Hlavní navigace

Slunce a Hvězdy na jednom nebi

3. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když nedávno prosákly na veřejnost dohady o tom, že Sun plánuje zakoupení německé společnosti Star Division, nevzbudilo to téměř žádný poprask. Pouze několik dní té, co k ohlášené akvizici došlo, nabraly události nečekaný spád a výsledkem je, že články o tomto obchodu plní přední stránky tištěných i elektronických periodik.

Mnoho komentátorů posledního nákupu společnosti Sun zřejmě celkem správně odhadlo, že Sun se snaží získat konkurenceschopný kancelářský balík zejména jako zbraň proti Micro$oftímu Office. Zřejmě ale nikoho nenapadlo, že Sun to pojme tak radikálně. Téměř okamžitě totiž uvolnil StarOffice k volnému použití pro kohokoliv (doposud byla zdarma pouze verze pro osobní použití a navíc mám pocit, že jenom pro některé platformy) a navíc vyrazil všem dech prohlášením, že se chystá otevřít i zdrojové kódy.
Nyní je tedy na trhu kancelářský balík, který je i přes všechny své nedostatky (zejména již téměř legendární paměťovou náročnost) funkčně srovnatelný s M$ Office, je schopen poměrně solidně pracovat s jeho nativními datovými formáty a navíc existují verze pro různé platformy. Kromě toho je zaštítěn dostatečně velkou a silnou společností, jednou z mála, která je schopna Micro$oftu čelit.

Je zcela zřejmé, co společnost Sun vedlo k tomuto kroku. Pokud si uvědomíme, jak obrovsky se do povědomí veřejnosti zapsal M$ Office a jak hrozivý podíl již získal na trhu, je celkem jasné, že v této válce již nejspíš neuspěje žádný z tradičních marketingových nástrojů. Bylo tedy potřeba sáhnout po metodě netradiční. Sun si je jistě velice dobře vědom momentální zaujatostí světa volně šiřitelným softwarem a tak celkem pochopitelně vsází na tuto kartu.
Ani to, že volba padla na StarOffice není příliš překvapující. K podobnému kroku se Sun nemohl odvážit jen tak s nějakým pidibalíčkem, potřeboval dostatečně silný produkt. StarOffice je rozhodně funkcemi nabitý až po střechu, to se mu musí přiznat, a jazýček vah na jeho stranu přiklonila jistě i skutečnost, že poslední dobou se v mnoha periodikách často poukazovalo na jeho značnou datovou kompatibilitu s M$ Office.

Zbývá tedy otázka, co Sun vede k otevření zdrojových kódů. Jedním z důvodů bude asi opět módní vlna, kterou odstartoval Linux. Mnohé spekulace také poukazují na jistou paralelu se situací okolo Netscape Navigatoru. Padají i ostřejší názory, které tvrdí, že Sun se snaží metodou „rozděl a panuj“ snížit svůj aktivní podíl na vývoji, tedy de facto nechat pracovat open source komunitu na sebe. Asi by bylo poněkud krátkozraké domnívat se, že Sun to dělá pro dobro nás všech, ale na druhou stranu by zase nebylo tak úplně fair ho pouze obviňovat z nekalých úmyslů. Lze předpokládat, že společnost poskytne pro vývoj solidní zázemí a rovněž její jméno dobře poslouží při rozšiřování StarOffice mezi širší veřejnost. Dá se říci, že spolupráce může být výhodná pro oba tábory.
Některé komentáře poukazují ovšem i na to, že podobný model nepřinesl u Netscapu očekávané výsledky. Osobně se domnívám, že zklamání z projektu Mozilla pramení z přílišného optimismu na jedné straně a možná i ze špatného odhadu časové náročnosti projektu na straně druhé. Navigator totiž byl neuvěřitelně zprasený (promiňte mi ten výraz, ale jinak se to říct nedá) program, takže místo vylepšování a optimalizace došlo nakonec prakticky ke kompletnímu přepsání všech jeho součástí. Mám trochu strach, že StarOffice na tom nebude lépe, ale nechme Sun ukázat, jak si s tím poradí.

Plány Sunu se StarOfficem ale u otevření zdrojových kódů nekončí. Neméně zajímavým projektem je StartPortal. Jde vlastně o speciální klient/server verzi StarOffice, což je jako dělané pro tenké klienty (pokud mě paměť neklame, Sun s touto myšlenkou původně přišel jako první a nikdy ji tak docela neopustil, i když to s ní v jednu chvíli vypadalo dost bledě). Poslední dobou se rovněž hodně hovoří o možnosti, že software by se v budoucnu nekupoval, ale pronajímal a pokud na to dojde, získá Sun technologický náskok.

Zdá se tedy, že Sun úspěšně podráždil konkurenci na všech frontách, ale prospěch z celé situace by mohl mít uživatel. Jednak by otevření zdrojových kódů StarOffice mělo umožnit snadnější lokalizaci do zatím nepodporovaných jazyků, přidání slovníků do spellcheckeru a podobně a rovněž by celá tato kauza mohla stlačit ceny konkurenčních kancelářských balíků. Zda se tato předpověď vyplní ukáže až budoucnost.

Dva dny po oznámení uvolnění StarOffice Steve Ballmer oznamuje, že Micro$oft plánuje poskytnutí svých kancelářských aplikací zdarma přes web. Žádné další detaily nebyly sděleny.

Byl pro vás článek přínosný?