a nápověda zatím nejsou, stejně jako česká kontrola pravopisu přímo v SO zatím není (údajně byla počeštěná verze plánována na první čtvrtletí příštího roku, ale jednak není tuto informaci možné ověřit vzhledem k již zmiňovanému přesměrování původní domovské stránky produktu a jednak je otázka, jak se k problému internacionalizace postaví novým vlastník, tedy Sun – pozn. redakce). Pod Windows můžete s SO bez problémů psát a tisknou v češtině, pod Linuxem po mírných úpravách rovněž. Např. tento text je připravován v SO 5.1a od firmy Sun na RedHatu 6.0Cz.

Je StarOffice schopna obousměrně převádět kódování češtiny z ANSI-1250 (MS Windows) do ISO-8859–2 (Linux)?
Ano, díky makru CPCODE od pánů Juruse a Krištofa. Toto makro lze přidat do SO a volat jej přímo z jejího menu.

StarOffice, to je jen něco pro "linuxáky“ nebo to chodí i pod něčím jiným?
SO lze rozchodit a provozovat pod Windows 95/98/NT, Solarisem, OS2 a samozřejmě pod Linuxem. Každý operační systém ovšem vyžaduje jiné instalační soubory vytvořené právě pro něj.

Která distribuce Linuxu je pro StarOffice nejvýhodnější?
Bezpečně vím, že bez problémů jsou: RedHat 5.1, 5.2, RedHat 6.0, Suse 6.0, SuSe6.1 – výčet kompatibilních Linuxů je uveden v souboru readme přiloženém k instalaci. Zde je rovněž uvedeno jaká verze knihovny glibc je pro funkci SO nezbytná. Lze ovšem přizpůsobit všechny běžně používané distribuce Linuxu.

Při instalaci mi StarOffice vždycky spadne s nějakou chybovou hláškou. Je možné nainstalovat StarOffice starších verzí (3.1, 4.0, 5.0) na RedHat 6.0?
Možné to samozřejmě je. Začátečníkům bych ovšem nedoporučoval, se o to pokoušet. Řešením problému je doinstalování správné verze knihovny libc5 nebo glibc (je vždy uvedena v „readme“ k dané verzi SO) do Linuxu. Tento postup vřele nedoporučuji. Snadnější je sehnat si nejnovější instalační soubor SO 5.1 od firmy Sun (SO 5.1 pracuje s dokumenty MS Office mnohem lépe než předchozí verze a jeví se mi jako mnohem lépe vybavená a stabilnější).

Kde získat StarOffice 5.1 – instalaci od firmy Sun?
Pokud máte dost rychlou linku nebo alespoň nějaký download manager (GetRight, Go!zilla, Downloader for X), pak se můžete těch asi 70MB instalace SO pokusit stáhnout z webu firmy Sun – www.sun.com/sof­fice. Jinak se dá objednat CD-ROM na tomtéž webu asi za 10$ + poštovné a balné. Doufám, že bude existovat i nějaký přijatelnější legální způsob nabytí instalačního CD SO 5.1. Pravděpodobné vydání SO 5.1 na CD-ROM ohlásil časopis PC World. Doufám že vydají kromě verze pro Windows také verzi pro Linux doufám, že to bude brzy.

To je pro dnešek vše. Příště si probereme instalaci StarOffice5.1

Seriál: StarOffice 5.1

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...