Hlavní navigace

Tiny Core Linux: distribuce na 10 MB

20. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O známých a velkých distribucích píšeme velmi často. Rádi se ale občas podíváme i na neobvyklá řešení, jakým je například i distribuce Tiny Core Linux. Vejde se do pouhých deseti megabajtů a nabízí grafické prostředí a možnosti dalšího rozšíření. Co přesně distribuce umí a co je na ní tak zajímavého?

Jednou z nejznámějších minidistribucí současnosti je Damn Small Linux, který si jako hranici velikosti stanovil 50 MB a už mnoho let se do ní snaží nacpat maximum software.

Pokud vás ale zajímá ještě něco menšího, můžete se podívat na Tiny Core Linux, což je distribuce, o které jsme se zmiňovali v první letošní Softwarové sklizni. Její devízou je, že je pětkrát menší a vejde se tedy do 10 MB.

Stahujeme a startujeme

Distribuci můžete získat na domovském webu, který se nachází na intuitivní a dobře zapamatovatelné adrese TinyCoreLinux­.com. Tam se také dozvíte, co hodláte stahovat: Tiny Core Linux je velmi malý linuxový desktop. Je založen na jádru 2.6, Busybox, Tiny X, Fltk a Jwm. Core běží přímo v RAM a startuje velmi rychle.

Start tohoto minimalistického systému je skutečně pozoruhodně rychlý. Od potvrzení zavaděče až po funkční X server uběhne jen 18 sekund. Vidět to můžete na vlastní oči na videu:

Tiny Core Linux (dále TCL) ovšem není kompletní desktopovou distribucí, což není nic divného, vzhledem k minimální velikosti. V případě, že počítač, na kterém systém nastartujete, disponuje připojením k internetu, můžete si plnohodnotný systém sestavit.

TCL je tedy ideálním základem pro další stavbu vlastní distribuce. K rozšiřování funkčnosti jsou používány dva typy balíčků, o kterých se dozvíte dále. Podle autora distribuce jsou k dispozici čtyři pracovní režimy: cloud, PPR/TCE, PPR/TCZ a PPI/TCE. Jejich názvy jsou nezapamatovatelné, ale stojí za to si stručně popsat rozdíly.

Cloud čili internet

Toto je klasický start přímo do paměti. K dispozici je plnohodnotná plocha (tak, jak je vidět na videu) a uživatel má možnost skrze jednoduchého správce aplikací doinstalovat další software. Tento režim je pouze dočasný, všechny nainstalované aplikace jsou pouze v RAM a vypnutí systému způsobí jejich ztrátu. Pro pravidelné používání to není, ale je to ideální způsob jak si TCL vyzkoušet s minimem vynaloženého úsilí a zdrojů.

Tiny Core Linux správce

Podoba správce software z TCL

PPR/TCE

Druhý režim spustíte tak, že při startu systému přidáte parametr tce=hdXY, který míří na zapisovatelné zařízení jako například disk, flash a podobně. Na tomto médiu si TCL vytvoří repositář nainstalovaných aplikací. Tam se budou ukládat stažené „balíčky“, které se opět po startu automaticky znovu načtou.

Na disku jsou soubory s příponou .tce uloženy standardně v adresáři /tce. Tyto soubory obsahují komprimované obrazy souborových systémů, které se načítají do paměti a přidávají ke stávajícímu souborovému systému. Tento systém je velmi omezen dostupnou pamětí RAM a jakmile dojde paměť, není možné přidávat další aplikace. Výhodou je ale rychlost běhu sestaveného systému.

PPR/TCZ

Tento způsob provozu je velmi podobný předchozímu, využívá ale balíčky ve formátu .tcz, které se nenačítají do paměti, ale připojují přímo z disku. Jedná se o soubory ve formátu cramfs nebo ziofs.

PPI/TCE

Čtvrtý a poslední režim umožňuje instalovat balíčky přímo na systémový disk nebo do jednoho společného oddílu. To přibližuje provoz TCL provozu klasické linuxové distribuce s tím rozdílem, že jádro systému (tedy stále těch 10 MB) je stále v paměti. PPI režim nastavíte pomocí parametru tclocal=hdXY, který ukazuje na datový oddíl pro budoucí práci.

Výhodou tohoto způsobu je především vysoká rychlost startu, kdy není potřeba připojovat dodatečné obrazy s programy, ale vše je připojeno se systémovým diskem. Navíc se s pamětí zachází stejně šetrně jako v případě předchozího PPR/TCZ režimu. Při instalaci programů na systémový oddíl je možné využít jen .tcz balíčků, které jsou automaticky rozbaleny a „nainstalovány“.

Tiny Core Linux boot

Bootovací parametry TCL

Další možnosti

TCL toho umí mnohem víc, dovolí vám automaticky uložit nastavení systému či celý domovský adresář. Při dalším načtení systému se všechna uložená data obnoví. Je také možno automaticky připojovat celý diskový svazek s /home  pomocí parametru home=hdXY. Můžete tak TCL používat jako běžnou distribuci nad svými daty.

CS24_early

V menu distribuce naleznete také nástroje pro vytvoření šifrovaného domovského adresáře, který si můžete také nechat připojovat po startu systému.

Závěrem

Tiny Linux Core je velmi nezvyklá linuxová distribuce, která překvapí svými možnostmi, které dokáže vměstnat na 10 MB prostoru. Na malém prostoru se ale ukrývá zajímavý potenciál, který využijete nejen pro hrátky se systémem, ale umím si představit například použití na slabším počítači či specializovaném kiosku. Pokud si chcete sestavit vlastní malou distribuci, pískoviště máte připravené.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.