Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 8. 1999)

4. 8. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Doufám, že si každý v dnešním softwarovém přehledu posledních dní najde to svoje, stejně jako v těch minulých :)
Pondělí 3. 8.
Gifsicle

je nástroj pro neinteraktivní tvorbu animovaných gifů. Jeho největší výhodou je právě možnost použití ve skriptech, kdy lze například v kombinaci s programem fly vytvářet animované gify dynamicky. Gifsicle má na svědomí například i proužek s titulky z Roota, který můžete denně vídat na Navrcholu.cz.
Logcoloriser je jednoduchý skriptík, který vypisuje obsah logů obarveně. Je to docela šikovná pomůcka, která zlepšuje orientaci.

Neděle 2. 8.
Prográmek tpctl je určen všem šťastným majitelům IBM Thinkpad. Slouží ke konfiguraci tohoto notebooku, podobně jako dosovská utilitka PS2.EXE.
Pokud pracujete s news skupinami a občas by se vám hodilo stáhnou z některé z nich binární přílohy, můžete zkusit Rael's Binary Grabber.
K dispozici je další program typu Tripwire nebo ViperDB, tedy bezpečnostní pomůcka hlídající případné změny v souborech. Jmenuje se Sentinel a jeho největším kladem je zřejmě kvalitní a nepatentovaná kontrolní algoritmus RIPEMD 160 bit MAC.
Každý, kdo prezentuje svoje programátorské výtvory na webu jistě uvítá pomůcku code2html, která konvertuje zdrojový kód (Ada, C, C++, HTML, Java, JavaScript, Makefile, Pascal, Perl a další) do HTML se zvýrazněním syntaxe. Vhodné zejména pro online příručky a podobně.

Sobota 1. 8.
A opět něco pro bezpečnost našich serverů. Dva nové související projekty TARA a SARA slouží k odhalování bezpečnostních problémů a děr. První z nich je podobný staršímu programu COPS, který hledal unix-specific potenciální problémy, jako například root suid/sgid programy, symlinky v /tmp apod. SARA oproti tomu pracuje podobně jako například SATAN nebo SAINT – tedy pátrá po nedostatcích v síťových službách, scannuje porty atd.
Lithium je zajímavý nástroj pro monitoring vzdálených serverů. Na těch spustíte pomocné démony a pak již z jednoho místa pohodlně sledujete údaje jako například load, volnou paměť apod.

Pátek 31. 7.
GtkShadow je pokus o vytvoření jednoduchého nástroje pro tvorbu webové grafiky. O jé, to zase přibude kýčovitých stínů, bevelů a podobných oblíbených efektů :)
Menší online obchody můžete realizovat pomocí systému MySQLShopper. Jak název napovídá, jako backend používá MySQL, skripty jsou napsané v Perlu, systém obsahuje i webovské rozhraní pro administrátora.
Flow je velice zajímavý nástroj na tvorbu částicových animací, které mohou být renderovány pomocí programu Renderman.

Čtvrtek 30. 7.
Nový window manager Sawmill přichází se zajímavou myšlenkou: vše od vzhledu dekorací oken až po konfiguraci se řídí jazykem ne nepodobným Emacs-Lispu. Pravda to asi není nic pro obyčejného smrtelníka, ale mnoho „šťourů“ si jistě přijde na své :)
The GIMPressionist je skvělý plugin pro GIMPa, který obrázek upravuje tak, jako by byl namalován určitou technikou na různých podkladech. Musím říci, že při správném nastavení produkuje opravdu velice realistické výsledky. Pozor, je zdarma pouze pro nekomerční použití.

Středa 28. 8.
Gnome applet gnotes je simulátor těch žlutých lepících papírků, na které se píší poznámky. Umožňuje jejich rozmísťování po celé pracovní ploše. Doporučuji ovšem po pracovní ploše raději rozmísťovat ty papírky, neboť jenom tak máte jistotu, že vám je nepřekryje nějaká jiná aplikace :)
CenterICQ je další konzolový ICQ klient, tentokrát s okenním ncurses rozhraním.
K dispozici je další HTML editor (nebo tentokrát spíše vývojové prostředí pro WWW stránky) KWebDev. Zatím je bohužel ještě značně v plenkách.

A to je opět vše. Těším se u příštího vydání :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku