Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 9. 1999)

2. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tak a prázdniny jsou dočista fuč, léto možná také, jak se zdá při pohledu z okna. Školní lavice opět ožívají a já jsem rád, že už to mám pár let za sebou. Dnes už pro mně září naštěstí neznamená měsíc depresí ze školních radovánek, ale měsíc, kdy se vrací naši čtenáři z dovolených a prázdnin. Tak pojďme na první zářijovou Sklizeň.
Středa 1. 9.
Html2phax

je webovský klient k oblíbenému faxovému řešení Hylafax. Zatím neoplývá přehnanou krásou prostředí, ale svůj účel splní. Hlavní výhoda je zřejmá: dostupnost odkudkoliv přes prohlížeč.
Ne každý se spokojí při vypalování CD s příkazovou řádkou a programem cdrecord. GUI pro vypalování existuje poměrně hodně a jedním z nich je i BurnIT napsaný v Javě. Nabízí možnost vypalování až sedmi různých typů CD (multisession, audio, mixed, atd.), pohodlnou práci se soubory a ani prostředí není k zahození (vývojová řada používá swing classes). Jenom kdyby ta Java nebyla takový bumbrlíček :(

Úterý 31. 8.
AppleTalk sice není nejrozšířenější síťový protokol, ale přesto se jistě najde dostatek uživatelů, kteří uvítají existenci Gtk rozhraní pro balík netatalk se strohým názvem AppleTalk Configurator.
Terraform je generátor krajin podle bitmapy, jejíž světlost reprezentuje výšku terénu. Mapa může být náhodně generovaná jedním z několika algoritmů. Výslednou krajinu, pro níž lze definovat velké množství parametrů, je možné vyexportovat do formátu POV pro raytracer PovRay. Program vzdáleně připomíná dosovskou (a později windowsovskou) Vistu Pro (abych neurazil, mám pocit, že Vista Pro prapůvodně pochází z Amigy), i když zatím nedokáže takové fígle, jako je například „vylití“ řeky.

Pondělí 30. 8.
KWinTv je KDE aplikace pro práci s TV kartou podporovanou drivery Video 4 Linux. Umožňuje téměř vše, jako originální aplikace přibalená k bttv, namátkou například full screen režim, automatické ladění, uložení snímku nebo videa do souboru nebo nastavování hlasitosti audia na zvukové či TV kartě.
Vývojáři, kteří neradi vedou dokumentaci svých projektů možná uvítají program ROBODoc. Ten pracuje se speciálně označenými pasážemi zdrojových kódů a generuje z nich dokumentaci ve formátech HTML, ASCII, AmigaGuide, LaTex nebo RTF. Program dokáže pracovat se zdrojovými kódy mnoha různých jazyků, jako je například Assembler, C, C++, Java, Perl, LISP, Tcl/Tk, Pascal, Fortran, shell skripty, COBOL a další. ROBODoc je totiž možné používat prakticky s každým zdrojovým kódem, který podporuje vkládání komentářů.

Neděle 29. 8.
Jméno programu Boxes přesně říká, co program dělá, tedy rámečky. A to vysoce konfigurovatelné rámečky z ASCII znaků. Jeho využití je široké: od jednoduchého rámování komentářů v céčkových zdrojových kódech až po vytváření ASCII artu třeba pro emailové signatury. Nespornou výhodou programu Boxes je to, že po sobě dokáže rámečky i odstraňovat.
Ze stejné dílny, jako Boxes pochází i další filtr zvaný tal. Ten se zase stará o štábní kulturu komentářů, indexů a bloků textu obecně. Pokusí se totiž inteligentně najít ukončovací znak, který je společný pro všechny řádky a tyto znaky pak zarovná pod sebe. Těžko se to vysvětluje, doporučuji si stejně jako u Boxes prohlédnout stránku s příklady použití.

Sobota 28. 8.
Pagecast je program, který dokáže přihlásit URL (jedno nebo více) do vyhledávacích služeb. Momentálně jsou podporovány tyto vyhledávače: Excite!, InfoSeek, AltaVista, Lycos, Hotbot, Google, Northern Lights, Canada, Anzwers. Program ale není nikterak limitující a umožňuje definovat vlastní nové prohledávače. Pagecast se používá buď z příkazové řádky nebo jako emailový robot.

Pátek 27. 8.
KDE su není otázka zbloudilého moraváka, jak by se mohlo zdát na první pohled, ale grafický front-end k programu su. Jeho výhodou je, že zpřístupňuje pro spouštěnou aplikaci X display.
Pokud vám na Linuxu chyběl nějaký jednoúčelový nástroj pro hledání a nahrazování textu, můžete zkusit SAREP. Mezi podporovanými funkcemi nechybí například hledání/nahrazování ve více souborech, regulární výrazy nebo třeba možnost načíst starý a nový řetězec pro nahrazování ze souboru.

Čtrvtek 26. 8.
Oracle ProcEdit je editor uživatelských funkcí a procedur pro databázové servery Oracle. S ním souvisí program Oracle SQLWork, což je zase nástroj pro provádění SQL dotazů, případně export výsledků do různých formátů. Kromě uvedených nástrojů patří do balíku i další programy, které dohromady tvoří soubor Oracle Application Suite for Linux.
Pro komunikaci PC s hodinkami Timex DataLink je určena knihovna Datalink library. Dokáže nastavovat časové a údaje, alarmy i obsah telefonní čísla.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku