Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 7. 1999)

28. 7. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jásejte, oblíbený přehled dění na scéně softwaru pro un*xy je opět tady :)
Úterý 27. 7.

Nová stabilní verze populárního editoru vim je na světě. Kdybyste náhodou o tomto programu nikdy neslyšeli, tak vězte že je to textový editor, který když spustíte poprvé, nejspíš z něj ani nedokážete vyskočit. Pokud se ale nenecháte odradit, zřejmě si jej po (delším) čase zamilujete tak, že nebude chtít o ničem jiném ani slyšet. Vim je jeden z klonů tohoto editoru, který disponuje mnoha vylepšeními, jako je například zvýraznění syntaxe, nekonečné undo, vizuální selekce nebo grafické rozhraní.

Pondělí 26. 7.
Klonů ICQ existuje nespočetné množství, Yahoo Pager již má také svůj un*xový protějšek a nyní už je zde i třetí do party: open source klon AOL Instant Messengeru zvaný GAIM. Otázka je, co se bude dít dál, protože AOL asi před rokem zveřejnil specifikaci protokolu IM a když toho využila konkurence a zabudovala do svých programů podporu pro komunikaci s IM, AOL se může vzteknout a řeší, jak se bránit. Připomíná mi to cimrmanovské „postavil si hospodu na rozcestí a oni mu tam chodili lidi“ (doufám, že jsem to moc nezpotvořil, nejsem žádný cimrmanolog :).

Neděle 25. 7.
Za podivným jménem gnomba se skrývají slova Gnome a Samba. Jde o Gnome program, který umožňuje zobrazovat a procházet sdílené zdroje na windowsovských (nebo Samba) strojích, případně je hned připojovat.
Passwdd je jednoduchý nástroj na synchronizaci hesel mezi různými počítači. To může být docela šikovné například v učebnách a podobně.
QtEZ je RAD nástroj pro psaní QT/KDE aplikací. Letmým pohledem jsem zjistil, že vývoj se od verze, kterou jsem viděl asi před půl rokem, sakra pohnul kupředu. Screenshoty napovídají, že se autoři inspirovali u Borlandu, podoba s Delphi nebo C++ Builderem je celkem zřejmá. Mám pocit, že v oblasti vývojových prostředí je na tom kombinace QT/KDE lépe než GTK/GNOME.
Provideři asi uvítají soubor skriptů zvaný Crocodiles, který umožňuje automatizovat správu a účtování kont, ať už pro dial-up nebo pro LAN či pevné linky. Rovněž pro Inetové kavárny může být podobné řešení zajímavé.

Sobota 24. 7.
Zajímavým modulem pro Apache je mod_backhand. Ten umožňuje rozdělovat požadavky mezi jednotlivé servery, tvoříce tak cluster. Před předáním požadavku je vždy vyhodnocen nejvhodnější kandidát, čímž je zajištěno rovnoměrné rozložení zátěže.
Modeline je utilitka, která za vás spočítá parametry rozlišení podle vstupních parametrů a to pro XFree, framebuffer i SVGAlib.

Pátek 23. 7.
Vyšla nová beta verze desktopu UDE, který by měl konkurovat KDE či GNOME. Filosofie UDE obsahuje některé zajímavé prvky. Celkem zábavná je věta popisující záměr tohoto projektu: „cílem UDE je být tak uživatelsky přítulné, rychlé a odlišné od M$ Windows, jak jen to bude možné“. Jak se přání autorů naplňuje, můžete zkusit sami. Minimálně vzhledová odlišnost od Windows je více než patrná.

Čtvrtek 22. 7.
RegExplorer je nástroj pro odlaďování regulárních výrazů. Jeho výhodou je, že ihned vidíte odpovídající výsledky, takže je pak opravdu výrazně snazší vychytat mušky.
Pokud vám i přes existenci různých nástrojů, jako je například DiskDruid, stále ještě nepřipadá práce s diskem a oddíly na něm dostatečně luxusní, můžete zkusit DiskDrake. Jde o grafický „porcovač“ disku, který je kompletně napsaný v Perlu a GTK. Jak vám již možná název prozradil, DiskDrake pochází ze stejné dílny jako distribuce ManDrake, která se tak stává dalším z řady inovátorů.

Středa 21. 7.
Krumple je program, který na základě tgz souboru se zdrojovými kódy KDE aplikace vygeneruje skript, jenž provede vše potřebné od kompilace přes instalaci až po registraci souborů do kiss databáze. Instalační rozhraní by se pak mělo podobat známému InstallShieldu pro Windows, ovšem záměrně píšu „mělo by se“, protože zatím ještě není hotové, čeká se na propojení QT2.0 s Perlem. I tak však můžete krumple vyzkoušet, protože už teď obsahuje alternativní textové rozhraní.

Úterý 20. 7.
Vlastníci populárního Palm Pilota mohou pracovat se svým přenosným miláčkem pracovat v případě blízkosti PC s Linuxem celkem pohodlně díky programu jpilot. Jistě uznáte, že klávesnice je přeci jenom komfortnější než „tužka“ a dotykový display.
Program ecasound je zřejmě určen pro zvukaře nebo DJe. Dokáže totiž realtimově efektovat a mixovat několik zvukových stop, přičemž zdrojem může být buď vstup zvukové karty, soubory ve formátu wav, mp3, aiff, cdda, au, snd a raw a nebo streamované audio.

Pondělí 19. 7.
Ovladačů pro různý hardware není nikdo dost a zejména to platí pro proprietární řešení různých firem. Díky některým pracovníkům firmy Compaq existují ovladače pro řadiče diskových polí Compaq Smart-2 nebo lepší.
Ilib je knihovna, která umožňuje generování obrázků za běhu. Mezi zajímavé funkce patří podpora formátů PPM, GIF, PNG a JPG (čtení i zápis) nebo například možnost použití běžných BDF fontů pro psaní textu.
Shodou okolností ve stejný den vychází rovněž nová verze knihovny GD, která je zřejmě nejpoužívanější v oblasti pro tvorby dynamických gifů. Vlastně byla, protože od této verze počínaje je použit grafický formát PNG, který není limitován licenčními podmínkami.

A to je vše. Přijďte zase :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku