Hlavní navigace

Sun je zastáncem GNU GPL 3 aneb GNU/Solaris

14. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je to již několik měsíců, co Sun oznámil, že hodlá uvolnit Javu pod licencí GNU GPL. Nyní společnost zvažuje přechod na kontroverzní licenci GPL v3. Pod ní by měla být vydána nejen zmíněná Java, ale i operační systém Solaris. Co k tomu Sun vede? Proč podporuje třetí GPL? Vznikne oficiální GNU/Solaris?

V tuto chvíli je systém Solaris distribuován pod open-source licencí Community Development and Distribution License (CDDL) a Java je k dispozici pod GPL verze 2. Jonathan Schwartz se ovšem na setkání v San Franciscu zmínil o pozitivním vztahu firmy k GPL 3. Zdá se, že Sun vážně zvažuje přechod na novou verzi licence.

Podle slov generálního ředitele Sunu stojí za touto myšlenkou především snaha zpřístupnit vývoj široké komunitě vývojářů. „Otevřeme Solaris pod GPL? Chceme se ujistit, že dokážeme spolupracovat s GPL komunitou a Mozilla komunitou a BSD komunitou,” řekl Jonathan Schwartz a odkázal se při tom na tři hlavní open-source licence.

Zároveň ovšem chápe, že někteří vývojáři nesouhlasí s licencí GPL a považují „tu svou” licenci za nejlepší. „Nemyslím si, že budeme stejně úspěšní jako v případě GPL komunity, protože existuje opravdu mnoho opravdu chytrých lidí, kteří se domnívají, že toto je ta licence, kterou preferují.”

Sun je očividně nové licenci velmi nakloněn a čeká jen na vydání její ostré verze. „U Javy jsme použili verzi 2, protože verze 3 nebyla jednoduše k dispozici. Jakmile ji ale budeme mít, Java pravděpodobně přejde,” potvrdil Schwartz.

Sun uvažuje nad třetí verzí GPL, protože chce oslovit především vývojáře, kteří tuto licenci upřednostňují. Dalším faktorem je podle Schwartze také ochrana proti patentům, kterou nová verze přináší. „Je to licence, kterou můžete použít, aniž byste se báli patentových útoků,” řekl ředitel Sunu.

Hlavním důvodem pro použití svobodné licence je ovšem získání nových vývojářů a zapojení Sunu do procesů vývojářské komunity. Sun začal v této otázce komunikovat i s nadací FSF, která je tvůrcem licence GNU GPL.

Komunikaci se Sunem potvrdil také Peter Brown, který je výkonným ředitelem FSF. „Sun se na nás obrátil s tím, co si myslíme o přechodu operačního systému Solaris na GPLv3. Konkrétně vidí výhody ve vytvoření GNU systému s jádrem Solaris.”

GNU/Linux nebo GNU/Solaris?

Projekt GNU, který byl založen před téměř čtvrt stoletím, vytváří a udržuje svobodný klon unixového systému. Kvůli problematickému vývoji jádra Hurd dostává při sestavování koncového systémů přednost jádro Linux. Solaris je ovšem dalším velmi slibným kandidátem na kvalitní jádro pro GNU.

„Distribucím GNU využívajícím jádro Solaris se dostane stejné podpory, jaké se dostává GNU s jádrem Linux,” potvrdil Brown. „Skutečnost, že Sun zvažuje použití GPLv3, je pro nás obzvlášť zajímavá.”

Rozdílné licencování Solarisu a Linuxu může být do budoucna velmi zajímavým faktorem. FSF se bude pochopitelně obecně snažit prosazovat GPLv3 a přístup Sunu mu tak hraje do karet. Na druhou stranu nebude moci Solaris využít částí z Linuxu, které budou pod licencí GPLv2. Totéž ovšem platí i naopak. Vývoj obou jader tak bude nekompatibilní.

Linus Torvalds ovšem ustoupit nehodlá a už na počátku roku 2006 řekl, že Linux nepřejde pod GPLv3. „Linuxové jádro je vydáno pod GPL verze 2. Pod ničím jiným. Některé soubory je sice možno licencovat pod verzí 3, ale rozhodně ne celé jádro,” řekl tehdy Linus.

Schwartz ovšem nepředpokládá, že by se Sun vystavil stejné kritice, jako v době, kdy jako licenci pro Solaris zvolil CDDL místo GPL. „Jsme ve zcela jiné situaci. Komunita je nyní k Sunu přívětivější.”

GNU GPL v3 i CDDL

Sun chce sice přilákat nové vývojáře, ale zároveň si nechává zadní vrátka a hodlá si zachovat jisté rozhodovací právo. Kódy Solarisu tak budou zároveň licencovány pod GNU GPL, ale licence CDDL zůstane zachována.

Stephen Harpster, který je ředitelem pro open-source software v Sunu, zaslal do e-mailové konference vývojářů OpenSolaris informace o duálním licencování systému. „Jsme zvědaví, zda tento krok zvýší počet přispívajících. Venku je spousta GPL fanatiků. Když bude OpenSolaris k dispozici pod GPL, najde se více lidí ochotných spolupracovat, kteří byli dříve našimi odpůrci, protože jsme použili CDDL?”

UX DAy - tip 2

Rich Teer, který je jedním z členů projektu OpenSolaris odpověděl ve velmi pesimistickém duchu. „Pokud je to nějaká podivná snaha uchlácholit přívržence GPL, pak je odsouzena k záhubě. Většina GPListů, které znám, jsou zapřísáhlými zastánci verze 2 a nepřijmou v3. Jejich postoj k OpenSolaris se proto nezmění.”


Informace pocházejí ze serveru ZDNet.

Osloví Sun změnou licence nové vývojáře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.