Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stavíme domácí server ze šuplíku: zdroje a disky od Trident - Co takhle alternativy? Snad nikdo nechce cpat CEZu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2012 22:16

    Trident (neregistrovaný)

    Co takhle alternativy? Snad nikdo nechce cpat CEZu prachy? Do domaciho serveru bych uprednostnil DC48V ATX zdroj pro napajeni z FVE/ 230->48V zdroje. Je to vetsinou vystup malych solarnich elektraren. Navic mohu DC48V napajeni vyuzit i pro prime napajeni injektoru ethernetu nebo PoE switche.
    Skoda jen ze system uz asi diky odmitani pripojeni do site bude off-grid. Preci jen je vyhodne elektrinu ihned prodat a to i bez dotaci, nez udrzovat napriklad bateriove pole(jen si spocitejte naklady,opotrebeni a ztraty pri nabijeni).
    Take si vemte vyhodu nezavisleho zdroje. Prazaci to asi neoceni, ale kdys vam dvacetkrat rocne vypadne ve meste v celem bloku vypadne elektrina a to i na tri hodiny, tak ocenite vlastni zdroj

  • 3. 7. 2012 13:45

    Sten (neregistrovaný)

    AFAIK ztráty z DC zdroj -> DC měnič -> baterie -> DC měnič -> DC spotřebič jsou menší než DC zdroj -> střídač -> rozvod [-> transformátor -> rozvod]ₙ -> usměrňovač -> DC spotřebič

  • 4. 7. 2012 13:33

    Trident (neregistrovaný)

    Nejde o ztraty, ale o celkovou ekonomicnost proti dodavkam CEZu. Jak jsem uvadel, tak se vyplati elektrinu ihned prodat a to i bez dotace. Udrzovani a opotrebeni baterii neco stoji. Muzu si drzet malou UPSku, jednu/dve baterky, ale ne cele pole na nocni provoz.
    Kdybych pocital jen energeticke ztraty, tak je to jako bych v nakladech na provoz auta zohlednil pouze spotrebovane palivo a pomer poctu l/100km, ale opomnel nahradni dily,servis,po­platky,naklady meho straveneho casu za volantem atd.

    Nezabiham ale do takovych detailu, jako treba to ze kdyz skonci zivotnost panelu tak teprve vyrobily tolik energie kolik spotrebovaly svou vyrobu. To ze se takto FVE vyplati je bohuzel smutnou energetickou antikoncepci CEZka.