Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 8. 1999)

18. 8. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Opět je tu přehled dění na scéně softwaru. Dnes, aniž by to bylo záměrem, obsahuje hodně herních odkazů.
Úterý 17. 8.
ViaGratt

je program, který v reálném čase efektuje zvuk ze vstupu zvukové karty a posílá ho zpět na výstup, určený převážně pro elektrické kytary a další hudební nástroje. Program v tomto případě supluje elektronické zařízení a autor se chlubí, že při efektování nedochází k žádnému zpoždění.
A teď něco lehčího: XRoads je X verze starší hry pro C64 – Crossroads. Grafika je opravdu úchvatná – nejednomu ataristovi nebo commodoristovi vžene slzu do oka :)
A ještě jednou hra. Její jméno je XPhotoHunter a oproti XRoads zaměstná spíše váš mozek, než vaše prsty. Jde totiž o klasickou hru na hledání rozdílů mezi obrázku. Na nalezení pěti rozdílů mezi dvěma fotografiemi máte časový limit, když stihnete, jdete do další úrovně, když ne…

Pondělí 16. 8.
V tomto vydání snad z těch her snad nevyjdeme. Dalším zábavním příspěvkem je realtimová strategie AnachronisM. Hra podle autora nabízí dva národy, každý s 10 typy jednotek, 3D grafiku a „dostatek magie, krve a akce“. Ve vývoji je podpora zvuku a hra více hráčů.
Qc-net je démon i klient pro streamování videa z kamery B&W Connectix QuickCam.
AIDE je dalším programem, který ohlídá změny souborů ve vašem systému. Momentálně podporuje čtyři hashovací algoritmy (md5, sha1, rmd160, tiger) a kontrolu všech běžných atributů souborů.

Neděle 15. 8.
Apache::Archive je docela zajímavá pomůcka pro webserver Apache. Jde o modul pro mod_perl, který dokáže zobrazovat obsah tar a tar.gz souborů a umožňuje download pouze vybraných souborů z tohoto archivu.
NmapFE je GTK front-end k programu nmap. V případě nmapu není taková pomůcka od věci, protože jeho přepínače pro příkazovou řádku jsou spíše z těch složitějších.
Šikovnou pomůckou je (nebo spíš bude) xlHtml, který konvertuje excelovskou tabulku do HTML. Zatím jsou podporovány pouze základní funkce, ale to by se mělo do budoucna zlepšit.

Sobota 14. 8.
Pokud vám chyběl RAR pro Linux, nasměrujte svůj prohlížeč sem, najdete zde verzi 2.5.
Pamatujete se na hru Archon? Šlo o jakési vylepšené šachy – na šachovnici byla tmavá respektive světlá pole, která násobila sílu tmavých respektive světlých figurek. Ty pak o pole bojovaly, místo aby se nechaly jenom tak vyhodit :). Tak přesně toto všechno nabízí Xarchon, bohužel v o poznání jednodušší grafice.

Pátek 13. 8.
Velice zajímavě vypadá VDK Builder, RAD nástroj pro vývoj GTK+ aplikací. Tedy abych to upřesnil, VDK Builder umožňuje vyvíjet aplikace s VDK (Visual Development Kit), což je C++ wrapper okolo GTK knihovny.
XShipWars je další zajímavý herní projekt. Jde o vesmírnou hru, která umožňuje vytváření vlastních vesmírů, misí, grafiky, zvuků s mnoha vlastními nastaveními. To vše funguje i po síti.

Čtvrtek 12. 8.
A na závěr, jak jinak, hra. Tedy spíše o zárodek hry, která se jmenuje gtkpool. Jak název napovídá, jde o kulečník. Nenajdete zde zatím žádné bodové ohodnocení, žádné best scores, ale engine je funkční. Autor má navíc rozhodně zajímavé nápady, jako například realizovat pool ve 3D, síťovou hru atd.

A tím pro dnešek končíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku