Hlavní navigace

StarOffice 5.2 z CD Chipu a PC Worldu

1. 8. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mnoho uživatelů Linuxu netrpělivě očekávalo vydání nové verze StarOffice 5.2, která měla zaručovat lepší kompatibilitu s MS Office 2000 a měla též odstranit pracné počešťování anglické verze. Všechny nedobrovolné sponzory Telecomu (tím myslím uživatele připojené k internetu pomocí analogového modemu), mohlo potěšit vydání na CD-ROM v příloze časopisů Chip 8/00 a PC World 8/2000.

Jsem předplatitelem časopisu Chip a tak ve mně velký žlutý nápis StarOffice 5.2 (SO) vyvolal příjemné očekávání, které vystřídalo zklamání nad přívlastkem „pro Windows“. Zase jenom pro Windows a na Linuxovou verzi budu muset čekat do dalšího čísla :-( . Díky časopisu PC World, který vydal obě verze najednou, jsem čekat nemusel. Po instalaci, která se prakticky neliší od instalace verze 5.1 a která probíhá ve Windows i v Linuxu naprosto stejně, je kancelář použitelná téměř bez úprav. Podpora české klávesnice a českých fontů v Linuxu je konečně bezproblémová. Pro zlepšení funkce v českém prostředí je potřebné provést dvě operace:

  • V linuxové verzi SO nastavit správně tiskárnu pomocí položky pracovní plochy SO „Printer Setup“. Postačí nastavení defaultní tiskárny pomocí příkazu „Connect“ na vaši linuxovou tiskárnu. Operace s připojováním fontů mohou pomoci, nejsou však nezbytné. Doporučuji připojit české fonty z „/usr/share/fon­ts/ISO8859–2“ pomocí sekvence „Add Fonts-Browse-OK“.
  • V linuxové i windowsové verzi doinstalovat a nastavit českou kontrolu pravopisu. Ta byla původně vydána jen na oficiálním CD od firmy Sun. Na CD příloze časopisu Chip je obsažen krátký návod a dva soubory s češtinou. Celá instalace českého „spellcheckeru“ a českého dělení slov se potom skládá z kopírování souborů „42-hypn.dat“ (české dělení slov) a „42-spell.dat“ (česká kontrola pravopisu) do adresáře „…/office52/sha­re/dict“ a z nastavení defaultního jazyka, pomocí položky z roletového menu SO „Tools – Option – Default language“, na „czech“. Vzhledem k tomu. že je SO od minulého týdne „Open Source“, lze tyto soubory v „zazipovaném“ stavu stáhnout zde. V linuxové verzi jsem se setkal s nepříjemnou chybou. Pokud jsem používal standardní font „Times“, byla kontrola češtiny v pořádku. Pokud jsem font přepnul na můj oblíbený „Arial“, kontrola pravopisu přestala fungovat. Po mnoha pokusech jsem zjistil, že při použití některých fontů česká kontrola pravopisu funguje, při použití jiných nikoli. Předpokládám, že si SO neví rady s fonty naimportovanými z Linuxu. Každopádně je česká kontrola pravopisu vynikajícím pomocníkem, obzvláště, když píšete dlouhé texty :-).

StarOffice 5.2, kontrola pravopisu

Při zkoumání nových funkcí SO5.2 jsem získal pocit, že paměťová náročnost tohoto paměťožrouta ještě více vzrostla. Na mých 64MB RAM si Linux celkem slušně procvičil swapování paměti na disk. Další, tentokrát příjemnou změnou, je vylepšení importu a exportu souborů z MS Office. Nejproblémovější byla u předchozí verze SO kompatibilita textových procesorů při exportu ze StarOffice. Jelikož MS Office nevlastním, zkoušel jsem soubory ze StarWriteru načítat do Wintextu z kanceláře 602 pro PC suite 2000 a do Wordpadu. To co u verze 5.1 nebylo možné, je u SO5.2 samoz­řejmostí. Soubory ve formátu RTF a DOC/Word 95 mi načítal Wintext zcela bez problémů. Při importu souborů DOC /Word97/2000O byly problémy s některými českými znaky a tak doporučuji tento formát raději nepoužívat. MS Word 97/2000 přece umí i RTF a DOC/95. Při importu do Wordpadu byly soubory RTF opět bez problémů, u souborů DOC/95 bylo nutné po importu změnit font na středoevropskou variantu.

CS24_early

Na závěr bych chtěl dodat, že StarOffice 5.2 je dalším krokem k českému uživateli. Bezproblémová instalace, kontrola českého pravopisu, podpora českého dělení slov, zdokonalený import a export souborů ji činí vynikajícím řešením. Snad se najde někdo, kdo počeští menu (jsem ochoten pomoci) a nápovědu…

P. S. za normalních okolností by již nemělo být potřeba makro cpcode pro konverzi kódových stránek češtiny – SO by to měl zvládat sám. Přesto se může stát, že s některými dokumenty na problémy narazíte a pak se zmíněné makro může hodit. Najdete jej třeba zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...