Hlavní navigace

Červená bedýnka...

7. 9. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

... aneb Red Box hýbal internetovým světem několik posledních dní. Spekulací, oč vlastně půjde, bylo mnoho a nakonec se ukázalo, že nejblíže pravdě byly úvahy o Internetu a dokonce i PC zdarma. Včera se konalo oficiální představení tohoto produktu a tak se z oblasti dohadů můžeme přesunout k holým faktům.
FOTO: Red Box, před otevřením

Jak se již proslýchalo delší dobu, za projektem Red Box stojí společnost Contactel, která je známá jakožto potenciální druhý největší poskytovatel telekomunikačních služeb na území ČR po ukončení monopolu Telecomu v roce 2001. Na tiskové konferenci, kterou zahájil generální ředitel Contactelu, pan Michal Čupa, došlo k odkrytí posledních zbytků tajemství, které Red Box ještě obestíraly. Krátce byly nastíněny cíle a vize společnosti, ke kterým patří i bohulibá snaha o rozšíření Internetu mezi laickou veřejnost.
A právě to je i cílem Red Boxu, prvního z řady internetových řešení nebo chcete-li balíčků. Laskavý čtenář promine, že ho budu teď obtěžovat údaji, které již jistě četl několikrát, pokud není Root prvním zpravodajem, který dnes navštívil. Ale pro úplnost:

Balík Red Box je komplexní řešení připojení k Internetu. Obsahuje multimediální počítač v následující konfiguraci

  • Intel Celeron 366 MHz
  • 32MB RAM
  • HDD 4,3GB
  • FDD 3,5"
  • VGA 4MB AGP
  • CD-ROM 40×
  • interní homologovaný faxmodem 56 Kbps
  • zvuková karta
  • monitor 15"
  • klávesnice, repro, myš

CS24_early

s předinstalovanými Windows 98, M$ Works 4.5 a dalšími aplikacemi (viz specifikaci). Součástí je i připojení k Internetu zdarma s možností využívat 10MB mailovou schránku. To, v čem se dřívější odhady mýlily je cena, která je ve finále nižší, než se předpokládalo. V zásadě máte tři možnosti:

  • akontace 4 999,–, 30 měsíčních splátek po 999,–
  • akontace 7 999,–, 24 měsíčních splátek po 1 099,–
  • zaplacení Red Boxu v hotovosti (27 000,–)

V ceně je kromě již zmiňovaného i bezplatná instalace a předvedení přímo u zákazníka, telefonická podpora a také dvouletý záruční servis, samozřejmě rovněž zdarma. Tolik tedy základní informace.

FOTO: Red Box, krátce po otevřeníPočítače jsou momentálně dodávány společností Comfor a jak později vyplynulo z debaty, měla by se tato společnost postarat i o instalace. Contactel vůbec v projektu navenek příliš nevystupuje, dokonce ani nebude sám Red Box prodávat, to vše ponechá na prodejcích výpočetní techniky. Záměrně píšu „prodejcích“, neboť nezůstane jenom u Comforu, počítače pro Red Box bude již od prvního října dodávat i Libra a s dalšímu prodejci se údajně jedná. To osobně, jakožto zastánce svobodné volby, považuji za velice důležitý a v podstatě i revoluční aspekt projektu. Podíváte-li se na podobné nabídky v zahraničí, zjistíte, že jsou obvykle vázány na jediného výrobce/prodejce počítačů. Na druhou stranu tím vyvstává problém, na který bylo novináři poukázáno: jak bude Contactel schopen garantovat slibovanou cenu při momentálních pohybech na trhu? Odpovědí bylo vyhýbavé konstatování, že cena pravděpodobně nebude klesat, ovšem poroste výkon nabízeného počítače podle momentálních trendů.
Rovněž odpověď na otázku, zda bude momentálních sedm přípojných bodů k Internetu postačovat, nebyla příliš konkrétní. Pan Čupa konstatoval, že není důležitý počet přípojných bodů, ale cena hovorného s odkazem na Švýcarsko, kde jeden z poskytovatelů nabízí připojení ve dvou bodech, ovšem za místní tarif z celé země. Následně pak prohlásil, že to už ale nezáleží na nich. S touto zřejmou narážkou na Telecom lze samozřejmě souhlasit, nicméně budoucí majitele Red Boxu, kteří budou zřejmě zejména v menších městech nuceni volat za meziměstské hovorné, jistě neuspokojí. Toto bude zřejmě největší slabinou celého projektu. Velký vliv na spokojenost zákazníků bude mít jistě i propustnost linek a také to, zda nebude problém se dovolat na dial-up, lze totiž očekávat, že zájem o Red Box bude zřejmě poměrně vysoký.
Poměrně lehkomyslný přístup má podle mě Contactel k telefonické podpoře uživatelů. Společnost prý předpokládá, že předkládá veřejnosti „poměrně robustní řešení“. Řekl bych, že je to již k vzhledem ke zvolenému operačnímu systému mírně řečeno hodně optimistický náhled na věc a že telefonický hlepdesk bude zřejmě jednou z nejvytíženějších podslužeb Red Boxu. Zvláště, pokud bude opravdu cílovou skupinou laická veřejnost, jak se předpokládá.

Samozřejmě jsem se zajímal i to, zda se neuvažuje o nasazení jiných platforem, konkrétně jsem se dotazoval na možnost použití Linuxu po vzoru některých amerických FreePC providerů. Odpovědí nebylo sice striktní odmítnutí této myšlenky, ale neměl jsem pocit, že by se i přes proklamovaný vznik celé řady podobných produktů někdo touto alternativou v Contactelu zabýval. Třeba jsem jim ale nasadil brouka do hlavy (nevím proč, ale právě jsem si vzpomněl na film Mumie – kdo viděl pochopí, kdo ne, zapomeňte na to :)

FOTO: Red Box, detailCo tedy vlastně Red Box nabízí? Rozhodně bych řekl, že něco malinko jiného, než se čekalo. Podle mně tuto nabídku využije mnoho lidí spíše kvůli počítači než kvůli připojení k Inetu zdarma. V tomto ohledu projektu lehce sebralo vítr z plachet Video On Line svou nabídkou VOLný a také fakt, že další zdražování telefonních poplatků je už skoro za dveřmi – to hlad po Internetu jistě nezvýší.
Nejsilnějším argumentem pro Red Box bude zřejmě jeho technická podpora, bude-li dobře fungovat neboť počítač na splátky nabízí dnes již několik firem (naposledy například Autocont) a v kombinaci se zmiňovaným projektem VOLný získáte v mnoha ohledech prakticky totéž jako při koupi Red Boxu. Zajímavý je zde ale fakt, že jste údajně od zaplacením akontace a první splátky majitelem PC, což by byl důležitý rozdíl oproti leasingu, kde je po celou dobu splátek majitelem počítače leasingová společnost. Jak ale upozornil Ondřej Neff, byl by to v takovém případě značně problematický stav, neboť by Contactel mohl narazit na neplatiče, které by jenom velice těžko přesvědčoval k doplacení splátek za něco, co již de facto vlastní. Tohle je ovšem spíše právní záležitost a hodně bude asi záležet na smlouvě.

Contactel údajně nespí na vavřínech a chytá další překvapení. Některých z nich bychom se měli dočkat již brzy, dalších pak hlavně po pádu monopolu SPT Telecom. Je dobře, že český trh získal v Contactelu štiku, která dokáže již teď řádně čeřit stojaté vody a nebojí se vkročit na neprozkoumanou půdu. Zřejmě se můžeme docela těšit na to, co předvede po roce 2001…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku