Hlavní navigace

Tile Racer: rychle a zběsile

7. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Okolní svět by se dal popsat jako matná, nejasná šmouha. Pouhý obraz vytvořený rozklepanou rukou malíře, jenž spojil barvy s nezřetelnými tvary. To vše vnímáme jen bezděky. Naše mysl se plně zaměřuje na šedavou cestu před námi. Společně zavítáme na závodní dráhu plnou adrenalinu a kaskadérství.

Tile Racer je titulem z řady závodních simulátorů v trojrozměrném hávu, kde provádíte smrtelně nebezpečné kousky, jejichž základní přísadou je pořádná rychlost smíchaná s jezdeckým umem. Setkáme se také často s označením stunt racing game, které trefně vyjadřuje podstatu. Nehledejme zde zbytečně pointu příběhu. Smyslem je zdolat co nejodvážnější trasu v co možná nejrychlejším čase a po projetí cílovou páskou být stále, alespoň z lékařského hlediska, naživu. Váš věrný, čtyřmi koly okovaný vůz je plně k dispozici. Nezalekne se před žádnou z nástrah vozovky. Vložte nohy do ostruh a sešlápněte plyn na doraz, jedeme dále.

Tile Racer 1

Již úvodní obrazovka mnohé napoví. Vše, co v pozadí spatříte, vás na cestě skutečně potká. Nájezdové plošiny, po kterých nastane dlouhý skok, chvílemi budete také na spirálách kapotou dolů, cesta se vlní všemi možnými způsoby, a mnoho dalších. Důležitá pro úspěšné překonání atrakce je samozřejmě rychlost. Předtím ještě pár poznámek k hlavní nabídce. V nastavení si pohrajte s rozlišením, renderováním, módem obrazovky a párem dalších drobností. Lze si také vybrat položku Editor a vytvářet vlastní výzvy. Není to vskutku nic složitého. K dispozici máte tři typy terénů a čtvercovou síť plnou aktivních prvků, které pouze pokládáte na mapu. Dílo si lze kdykoli uložit a později nahrát. Vraťme se ovšem do hlavního menu, kde jsme si zvolili poslední možnost Play. Nyní si vybereme jednu z šesti nabízených tratí. Vše potemní, a jakmile prozříme, nacházíme se na trati a končí odpočet do startu.

Tile Racer 2

Ovládání je sice neměnitelné, ale snadné a intuitivní. Po šipkách ostatně sáhne jako první takřka každý. Tvůrci hry se snažili o přesvědčivý fyzikální model a chování auta. Osobně jsem nabýval dojmu, že auto smykuje více, než je obvyklé. Stačí málo podráždit vychýlení vozidla a již se ženete v nezvládnutelném smyku. Úlek, když se v rychlosti přes sto osmdesát kilometrů v hodině řítíte do mnohaletého stromu, vystřídá nechápavý pohled, jakmile jím jako duch proletíte. Stromy překážkou nejsou, spíše dekorací. To již neplatí o různých mantinelech apod. Na mapě se pohybujete svobodně. Nemusíte se striktně držet cest. Celé území je ohraničeno neviditelnou bariérou. Pro snazší orientaci při poctivé jízdě slouží šipka uprostřed obrazovky. Bohužel je Tile Racer ve fázi vývoje. Hrát můžeme pouze časovku. Jedná se o absolvování trati v nejlepším čase. Pracuje se již na hře proti protivníkům. I nyní je však titul atraktivní a dokáže zabavit.

Tile Racer 3

Zpracování není vůbec špatné. Tile Racer se může chlubit přijatelným skloubením hudební a grafické stránky. Schází detaily jako poškození vozidla, rozbitá skla, atp., ale minimálně na začátku si toho ani nevšimnete. Budete pohlceni atmosférou. Doufám však, že možnost poškození přibude v jedné z dalších brzkých verzí. S každou překročenou desítkou na tachometru vám stoupne hladina adrenalinu. Brzy si budete skládat vlastní tratě a zkoušet, kolik auto zvládne. Ovládání je skvělé. Hratelnost rovněž, pouze zmíněné smyky jsou problematické, ale je s nimi aspoň zábava. Nároky nejsou přehnané. Postačí vám 1200 MHz, 512 MB RAM, 100 MB místa na HDD a akcelerovaná 3D karta s 64 MB. Čím více, tím plynuleji.

root_podpora

Tile Racer 4

Ačkoli titul Tile Racer ještě nemá naplněný svůj potenciál, stojí za stáhnutí a odzkoušení. O body se nebojte, zde se nestrhávají.

Tile Racer 5

Instalace je přímočará – na přehledných stránkách zvolíme odkaz Download. V této sekci máme na výběr pro Linux dvě verze „Installer“ a balík tar.gz. Já si vybral Installer, po jeho spuštění se objeví okno, kde jen zvolíte cestu (když vám nevyhovuje výchozí) a už se instaluje. Hra se spouští pomocí TileRacer nebo TileRacer.sh z adresáře s hrou.

Tile Racer 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku