Hlavní navigace

Steam: praktické zkušenosti a odpovědi na otázky

9. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po minulém článku od Adama Štraucha už víme, jak digitální distribuci Steam i bez oficiální pozvánky do uzavřené bety nainstalovat. Dnes se na linuxového klienta podíváme poněkud podrobněji a popíšeme si jeho základní funkce. Steam není pouze digitální distribuce her, je to doslova ekosystém služeb pro počítačové hráče.

Valve se ta „uzavřená“ beta opravdu nepovedla. Linuxáci si prostě našli cestu, jak si Steam vyzkoušet i bez oficiální pozvánky. O tom, jak Steam nainstalovat, se zabýval včerejší článek od kolegy Adama Štraucha. Proto tuhle formalitku budu v textu dále ignorovat a pokusím se odpověď na pár otázek, které kolují po diskuzních fórech, a podívat se na linuxového klienta poněkud podrobněji.

Úvodní obrazovka linuxového klienta digitální distribuce Steam.
Autor: Jakub Zelenka

Úvodní obrazovka linuxového klienta digitální distribuce Steam. Od windowsové verze k nerozeznání.

V první řadě nemusíte mít nainstalovaný Wine, abyste Steam na Linuxu spustili. Jedná se o plnohodnotný nativní klient. Oficiálně je podporováno zatím pouze Ubuntu ve verzi 12.04, ale spustit jde teoreticky na kterékoliv distribuci. Chce to jen trochu šikovnosti a experimentování. Možná některé uživatele zamrzí momentální absence čistě 64bitové verze, ta snad dorazí později. Nemusíte mít ale strach, že si na svém 64bitovém Ubuntu Steam nevyzkoušíte. Při instalaci přes Ubuntu Software Centre se stáhne vše potřebné.

Popisek hry včetně aktivity vašich přátel v seznamu zakoupených aplikací.
Autor: Jakub Zelenka

Psychonauts jsou sice v seznamu, ale hra se vám bohužel zatím nestáhne

Přes Wine si zahrajete víc

Momentálně je v seznamu linuxových her celkem 26 titulů. Další budou po oficiálním vydání pravděpodobně přibývat. Uživatel si tak bude muset položit zásadní otázku: „Vyplatí se mi vůbec v současné době nativní klient používat?“ Pokud windowsovskou verzi Steamu spustíte přes Wine, máte otevřené daleko větší portfolio her. Ty sice nemusí běžet naprosto spolehlivě a rychle jako na Windows, ale zahrajete si rozhodně více. To je bohužel aktuálně u linuxového portu smutný fakt, ale připomínám, že se stále jedná jen o uzavřenou betu. Situace se může v budoucnu zlepšit. Pro Mac existuje nyní už 460 herních titulů.

Linuxový obsah na hlavní stránce zatím nemůžete vyfiltrovat.
Autor: Jakub Zelenka

Linuxový obsah na hlavní stránce zatím nemůžete vyfiltrovat

Linuxový Steam běhá podstatně rychleji než emulovaná windowsácká verze. Pokud nepřepnete do jiné jazykové lokalizace, například do češtiny, nesetkáte se ani s jedním pádem aplikace. Já jsem alespoň nic podobného nezaznamenal. Což je v momentální fázi vývoje velmi povzbudivé. Ne všechny hry mi však bylo možné nainstalovat a to, i když byly v seznamu zakoupených aplikací. Prostě se nestáhnou žádná data, hra se tváří jako připravená ke spuštění, ale po kliknutí se nic neděje. Ve Valve jim asi dali pouze tag linuxové hry, ale k žádnému archivu s daty cesta zatím nevede.

Steam vás bude doprovázet i při hraní

Pokud hrajete hru přes Steam, můžete pomocí klávesové zkratky Shift+Tab přepnout do osekaného sociálního prostředí Steamu a hra vám nadále běží v pozadí. V tomto módu lze sledovat aktuální čas a chatovat s přáteli. Při domlouvání herní seance je to přímo ideální. Mně osobně jako redaktora nejvíc těší možnost jednoduše „típat“ obrázky ze hry za pomocí klávesy F12. Screenshoty můžete sdílet na svém profilu a přes cloud je mít neustále k dispozici.

Dále jsou tu achievementy. Jedná se o systém odměňování hráčů za úspěšné zvládnutí vývojáři připravených úkolů. Někdy se jedná opravdu o hardcore výzvy, třeba nasbírat milion bodů nebo střelit tisíc nepřátel do hlavy. Záleží jen na fantazii herního studia, co si pro uživatele připravilo. Achievementy jako medaile ukazujete na svém profilu a můžete tak s přáteli soupeřit, kdo jich nasbírá víc.

Podobně jako na Facebooku, má i Steam svou zeď. Tady vidíte aktivity svých přátel a jejich herní úspěchy.
Autor: Jakub Zelenka

Podobně jako na Facebooku, má i Steam svou zeď. Tady vidíte aktivity svých přátel a jejich herní úspěchy.

Udělejte si z počítače konzoli

Na obrázcích, které jsme včera publikovali, jste mohli vidět, že má linuxový Steam v pravém horním rohu nevzhlednou skvrnu s nápisem Big Picture. Tohle tlačítko dle slov Valve po betě zmizí, nicméně si můžete po kliknutí snadno vyzkoušet jiné uživatelské rozhraní podobné tomu, které mají konzole. To se nazývá stejně jako tlačítko Big Picture a je určeno pro hraní na televizi s gamepadem. Na mém počítači působilo při spouštění poněkud líně, ale po minutě se rozjelo a reagovalo naprosto bez problémů.

Seznam vašich her v režimu Big Picture.
Autor: Jakub Zelenka

Seznam vašich her v režimu Big Picture

Dalším velkým přínosem linuxového Steamu je propojení herní komunity napříč platformami. Máte-li oficiální přístup do bety, můžete zkusit v Team Fortress 2 rozdrtit uživatele operačního systému Windows či Mac OS X. Na Steamu neexistují hranice mezi operačními systémy. Můžete si klidně koupit i aplikace, co nejsou pro Linux nebo komunikovat se svými přáteli na jiném operačním systému.

Jenom obchod? To už dnes neplatí!

Steam není jen obchodem, je to obrovský ekosystém, který sdružuje fandy počítačových her. Není nutné jen hrát, lze i diskutovat, najít si nové přátele a sledovat dění v herním průmyslu. Valve dává postupně uživatelům stále větší moc. Nyní mohou pomocí služby Greenlight rozhodovat o tom, jaké hry nebo programy mají být na Steamu v budoucnu publikovány, což je velká šance pro nezávislé vývojáře a malá studia. Už teď naleznete na Greenlight mnoho projektů cílených i na operační systém Linux.

CS24_early

Seznam přátel na Steam Big Picture.
Autor: Jakub Zelenka

Seznam přátel na Steam Big Picture

Pokud máte Steam nainstalovaný přes Wine a spokojeně na něm paříte, asi vás „uzavřená“ beta nechá chladnými. Kromě nativního klienta, který je o ždibíček rychlejší, a oficiální podpory od Valve, nedostanete mnoho výhod navíc. Linuxová komunita však může ukázat, že má o hraní zájem a Valve s portováním Steamu nešláplo vedle. Zatím se jí to celkem daří, důkazem je 60 000 dobrovolníků hlásící se formulářem do bety v prvním týdnu.

Spekulace mimo článek

Valve už několikrát publikovalo inzerát, že hledá odborníka na vývoj hardwaru. Začalo se tedy spekulovat o vývoji nové herní konzole právě pod záštitou Valve (často bývá uváděn název Steam Box). Tyto domněnky celkem přiživilo nové prostředí Steamu Big Picture určené pro televize. Zda je port Steamu na Linux jen další mezikrok k novému konkurentovi Xboxu, PS3 a Wii, je vážně ve hvězdách. Proč ale nesnít o otevřené konzoli, kterou bude pohánět Linux?

Byl pro vás článek přínosný?