Hlavní navigace

Názory k článku Studijní portál - další vysavač peněz

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 5. 2002 8:40

    Jan Kovalský (neregistrovaný)

    Docela mne překvapilo, že někdo vymyslel něco tak zvráceného jako je placení za portál, na kterém budou umístěny studijní materiály. Myslím si, že by si odpovědní úředníci měli vzít příklad z mnohých VŠ.
    Jelikož působím na Technické Univerzitě v Ostravě, vím o čem píši. Dle nového vysokoškolského zákona, který nařizuje velké změny v organizaci zvláště pak bakalářského studia a studia distančního, je nutné, aby jednotlivé VŠ publikovaly na internetu - tedy svých stránkách - velké množství studijních materíálů. Nevím přesné procento, ale tuším, že se to pohybuje kolem hranice 60% veškerých studijních materiálů. Samozřejmě, že se zde neuvažuje o placení za tyto materiály ze strany studentů a doufám, že žádná VŠ o tom ani nikdy neuvažovala.
    Proč by tedy měli na základních a středních školách za něco takového platit? Tato myšlenka se mi zdá značně zvrácená a dotyční úředníci by měli k takovýmto rozhodnutím podat patřičná vysvětlení. Naivně jsem si myslel, že za schvalování takovýchto věcí je zodpovědno stejné ministerstvo školství jako pro VŠ, ale zdá se, že ministerstev školství je v této republice povícero :-) Nebo tam panuje pravidlo, že levá ruka neví co dělá pravá?

    S pozdravem
    Jan Kovalský

  • 10. 5. 2002 23:05

    Georg (neregistrovaný)

    Honzo mam dojem ze tengle "projekt" je kapanek prohnily ve vsech castech. Tedy ne jen co se tyce portalu a vynuceneho odberu $oftware, ale i monopolni dodavky pripojeni od Ceskeho Telekomu a vubec vseho ostatniho.
    Bohuzel politiky zjima cela akce jen z pohledu volebnich preferenci a nestranni urednici a zainteresovani "odbornici" jsou uspesne zalobovani. Cely vlak je natolik rozjety, ze pokud se pokusis jej zastavit, rozbujes si hubu.
    Nicmene to mozna neni spatne tema na pristi vedeckou radu U taty. :o) J.

  • 13. 5. 2002 12:04

    Numlock (neregistrovaný)

    Uplne s tebou Jiriku souhlasim. Tezko s tim lze v tuto chvili neco udelat. Za ty tri roky doktorandskeho studia jsem pochopil, ze penize, ktere stat
    vrazi do skolstvi obvykle prinaseji jen minimalni efekty. Ostatne si myslim, ze to plati pro vsechny statni nebo polostatni instituce. Muzeme se akorat utesovat, ze je lepsi, kdyz v tech skolach bude existovat alepson takovy pristup k Internetu, nez kdyby tam nebyl zadny. (PS: K "Tatovi" takova depresivni temata radsi netahejme.)

  • 9. 5. 2002 8:55

    malý bratr (neregistrovaný)

    holt naši úředníci jsou jeden vedle druhého $subj.
    A my to zaplatíme. :-(

  • 9. 5. 2002 9:13

    Petr (neregistrovaný)

    ...a nejhorší je, že ty školy, které mají tendenci si zařizovat věci sami /= rychleji a lépe/ jsou za hlupáky. Stát chce rozdat x milionů - proč to nejde způsobem " tady školo máš penízky nato a to, a pokud je umíš využít lépe tak se ukaž ", když to jde jinde ve světě ?????

  • 10. 5. 2002 9:07

    Ondra (neregistrovaný)

    Protoze by to bylo moc transparentni a nemohla by se vyznamna cast financnich prostredku "nekde cestou ztratit".
    Kdyby panove u tech koryt alespon tak nemlaskali a nelhali!

  • 9. 5. 2002 10:00

    Jan Vojta (neregistrovaný)

    Tady je veškerá diskuse zbytečná. Ministerstvo rozhodlo a přiznat svoji chybu je v tomto státě věc, která se nenosí. A přiznat neznalost? ...
    Nejhorší je, že tento pomalu rozběhnutý proces už nikdo nezastaví. Pomohl by jedině nesouhlas škol se zavedením této podivné služby. To si ale většina ředitelů rozmyslí, poněvadž by mohli v budoucnu narazit na odpor při projednávání svých potřeb.
    Bohužel si nepamatuji, že by se kdy podařilo zlomit rozhodnutí státní správy zejména pokud toto rozhodnutí souvisí se zájmy velkých firem. Jako občana mne napadá jediné - jde o peníze, ale ne jen o ty pro zmiňovaný projekt.

  • 9. 5. 2002 10:36

    Petr Weiner (neregistrovaný)

    Dobry den,

    ministerstvo rozhodlo... To je velmi dulezita veta, na kterou by se melo pamatovat v blizkych volbach...

  • 9. 5. 2002 11:25

    aselene (neregistrovaný)

    To snad nemyslite vazne ? :-)
    Prece vsichni dobre vime, ze obchodnim agentum velkych spolecnosti, ktere lobuji za ruzne projekty a programy, ze kterych lze vytriskat trochu penez pro jejich firmu ze statni kasy je naprosto jedno, kdo prave je u moci (pravice, levice, nebo stred). Vsichni maji radi penizky :-)

  • 10. 5. 2002 3:08

    0ndrej (neregistrovaný)

    nikde jsem necet nekoho povolaneho, kdo by rikal, jestli to nahodou neni cela akce INDOS napadnutelna u antimonopolniho uradu, dyt tohle je jasna vec ...

    znate nekdo nejaky pravniky?

    mejte se fajn
    0ndrej

  • 9. 5. 2002 10:47

    Pete (neregistrovaný)

    Tak to je první fakd podrobný člůánek k věci, který jsem o této tematice četl. Jen malá připomínka, souhlasím s tím, aby byly na počítačích ve školách Windowsy, protože jsou skutečně v praxi nejrozšířenější, ale je zbytečné tam dávat ostatní mrkvosoftí sračky za děsný prachy, když skutečně existuje kvalitní alternativa. Linuxáci namítnou, že LINUX je kvalitní soft, souhlasím, ale v praxi se kromě nadšenců skoro neprosadil a studenti vyšlí ze škol musí umět pracovat s tím co je v praxi běžné a ne s tím co je sice sqělé, ale velmi málo rozšířené.

  • 9. 5. 2002 12:53

    burlog (neregistrovaný)

    Mno a proc jenom windows. ???
    Ja si myslim, ze clovek ktery vyleze ze stredni by mel znat ne jenom windows, ale mel by aspon videt jine systemy pro PC -- Windows, Unix like symstem a Mac OS --
    , protoze to jsou systemy, ktere se pouzivaji a ne jen windows!
    Cesta kdy se ukazuje jen jeden system, vede k tomu ze spatne informovany student (co se nezajima o pocitce) ani nebude vedet ze k MS existuje alternativa a to rozhodne neni dobre.
    Na skole by melo byt studentovi umozneno si odzkouset vice systemu a ne jen MS!!!

  • 9. 5. 2002 13:07

    Prcek (neregistrovaný)

    Ono je to zacarovany kolecko. Vyjdu ze skoly, umim s tim a tim => chci to v praci (kdyz si muzu vybrat) => do praxe prosadim, co me ve skole naucili => skoly budou ucit to, co je v praxi nejrozsirenejsi => ...
    Proc woknous, ale ne zbytek - ten je taky nejrozsirenejsi?
    Je to dva roky, nas sef pri zmince "linux" dostaval vyrazku. Ted se mu naramne hodi, ze chodi i na srotech a da se z nej udelat firewall. Do knihovny se budou delat terminaly na vyhledavani knizek - linux+Mozilla, protoze to jde orezat na kost, zabezpecit, na kazdej stroj prijde proxy a studaci se nepodivaji nikam jinam. Myslim, ze linux si sve misto na slunci najde a pokud by se ucil TAKE linux (OpenBSD...) slo by to rychleji.

  • 9. 5. 2002 18:54

    metalman (neregistrovaný)

    Jo to mate pravdu,my se na stredni ucili linux a muzu rict ze mne to pekne stvalo...prikazova radka,vi a janevicojeste...po roce jsem to zkusil doma a chytlo mne to...jenze z 28 lidi jediny....kopec softu na linuxu?Jo je ho dost jenze kde ho hledat??Chci neco jako word ale nevim jak se ten program jmenuje aStarOfice nechci apod...toto musi resit kazdy kdo s linuxem zacina a na tom bohuzel taky skonci....Kdyby se k instalacnim priruckam k RedHatu(treba) jeste prilozil strucny popis uzivatelskych programu bylo by to mozna snazssi.Neco jak ma SuSE jenze to stoji 2500 a kazde 3 mesice si kupovat novou verzi...hmmmm a pres web to stahovat nebudu kdyz mam modem :-) no koncim...

  • 9. 5. 2002 20:37

    JB (neregistrovaný)

    Samozrejme ze je jednodussi mit monopol - clovek se nemusi rozhodovat a z niceho si vybirat :)
    Otazka je, jestli ta nejjednodussi cesta je ta nejlepsi. To jste se nikdy nekoukali na zadnou pohadku?

  • 10. 5. 2002 9:39

    tapik (neregistrovaný)

    No kdyz chcete neco jako suse, proc nemit suse? Staci poprosit kamarada, aby vam onech osm CD i s knizkami pujcil a vy si to korektne nainstalujete v souladu s licenci. Jenom zato nesmite tomu kamaradovi dat ani korunu. Ale tato podminka se tusim da vyresit. Co treba ho pak jako kamarada pozvat na pizzu?

  • 9. 5. 2002 13:29

    Drom (neregistrovaný)

    Teď mě ještě napadlo, na Undergroundu.cz byla v novinkách inormace o petici proti INDOŠI. Je to http://petice.gfxs.cz/.

  • 9. 5. 2002 13:31

    Drom (neregistrovaný)

    Několik lidí se mi ozvalo, že tam je chybka v odkazu na anti-indoš. Správně to má bejt http://antiindosh.cmsps.cz/. Je to moje chyba, myslel jsem, že jsem to opravil, ale nestalo se tak. Takže se omlouvám, můžete počkat na verzi 0.1.1 :))).

  • 9. 5. 2002 13:56

    Stepan Cirkl (neregistrovaný)

    DD
    mam par pripominek. Budu reagovat na clanek i jednotlive prispevky najednou.

    1. Software od MS pro tento projekt ma byt zadarmo, respektive Bill v praze slavnostne oznamil, ze MS se tento projekt rozhodl podporit a proto na PC z tohoto projektu ten SW da MS zadarmo.

    2. ANO, ve skole je skutecne dulezite ucit na Win, nebot win jsou rozsirene a je jich znalost chce obvykle i budouci zamestnavatel studentu. Dalsi veci je, jak nalakate budouciho studenta (uchazece o studium) na povinou vyuku Linuxu na ne IT skolach. Ne jen uchazec, ale i rodic bude silne znepokojen a to neni zrovna nejlepsi cesta, jak ziskat studenty. Pokud by to melo bejt globalni, tak je to sice neco jineho, ale spise bych byl proti. Viz. vise. Jinou veci je vyuka unixu na krouzku ci jako doplnek bezne vyuky v technicky/pocitacove zamerenych oborech. V tomto pripade sem pro to, aby se studenti seznamili i s jinym prostredim, nez Win.

    3. Duvod proc stat ty penize neda je ten, ze je nema a pak, na mnohych skolach neni nikdo, kdo by ty penize umel ucelne utratit. A mnohym skolam i tento pristup ministerstva vyhovuje, nemusi se vubec starat a budou mit neco noveho a konektivitu do INETu.

    4. Placeny pristup
    To je vec, ktera se mi silne nelibi. To je silna blbost. Ale uz drive se obevovali dohady, zda budete tento portal dostupny i s internetu a ne jen ze skolskeho intranetu.
    I to je uchylne. Mozna bych byl ochoten akceptovt placeny pristup z inteu, ale rozhodne ne z IndosNetu.

    4. Obdobne tema je OPS (obecne prospesna spolecnos) zirzena MSMT CR pro rizenou komercionalizaci IndosNetu. Co to ma znamenat? V tom se asi fakt po... .

    5. Informovanost
    To je jeden z nejvetsich problemu SIPvZ. Informaci je po malu a prevazne jde o urcite dohady/naznaky ci uniky informaci. Zadne oficialni informace. A paradoxne, ten kdo je nejmene informovan jsou prave skoly, tj subjekty, jenz se tento projekt bezprostredne dotyka.


    Stepan Cirkl
    spravce site na stredni skole

  • 9. 5. 2002 15:05

    gmmns (neregistrovaný)

    >Dalsi veci je, jak nalakate budouciho studenta
    >(uchazece o studium) na povinou vyuku Linuxu na ne IT
    >skolach.

    A jak nalakate uchazece o studium na povinnou vyuku matematiky? No, pokud se jakykoliv predmet uci tak, ze se studentum znechuti, je to spatne. Samozrejme by se studenti humanitne zamerenych skol nemeli povinne ucit awk a sed, ale proc studentum alespon neukazat jine systemy - samozrejme v grafickem prostredi, proc tem zvidavejsim nedovolit nakouknout pod poklicku a nedat jim ke hrani treba ten Linux? Cim sirsi znalosti bude ten ktery student mit, tim se bude v praxi lepe orientovat a bude atraktivnejsi na trhu prace. Copak skoly nekoho lakaji na to, ze se nauci klikat mysi na tlacitko Start a na to, ze jim predvedou animovane sponky?

  • 9. 5. 2002 16:13

    Jiří Matyáš (neregistrovaný)

    > Copak skoly nekoho lakaji na to, ze se nauci klikat
    > mysi na tlacitko Start a na to, ze jim predvedou
    > animovane sponky?

    Ucastnil jsem se jednoho dne otevrenych dveri na jedne SS a bylo to tak.Zpusob kantora jak prezentoval
    budoucim navstevovatelum skoly moznosti JEHO ucebny
    s pokrokovym system W95, by se dal presne popsat, tak jak bylo uvedeno vyse. Pravda ty sponky nebyly animovane ...

    Jo a kdyz jsme u toho Anti-Indose, takovy prikladek prace s Linuxem na SS je na:

    http://antiindosh.cmsps.cz/article.php?sid=19&mode=thread&order=0

  • 9. 5. 2002 15:06

    Peter (neregistrovaný)

    Dobry den,
    jen mala reakce k Tvemu prizpevku:

    1) V otazkach a odpovedich je: Cena za software bude zaplacena i kdyz ho nebudete pouzivat (to neni citace), takze.... co.

    2)Dejme tomu, ale ja jsem se ve skole ucil Dos, Win, Novell a co jsem slysel, tak se tam ted uci i Unixy, potazmo i Linux (stredni skola) a nevim, ze by to nekoho odradilo. Ja jsem Novell nikdy profesionalne nemanagoval, ale nezlobim se, ze me to nekdo ucil :-))).

    3)To je pekna nesmysl :-))). Kdyz ty penize nema, tak co dava na projekt ? Cvakly tramvajenky ???
    Ty tvrdis, ze jses sitar na SS. A myslis, ze bys ty penize neumel vyuzit rozumne presne podle pozadavku vasi skoly ???

    4) Samozrejme.

    4) :-))) Takovych se najde mnohem vic.

    5) To je pravda, vic informaci by neskodilo. Kdybych necetl periodika root.cz a podobne, asi bych o INDOSovi skoro nic nevedel. Asi by nebylo spatne udelat anketu "Vite, co je Internet DO Skol ???". Rek bych ze 70 % lidi by nevedelo, o cem se mluvi.


    Ahoj Peter

    P.S. Prominte, ale ..... JE TO BORDEL !!!!

  • 9. 5. 2002 19:12

    Stepan Cirkl (neregistrovaný)

    1) Co se delo s penezi, ktere se pri realizaci za MS software usetri, to nikdo nerika, v tom mate pravdu. Este koukam v diskuzi, ze to ma bejt jen OS. Tak to nic moc. Doufam ze to budou alespon w2k a ne W9x.

    2)Ja taky netvrdim, ze ucit JEN win, ale kdyz ma nekdo dve hodiny tydne po dva roky, tak je problem je naucit slusne Win, Word, Excel, programovat, neco o sitich, inet (posta, http, vyhladavani, ftp), databaze a ja ted nevim, co vsechno v tech planech je. Co sem si vsim, tak u nas maji problem vubec to vsechno stihnout pod win, natoz to este delat pod necim jinym ci neco dalsiho. Napriklad se nezvlada ani je naucit pouzivat nektere programy specializovane na chemii. K seznameni s unixem nabizime krouzek linuxu a v ucebne je dualni instalace (win+linux) a mame i Linuxovy server specialne pro studenty. Nemyslim, ze jim nedavame moznost ziskat vetsi rozhled. Zkuste navrhnout, jak viceoperacni/programovou vyuku zrealizovat. Jedine co mne napada je na ukor hloubky probirane latky. Jinak, uvedomte si, ze vy jste (asi) clovek z oboru, takze vas pohled je trochu jiny, nez u normalniho cloveka. A este jedna vec, kdo to bude ucit. Taky dost dulezita vec, z nasich trech ucitelu VT umi s linuxem jen jeden, pro druheho je to uplna neznama a treti nevim, ale asi na tom bude podobne jako ten druhej. Dneska je problem sehnat nekoho kvalitnejsiho na vyuku tech Win. Rovnez je k tomu potreba nekoho, kdo to bude spravovoat. Vsechno je otazka penez. Malokdo se slusnou znalosti unixu a win + obsluznych programu pude ucit za 10-11 KKc mesicne. Jako spravce mam este mene.

    3) Ne, neni to nesmysl. ACOL ted do toho nainvestuje a pak mu to bude stat postupne splacet. Von ty prachy (v takovem mnostvi) proste nema. Kdyby bylo na mne, tak ty prachy pouziju lepe, vice cilene s vyuzitim jiz existujci techniky. Vice v dalsim mem prispevku, at mate trochu predstavu co chcem a co by sme mohli mit.

    4) Ta komercionalizace mi leze pekne krkem. Statem kontrolovana reklama cpana do deti, to je napad neakeho hrozneho silence. Tohle je podle mne silene zneuziti moci. To jim snad nemuze ani projit.

    5) Nejvice informaci se dozvim pres internet z ruznych ezinu. Na indosi moc konkretnich informaci neni a na skolu, co vim, prsly neake propagazni materialy (PR keci, taky to myslim davali na Invexu) a jednou nas navstivil oblastni manager (clovek obdobne jako ja, co nekde spravoval/spravuje sit ve skole a ted se pridal k ACOLu) a ten nam neco malo rekl a hlavne jsme se dozvedeli, ze jsme prilis dobre vybaveni a proto jsme se nedostali do prvniho kola realizace.

  • 10. 5. 2002 3:08

    0ndrej (neregistrovaný)

    Pripada mi divne, ze se zaci uci veci typu "obsluhovat M$ Word, M$ Excell" .. dokonce v tom Evropskem pocitacovem ridicaku je otazka z M$ XXX ...

    proc neni vyuka "obsluha grafickejho editoru, tabukoveho procesoru, ..."??? Stejne je to GUI na jedno brdo a myslim ze pro schopneho ucitele by neme byt problem ucit V JEDNE TRIDE pracovat najednou s tabulkovym procesorem, at uz je jim blizky Excell / Windouz, QuttroPro / DOS, KSpread/ Linux, Gnumeric / *NIX, .... pokud studenti umi cist menu....
    Totez s GUI textovymi procesory ..

    Podle mych zkusenosti deti chapu rychle a okud je neco delat mnoha zpusoby, spise je to zaujme, nez kdyz jim nekdo prednasi JAK TO MUSEJ DELAT ... problem vidim spis v pristupu ucitelu (taky si nepamatujete svou ucu na IT z gymplu???)

    Zkousel jsem kamaradku co umi M$ Oppici "naucit" Open Office po kratkem uvodu trvalo asi hodinu, co se obcas ptala "kde najdu funkci XXX", nakonec si ty menu prosla a nemela problem

    Stejne se clovek nauci pracovat s IT tak, ze to proste dela, resi nejaky problem pomoci konkretniho nastroje, jez mu sedi.

  • 10. 5. 2002 11:27

    Lenka M. A. Třísková (neregistrovaný)

    Podle slov generálního dodavatele byla úspora, kterou dodavatel získal tím, že Microsoft věnoval operační systém, využita k navýšení počtu připojovaných škol. Dodavatel o daru věděl s jistým předstihem, takže s tím mohli v plánech počítat. Software je ale dodáván se slevami v rámci programu Select, takže je těžké odhadnout, kolik se darem od MS vlastně ušetřilo.
    Školy dostanou Windows 2000.

  • 10. 5. 2002 14:01

    Franta (neregistrovaný)

    Ucit jsem sice prestal pred nekolika lety, nicmene jsem ucil i informatiku. Takze by me docela zajimalo, jak chcete za dva roky stihnout to vsechno, co jste napsal. Specialne s tim programovanim mi to nejak nestymuje. To jsem ucil az opravdove fandy. Jinak souhlasim s jednou z reakci na Vas prispevek. V soucasnosti je uz ovladani vetsiny office-like aplikaci tak unifikovane, ze je podle mne rozumne ucit ovladat tabulkovy procesor a ukazovat to stridave na Spreadsheetu OpenOffice, resp. MS Excelu. A prumerne nadanemu jedinci pak bude jedno, jestli mu pod OpenOffice jede Linux nebo Windows....

  • 9. 5. 2002 16:57

    Lenka M. A. Třísková (neregistrovaný)

    Hned úvodem chci upozornit, že si rozhodně nemyslím, že by kolem Internetu do škol a souvisejících projektů bylo vše v naprostém pořádku. Naopak. Proto je jakákoliv veřejná diskuse nutná a užitečná.
    V tomto článku jsou ovšem některé nepřesnosti, na které bych ráda upozornila. Internet do škol i školský portál jsou dvě rovnocenné podmnožiny mamutího projektu pojmenovaného "Státní informační politika ve vzdělávání". Internet do škol spadá pod projekt nazvaný "Projekt III - Infrastruktura", portál pod projekt "Projekt II - Vzdělávací software a informační zroje". Vzdělávací portál tedy NENÍ součástí projektu nazývaného jako Indoš. Opatrně proto s různými tvrzeními, neboť co platí pro Indoš, nemusí vůbec platit pro vzdělávací portál! Portál www.indos.cz nemá (nebo by alespoň mít neměl) žádnou spojitost s připravovaným vzdělávacím portálem pro školy. Indos.cz je provozován generálním dodavatelem projektu Internet do škol, který není v žádné vazbě na připravovaný vzdělávací portál.
    Druhou nepřesností je v diskusi uvedené tvrzení, že Microsoft věnoval školám zdarma software. Pozor, Microsoft věnoval JEN operační systém, ale už ne kancelářský balík!
    Osobně nepovažuji za největší nebezpečí fakt, že budou školy vybaveny programy od Microsoftu. Horší je, že se ministerstvo chystá uvedený školský portál "řízeně komercionalizovat", tedy využít jej k prodeji reklamy a cíleného marketingu. Řízenou komercionalizaci by měla mít na starosti obecně prospěšná společnost, o jejímž zřízení se na ministerstvu uvažuje.
    Nemyslím si, že by se o projektu nepsalo. Zájemcům doporučuji sever Česká škola (http://www.ceskaskola.cz), který se diskusí a příspěvky o Indoši jen hemží, Lupa (http://www.lupa.cz), kde o projektu pravidelně informuje Jiří Peterka, ve vší skromnosti také Softwarové noviny č. 3/02, kde vyšel můj pětistránkový materiál a server http://swnet.cz, kde o projektu pravidelně referuji já.

  • 9. 5. 2002 17:40

    Frodo (neregistrovaný)

    Cau lidicky, pochopte jednu vec.. Bill Gates zajel na navstevu do CZ (kde se seshel s tema blbeckama co si rikaji vlada :) a nakukal jim ,ze EGoverment je dobry... :) No a tak si zajistil u nich "nahled" super chlapika, kterej chce jenom to nejlepsi pro vsechny... nikoho nezajima ,ze je magor.. ale to je jedno :-) V MF DNES (uz nevim jakej den) jsem cetl clanek o tom ,ze jeden pocitac prumerne vyjde na 170kkc :) Docela rad bych studoval na Zakladni skole, kde jsou jako workstations dvou procesorovy macy s 21" LCD monitorem :))

  • 9. 5. 2002 18:39

    swed (neregistrovaný)

    já ti určitě nechci oponovat, nenom bych ještě k tej tvej trefnej poznámce a k návštěvě poznamenal, že se mi stále a stále více potvrzuje, že kombinace ČR, školství a IT k sobě rozhodně nejdou. Všichni jsou jako posledlí počítačema a informační technologií a neví o tom vůbec nic. Pak to v ceklu nemůže dopodat jinak než jedno z nejhorších vyústění - INDOŠ. Jako poznámku na závěr (aby nedošlo k omylu) tímto haněním nechci urážet vysokoškoláky v daném oboru. Ti určitě ví co dělají. Jo a mimochodem proč se právě tito nepodílejí více spolupracně na projektu INDOŠ, jak je tomu třeba v zahraničí?

  • 10. 5. 2002 11:53

    tapik (neregistrovaný)

    Jenom drobna pripominka - v celkove kalkulaci Projektu III neni hardware zdaleka tou nejvetsi polozkou. Nejdrsnejsi palky jsou za Sluzby - hlavne pak pronajem a provozovani site.

  • 9. 5. 2002 17:48

    Martin (neregistrovaný)

    Nejpodstatnější v této věci je asi to, že neplní svůj původní účel, t.j. rychle a pokud možno levně zajistit školám kvalitní počítače a internet. Celý projekt se neustále protahuje a tím i prodražuje. Navíc, jak už je to obvyklé, z rozhodování vypadly školy samotné. Kdyby se prostředky rozdělili školám samotným, tak už by to vše mohlo fungovat. Dnes už po celých čechách existuje spousta firem co vám do měsíce postaví malou síť připojenou k internetu. Co si myslet o 64kb připojení přes Telekom ISDN? Proč vzniká ve školství a za peníze školsví komerční portal, co bude cpát reklamu do školních dětí? Počítače školy nedostanou do vlastnictví a tím padem ani do vlastní správy. To jim neumožní ani si vybrat SW co na nich poběží. Tady nejde jen o ty proklaté MS Win a MS Office, tady jde i o vyukový SW od českych firem. Pokud si budete chtít naistalovat něco, co není na seznamu doporučených firem, tak si ani neškrtnete. Aneb jak vypadá podpora vzdělání pod taktovkou socialistického ne-demokrata Zemana (nepléts tím tlustým hulvátem, co tomu cirkusu šefuje)(Z. sám si zřejmě nechal poradit od IT-guru Březiny, který zrovna tráví volný čas v Redmontu u velkého Billa)

  • 9. 5. 2002 18:52

    swed (neregistrovaný)

    Určitě máš pravdu, ale opět bych tady něco připomenul. Myslíš, že nějakej zeman ví něco o počítačích? Myslíš si, že ti lidi, co o tom rozhodujou ví něco o počítačích. Možná se mi na komentář ozeve nějaká rozhořčená výjimka, ale já si myslim, že oni o tom neví nic. Pak je tady prostor pro takový machinace, zvýhodňování monopolů a zbytečné okrádání doňových poplatníků, jak se tomu nyní děje. A pokud má snad někdo něco proti, vše se udusí v té jejich byrokracii, jíž jsou všichni tak posedlí, odsdola nahoru víc a víc. O tom jsem stále více přesvědčen.

  • 10. 5. 2002 13:22

    MK (neregistrovaný)

    IT-guru Brezina netravi cas u Billa, ale u Premka Klimy, kde dohlizi na vybaveni kancelare "reditele pro strategicky rozvoj" ...

  • 9. 5. 2002 19:48

    Stepan Cirkl (neregistrovaný)

    11 Eth zasuvek (jeste s neakou danou delkou) se my hodi do kancelare, kde je ted dost pretizenej koax, ale uz nevystaci na predelani pokracovani toho koxu do 5 kabinetu. Ale aspon se mu vyrazne odlehci. Ve zbytku budovy uz CAT5 je. Tech 10 kompu, co daji, muzu dat do jedne ucebny, respektive muzu nahradit 10 nejslabsich, ale stejne, 10 PC je v ucebne na nic, tam jich potrebuju aspon 15 + ucitelskej (ten tedy daji).

    Server, to je taky pekna kapitola. Server tu mam peknej, s Novellem, celkem sem spokojenej. Co potrebuju, neni novej server, ale hlavne dikovej prostor do stavajciho. Dva stejen SCSI disky 60 GB by se hodily (mirroring). Misto na disku(svazku) s daty docela pekne dochazi a jeste nemam kam dat ty LangMastry, co skoly dostaly v ramci SIPvZ. Podle papiru to na serveru celkem sebere 15 GB, coz je s 2x36 GB (miroring) docela pruser, uz ted nestaci. Ale misto toho mame narok na novy server s W2K. ( Co se disku v tom tyce, tak je to 36 GB, coz neni mnoho). Dale by se mi na zalohovani hodila neaka lepsi DATka, ta 2GB uz mi nestaci. Zaloha se sice provadi na Linuxovy zalohovaci server, ale obcas je potreba ji dat na neco prenosneho. Prece jen ty servery lezi vedle sebe v jedne mistnosti. Kdyby zmizely/schorely... najednou, to by byl pruser.


    Dalsi kapitola je zaintegrovani toho W2K server do naseho Novellovskeho prostredi. A dale, jak to bude s pripojovanim/licencovanim pripojeni stavajicich pocitacu na ten W2K server. na ty licence nemame a i by mi to pryslo jako zbytecne vyhazovani penez.

    Opravdu se pri realizaci mysli na integracistavajici techniy a SW.

    Dalsi veci je, ze zatim mluvim o vybaveni dodavaneho vramci prvniho kola, kam jsme se jako skola nedostaly, nebot mame prils dobre vybaveni VT. Druha faze ma byt az v pristim skolnim roce, takze se nabizene konfirgurace asi pozmeni. Tak trochu doufam, ze se realizace druhehe faze zmeni, kdyz se budou resit skoly s lepsim stavajicim vybavenim.

    Pak je otazka, kolik z toho si mezitim zrealizujeme sami, kdyz nevime, co budeme moci dostat a kdy. Sou veci, ktere potrebujeme, takze mozna nebudeme moct cekat na realizaci SIPvZ projekt III u nas.

    To nemluvim o IndosItraNetu. Pripojeni 64 kbit do IndosNetu a pres nej do internetu nas take moc nelaka, nebot by jsme si vyrazne pohorsili. A kdo vi, co vlastne IndosNet bude/je.

  • 9. 5. 2002 19:52

    Stepan Cirkl (neregistrovaný)

    Jo, jeste sem zapomnel, ze v ramci projektu se bude dodavt urcite mnozstvi Jablicek, takze pokud ho budeme chtit, tak misto jednoho PC ho mozna dostanem. A jako ukazku dalsiho pocitacoveho systemu si ho asi vezmem.

  • 10. 5. 2002 11:11

    Lenka M. A. Třísková (neregistrovaný)

    Pozor, nespoléhejte na to, že bude nějaká druhá vlna Indoše v příštím roce. Osobně si myslím, že nebude. V původních plánech je na období od roku 2001 do roku 2005 vyčleněno 4,5 miliardy, ale CELOU tuhle částku spolkne první vlna (oněch 3 650 škol, které jsou připojovány v první vlně). Je proto otázkou, z čeho bude ministerstvo financovat tu druhou vlnu. Snad něco dají zřizovatelé škol, tedy místní, okresní a krajské úřady, možná něco zasponzorují firmy. Pravděpodobnost, že by se našly ještě nějaké peníze v rozpočtu, je spíše mizivá.
    Když se zeptáte přímo ministra, jak to bude s druhou vlnou, neřekne přímo, že nemá peníze, bude se různě vymlouvat. Faktem ale je, že vláda na druhou vlnu v tuto chvíli peníze nemá. Ve středu 15.3. bude vláda jednat o dalších zdrojích financí, velmi pravděpodobně i o vzpomínané o. p. s.

  • 10. 5. 2002 0:46

    spaze (neregistrovaný)

    btw, nikde jsem tu nenasel zminku o aktivite firmy suse, ktera (uz snad) dodala suse 7.x (tusim) par set skolam zdarma.. a tusim, ze i s mirnejsima podminkama nez ten duchovni otec internetu..

    dal jen tak ve zkratce (zabralo mi to par desitek minut to precist vsechno, tak uz si to moc nepamatuju :)

    placenej portal? proc mame prece google ;) (diky bohu (a autorum) za nej)

    jestli ucit windoze nebo linux? ja myslim, ze oboji.. non-it oborum je vcelku jedno jestli text pisou v openoffice nebo v m$office.. tucny pismo se vsude stejne zapina ctrl-b a slozitejsi tabulku s makrama stejne musi udelat itckar.. proste vstane a misto makroviru bude chvili delat rocni soupisku cehokoliv, ktera bude pocitat vzdalenosti planet jako side-effect (a bude ho to strasne srat, teda az na ty planety :)

    studuju it a v prvaku nam cpali access/word/jiny sponky.. proc? stejne ty makra neumim doted. ale potrebuju doma nastavit firewall na linuxu a pocitat preneseny data.. dozvim se to na nektery skole? tezko.. jo ja vim, jsou tam ruzny skupiny ruzne vzdelanejch lidi, ale bohuzel cerny okynko s napisem login a podezrele blikajicim kurzorem neni ani jako vyberovej predmet.
    takze nazor ze win-only, protoze jsou nejrozsirenejsi rozhodne ne a to nehledim na jeho polopravdu.. co treba servery? tam kdyz maji windoze pulku, tak budou moc radi.. co se tyce webserveru, tak i tech 25% pro iis se mi zda moc ;) neni tohle snad uz dobrej duvod pustit ty studentiky se na to aspon podivat? teda aspon z it oboru.. no a .. ted jsem nejak zapomnel co jsem chtel napsat..

    no nic ^D

  • 10. 5. 2002 6:46

    timur (neregistrovaný)

    to neni ojedinelej nazor. souhlasim, ze it obory by mely mit siroky zaber. ale!
    nikdo nemuze cekat, ze ho ve skole nauci uplne vsechno. kazdej student MUSI jit sam dal. pochybuju, ze na nektere skole i ve svete bude existovat prednaska na tema "jak si nastavit firewall na linuxu". od toho jsou jiny prameny. ve skole bych ocekaval spis co je to firewall a jak funguje nebo neco takovyho.
    jenomze. asi pred dvema lety za mnou prisla znama, ze studuje it na vysoke skole zemedelske. potrebovala pomoct se zkouskama a tak. uz jste nekdy delali zkousku z msdosu bez pocitace stylem: vyjmenujte parametry prikazu copy?
    bude to trvat dlouho, nez se na skoly dostanou schopni lide (nerikam mladi, to je dobre, ale ne vzdy nutne). me ze skoly vyhnal disident 18. listopadu (muj deda rikal partyzan 10.kvetna), kterej bere skolu jako prijemnou kancelar s prijemnym zabezpecenim pro sve politicke choutky. ted delam u soukrome firmy za vetsi prachy, ale az ten osel na skole zkonci, budu se chtit urcite vratit.
    doufam, ze bude kam.

  • 10. 5. 2002 10:45

    swed (neregistrovaný)

    co se týče SuSe, o tom jsem opravdu nevěděl. Ale co se týče dalšího článku, kterej možná na podobný téma napíšeme, pokusím se to tam vtěsnat.
    Ale co vam oběma chci poznamenat. Docela vam závidim, že litujete, že se u vás na škole naučí konfigurace firewallu. U nás na škole jsme se učili otvevírat a zavírat vokýnka ve Win, pak sme napsali pár řádků ve Wordu (bez formátování). Sčítání v Excelu a pár příkazů v MS DOS (to jako cd, md, a to je asi všechno).
    Kdykoli mi něco zajímá, musím si to zjistit sám někde jinde než ve škole. Dle mě je taková idea, že se tady něco dozvim najivní. Pomalu začínam střední školy chápat akorát kvůli maturitě (tj. jako tomu papíru).

  • 10. 5. 2002 20:56

    the (neregistrovaný)

    S článkem souhlasím, s většinou názorů taky.
    Docela mě zaujal názor, že ve školách je třeba učit to co je nejrozšířenější tj. cokoliv co začíná na dvojté V, končí nějákým číslem, nebo nesmyslnými pismeny a je před tím napsané Microsoft. Ono to má totiž jeden háček (patrně i víc) -- totiž pokud se tohle učit bude, budou to vyžadovat i absolventi, pokud to budou vyžadovat absolventi bude to i nejrošířenější, pod to bude nejrozšířenější, bude se to učit ve školách etc. Takže tudy cesta nevede (pokud nechcete skončit v nekonečném cyklu, nebo pokud nechcete mít M$ spoluobčany :-). Takže zbývá pouze cesta nejvěšího odporu -- učit toho cosi víc než jen, že když zmáčknu F1, že mi vyskočí nakreslená sponka, ťukající zevnitř na monitor...
    Před rokem jsem vylezl z prumky. Za celé mé čtyřleté působení na této škole v roli studenta jsme měli něco jako výpočetní techniku 1 (slovy jeden) rok. Za ten jeden rok ty lidi okolo mě naučili jak psát ve Wordu, jak počítat a řadit čísílka v Excelu a jak, kde a co hledat na intenetu a jak si přečíst poštu, což jsem je stejně učil já. Myslím, že problém není v tom jestli učit lidi to a to, ale jak vymyslet dostatečně efektivní osnovy a hlavně jak vhodně rozvrhnout učivo do VÍCE let. Je strašně smutné (a někdy i legrační) sledovat lidi, do kterých lili tyhle hovadiny o Wordu a bůhvíčemještě celý rok, jak se snaží sesmolit obyčejný dopis (což mě ve Wordu připadne skutečně jako nadlidský úkol -- ten editor, nebo co to vlastně je, je tak nesmírně intelignetní, že mu většinu času musíte vysvětlovat jaký vy jste debil a že ten obrázek chcete zkutečně na tak nemožném místě...).

    Takže asi tak.

    Poznámka: některé slova a výrazy mohou

    být registrovanými ochranými známkamí společnosti Microsoft Inc. etc... (všichni to znáte, ne? :-)

  • 12. 5. 2002 23:43

    Zdenek Stepanek (neregistrovaný)

    Zdravim

    Ani jsem vsechny ty prispevky necetl, protoze moc dobre vim, co je v nich napsany.

    Ja bych to nazval dalsim ucebnicovym prikladem, jak se neco delat nema. Jeste ze du (snad) na vejsku (za tyden maturuju), takze pak uz jen halelujah.

    Zdenek