Hlavní navigace

Stavíme vlastní PDA rattulla

23. 1. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

PDA s UNIXem se spatně shání a když už se zadaří, stejně není přístroj dostatečně rozšiřitelný, takže jeho šťastný majitel nosí PDA, notebook, telefon, GPS, GPRS modem, asi 250 metrů propojovacích a napájecích kabelů a plnou tašku napájecích adaptérů. Vzhledem k tomu, že nejsem kulturista-nosič, rozhodl jsem se s několika dalšími lidmi tento problém řešit.

Historie

Před dávnými a dávnými časy jsem viděl kamaráda, jak nutí Linux běžet na jakémsi PDA. Koupil jsem si ho také, ale protože jsem tam neměl správnou verzi Win CE, tak mi nechodil loader, takže z toho nic nebylo. Pak se objevily články o novém superstroji Sharp Zaurus. Nejdřív jsem se ani nesnažil – zas tak často do USA nakupovat nejezdím – pak jsem se asi půl roku trochu snažil, pak půl roku hodně … a měl jsem doma německou variantu SL-5500G. Můj Zaurus na výletě zaujal jiného kamaráda a koupil si SL-6000. SW na té 5500 nebyl špatný, rozšířil jsem si slovní zásobu v němčině o 2000 % (ze dvou slov na 22 :-)) a v konzoli uz byl bash.

Uvažoval jsem o OpenZaurovi, ale ten kamarád s SL-6000 ho naštěstí zkusil dříve než já a po jeho zkušenostech s (ne)použitelností a nestabilitou jsem váhal. Povedlo se mi pro něj něco vlastního přeložit, měl jsem s ním další plány, ale chyběly mu periferie i místa, kam by ty periferie šly nacpat. Jak dostat do jednoho CF slotu CDROM, WiFi a síťovku, na jediný seriák připojit programátor jednochipu, GPRS modem, GPS a nezbláznit se z toho? Dokonce jsem se pokusil i o nějaké řešení problému, nicméné to nefungovalo. Dělat vlastní CF kartu není procházka růžovým sadem. Po roce používání v Zauru něco odešlo, pokoušel jsem se ho rozchodit přeflashovaním (na OpenZaura), ale pomohlo to pokaždé jen na pár minut až hodin. Poslal jsem ho zpět do .de na reklamaci. Když se vrátil, už byl někomu slíben, a tak jsem ho poslal dál.

Co teď? To skoro nejlepší na trhu jsem znechuceně poslal do světa, další podobné stroje mají své problémy (battery management, stabilita, flashování) a na žádném není seriózní sběrnice, jen na tom SL-6000 a těch novějších (originálně pouze japonských) je jedno USB. Na SL-6000 zas nechodí asi půlka tlačítek (ne na klávesnici, ale těch ostatních) v OpenZaurovi a podobné radosti. Odpovědí je projekt rattulla – udělám si svoje PDA a bude klid.

Kam jsme s rattullou zatím dospěli?

Stávající stav projektu rattulla je takový, že všichni vývojáři nemají čas a pokud se nějaký čas najde, tak je ho stejně pořád málo. Mám desku TS-7250 (první odkaz v google vede k výrobci www.embeddedar­m.com/) se dvěma USB porty, 10/100 ethernetem, dvěma sériovými porty (up to 230.4 kbit/s) a něčím, co vypadá jako PC/104 sběrnice (průmyslová – defacto – ISA). K tomu je na konzolu (RS232) přes CPU atmel připojen grafický černobílý display 512×64 px v režimu 85×8 znaků. Desku zatím obsluhuji přes terminál VT510. Na tu PC/104 sběrnici umíme připojit vlastní registr (latch) nebo více vstupních i výstupních registrů v hradlovém poli xilinx a tedy potenciálně komunikovat s dalším HW. Lineární (tedy málo účinný) napájecí zdroj z pěti NiCD/NiMH nebo dvou LiION článků je zvládnut i se základním battery managementem (vypnutí před zničením baterií, nabíjení). Bylo vyzkoušeno připojení flash, IDE HDD, IDE CD a IDE DVD přes USB, na vypalování si při 12 Mbit/s nikdo netroufl.

Pracuje se na:

  • smysluplné kartě pro PC/104, počítá se s hradlovými poli, umíme udělat IO registry s poli Xilinx
  • připojení PC klávesnice na sériový port (tak jedno odpoledne práce)
  • implementaci terminálu vt100 do atmel avr (šlo by to i do něčeho jiného, ale tohle umíme programovat pres uisp z Linuxu a kompilovat pro to avr-gcc)
  • spínaném napájecím zdroji

Na čem se nepracuje, ale mělo by se:

  • projektový web
  • připojení GPS – asi NMEA protocol (spíš SW)
  • připojení GPRS modemu (také spíš SW)
  • připojení nějakého framebufferu (SW/HW)
  • pouzdro (krabice), technologie laminování skleněným textilem byla zvládnuta
  • připojení WiFi (asi přes USB, takže spíš SW)
  • malá maticová klávesnice, aby to šlo nosit i bez běžné PC klávesnice
  • obecně SW – najít vhodné kousky, poskládat to dohromady, něco dopsat a získat takové ty bězné aplikace, co v PDA bývají: kalendář, budík, poznámkový blok (cal, atd a vim :-)) a další drobnosti.
  • připojení obecné ISA karty a IDE HDD/CD-RW/DVD-RW/CF (hlavně pro dock, i když 1.8 inch HDD i pro mobilní použití) na PC/104
  • připojení USB 2.0 full speed (480Mbit/s) chipu na PC/104 (a vůbec nalezení vhodného chipu)
  • připojení zvukového kodeku AC97 nebo I2S (netřeba letovat na desku a ztrácet záruku, piny jsou vyvedeny)

Dlouhodobé plány

Po dokončení rattully verze 1, která zjevně bude (podle rozměrů použité desky) spíše něco mezi PDA a tablet-notebookem je plánována menší varianta s 75 MHz CPU ARM720 s MMU, již na vlastním vícevrstvém plošněm spoji. Spoj bude nutno navrhnout v nějakém vhodném SW – ten je zapotřebí najít a naučit se s ním zacházet, nebo ho naprogramovat (bez výstupu na GERBER tu desku žádná firma nevyrobí) . Také se plánuje přechod na (pokud možno grayscale – kvůli spotřebě energie) displaye 320×240 px, případně větší – budou-li. Zmíněný CPU lze také zakoupit v BGA pouzdře až do (tuším) 266 MHz, to by ovšem obnášelo složitější návrh a osazení desky. Bude nutné rozchodit na něm minimálně PCMCIA/CF sloty, síť a USB.

Na závěr

Pokud tento text někoho zaujal až tak moc, že ho vyburcuje k jakékoli aktivitě ve prospěch projektu, splnil svůj účel. Kvůli problémům se spamem se prosím ozývejte do diskuse pod článek nebo na mail rm-rf na seznamu v české doméně.

root_podpora

Všechen z projektu vzniklý HW a SW bych rád viděl pod BSD v2 licencí (hlavně HW) nebo GPL licencí, ale zdůrazňovat to na tomto serveru je asi nošení sov do Athén.

Technická poznámka: Stará verze tohoto textu byla zaslána cca před měsícem serveru ug.cz, v domnění, že to redakční systém zveřejní automaticky ihned, ale ten ji nezveřejnil. Napsal jsem jim již před týdnem, aby článek nezveřejňovali, že ho přepsaný posílám na Root.cz, nicméně kdyby ho náhodou ještě zveřejnili, tak ho neukradli.

Líbí se vám projekt ratulla?

Byl pro vás článek přínosný?