Hlavní navigace

Team Fortress 2 v linuxovém Steamu: jaký je?

18. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nedávno rozvířily stojaté vody novinek o Linuxu zprávy o chystaném linuxovém projektu společnosti Valve, která stojí za jednou z nejúspěšnějších herních platforem, Steam. Jsem odkojený na hrách, takže mě tato zpráva velmi nadchla, protože si myslím, že přesně tohle Linuxu chybí k tomu, aby se mohl lépe šířit.

Když se objevila možnost přihlásit se do výběru na betu, šel jsem do toho. Trochu s pochybnostmi, protože jsem nečekal, že by se mohla taková platforma jako Linux Mint dostat do projektu, který je primárně koncipován pro Ubuntu. Nicméně jsem to zkusil a toto konání přineslo sladké plody v podobě beta klíče. Tak se ze mě stal majitel Steam účtu s podporou Linuxu.

Instalace

Instalace jako taková proběhla v pořádku, jen jednou při stahování aktualizací jsem měl problémy se znakovou sadou. Tehdy se na mě program snažil mluvit česky. Po instalaci se mi otevřel klasický Steam klient, kterého jsem měl možnost vidět pouze jednou či dvakrát na Windows.


Herní klient s hrou Team Fortress 2

V seznamu jsem našel hru Team Fortress 2 a hned jsem ji nainstaloval. Jak to má být, stačilo mi na to pár kliknutí a hra se začala sama stahovat. Trochu mě překvapila velikost (< 10 GB), ale protože mám 1TB disk, netrápí mě to. Později opět docházelo k problémům se znakovou sadou, když se to na mě snažilo mluvit česky.

První spuštění

Spuštění hry probíhá velmi dlouho, pořád nevím, čím by to mohlo být. Myslím si ale, že za to může nízká rychlost načítání dat z disku. Po delším čekání už naskočila klasická úvodní obrazovka a já prošel krátkým tréninkem, kde jsem se mohl ujistit, že se chodí klávesami WASD a že myš se používá ke střelbě.

Po tomto tréninku přišlo na řadu připojení na server. Linuxoví uživatelé mají k dispozici servery oddělené od těch, na kterých hrají uživatelé verze určené pro Windows a OS X. Pokud tedy máte na Steamu kamarády, nezahrajete si s nimi na stejném serveru. Obsazený bývá tak jeden server, takže počet lidí není nějak enormní, ale samozřejmě to souvisí s tím, že se jedná pouze o testovací fázi.

Team Fortress 2 Beta

Když se do hry připojíte, jste nuceni zvolit si povolání. Já, protože jsem nevěděl co je co, zvolil jsem Pyra. To je plamenometčík, jak jsem pochopil velmi rychle. Po zvolení jsem „byl rovnou v tom“. Už po pár okamžicích jsem věděl, že tato hra je pro mě jako stvořená. TF2 poskytuje mnoho zábavy v různých povoláních.

Například inženýr je postava, která staví čtyři budovy, takže pokud je strategicky rozmístí, stanou se kvalitním herním prvkem. Stavebním materiálem je železo, které můžete doplňovat balíčky s náboji rozmístěnými po mapě, sběrem trosek zařízení postavených inženýry, nebo i sběrem zbraní padlých válečníků.

Inženýr se svou Sentry. Pozor na ni!

Jednou ze zbraní je obranná věž „Sentry“, která automaticky útočí na vše nepřátelské, co se hýbe. Pokud ji strategicky umístíte na překvapivé místo, může mezi nepřáteli nadělat (ne)příjemnou paseku. Zařízení „Dispenser“ je takový polní sklad, přátelské jednotky si u něj doplní zdraví a náboje. Důležité je, že inženýr si u něho doplní i materiál.

Zajímavou postavu tvoří i postava špeha. Ten dělá tajného agenta, který přepadá osamocené hráče a sabotuje nepřátelskou mechaniku hluboko za frontou. Mezi jeho zbraně patří pistole a nůž, jehož jediným úderem zabijí i ty nejodolnější protivníky. Avšak nejzajímavější jsou jeho dvě schopnosti. Zaprvé možnost vydávat se za nepřátelského vojáka, jehož masku ztrácí po útoku, nebo za druhé zneviditelnit se a utéct tak zprostřed skupiny nepřátel.

Špeh a jeho hodinky indikující výdrž neviditelnosti

Další postavy už jsou vlastně klasické zavedené koncepty: ostřelovač, který mi připomíná Indiana Jonese, doktor, jehož pomoc ocení každý, a rychlý klučina s lehkou brokovnicí.

Prostředí je velmi příjemné, jedná se vlastně o takové „komiksové souboje“. Postavičky jsou dotažené do absurdity, špeh je hubený chlapík, naopak postava Heavy „tlusťocha s kulometem“ je opravdu tlustá. Inženýr vypadá jako typický dělník z továrny a podobně.

Začátek hry. Všichni poskakují a čekají na vypuštění.

Prostředí, ve kterém hrajete, tuto komiksovou atmosféru podtrhuje. Je barevné, veselé a hravé. Krev stříká docela hodně, ale není to přehnané ani v extrémní situaci, kdy vybouchnete po nárazu rakety. V „death screen“ máte textem na obrazovce zobrazeno, kde všude jsou vaše kousíčky.

Hraje se několik módů, včetně klasického Capture the Flag, ve kterém jde o kufříky. Jsou tu ale i módy netradiční, jako dostat vláček do cíle dříve než soupeř. Vláčky se objeví ještě jednou, kdy se snažíte nedovolit protivníkovi „protlačit“ vlak do základny. Je tu i jistá forma dobývání, kdy je hra rozdělena na několik úseků a vy postupně dobýváte soupeřovu pevnost.

Zajímavý koncept tvoří inventář. Všechny herní postavy máte možnost si zlepšovat nalezenými, či jinak získanými předměty, které jednoduše vložíte do „batohu“ a máte tak možnost ještě lépe profilovat specializaci jakékoliv postavy. Na jednom serveru byl hráč, který se takto specializoval na boj zblízka. Potkat ho byla jasná sebevražda.

Žrout času. Tohle je statistika za pět dní.

Občas se zdá, že žánr multiplayer her již mnoho nových zážitků nepřinese. Je to celkem logické, střílí se, skáče, někam běhá, odjinud vrací a pořád dokola. Team Fortress 2 vzalo tyto vyzkoušené vlastnosti, přidalo pár nových a dalo tomu slušivý kabát, takže vás staré známé módy hned neomrzí. Stále máte možnost objevovat nová a nová překvapení, potkávat schopné hráče, popřípadě je jednou i začít porážet.

Pokud mám být ke hře kritický, musím jí vytknout občasné zasekávání. Netuším ale, jestli to mám přikládat na vrub hře, či jestli není problém u mě. Ovšem zatím, stejně jako u Steamu, jde o betaverzi. Ve finálním vydání to snad bude odstraněno.

Nějaké technické poznámky

OpenGL funguje skvěle, přepínání na plochu a zpět je bez prodlevy. To je něco, co znám pouze z pohádek o ideálním desktopu. Ovladače mám svobodné a nezaznamenal jsem potíže. Jak již bylo zmíněno, mám Linux Mint MATE 64-bit, notebook Lenovo Ideapad Y570, nVidia GeForce 666, Intel Core i5 s 8 GB operační paměti.

Zkoušel jsem hru spouštět i na externím monitoru s vyšším rozlišením a (1280 × 1024), nedošlo k deformaci či jinému poškození obrazu. Bohužel pak ujelo ovládání, takže pro kliknutí na tlačítko bylo třeba kliknout kus od něj (typicky vpravo dole), takže hra byla nehratelná.

Co si ještě můžeme zahrát?

Her připravených přímo pro Linux je už ve Steamu kolem 40. Jsou mezi nimi tituly jako World of Goo, Amnesia, Red Orchestra a mnoho dalších známých jmen. Úplný seznam si najděte na store.steampowered.com.

root_podpora

Co nás čeká?

Valve oznámilo, že všichni linuxáci se mohou těšit na Vánoce. Proč? Jednoduše se testovací Steam dostane ke všem, takže již žádné čekání na klíče, ale rovnou do toho.

Co říci závěrem?

Skvělý počin, klobouk dolů. Trochu se divím, že do toho Valve investuje jak peníze, tak práci svých lidí, i když už jsem cosi četl o chystané konzoli od Valve, která by běžela na Linuxu. Doufám, že se díky tomuto kroku najde několik dalších lidí, kteří smočí svoje nohy ve vodách svobodného softwaru a zůstanou u Linuxu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ondřej Kolín studuje informatiku na MFF, ve svém volném času dělá redaktora a pomáhá kolem Linux-Mint-Czech.cz komunity.