Hlavní navigace

Tržby Microsoftu klesají kvůli linuxovým netbookům

28. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Microsoftu se v poslední době příliš nedaří a společnost se rozhodla propustit asi 5000 zaměstnanců. Jedním z důvodů, které stojí za finančními problémy, je snížení prodeje desktopových Windows. Těm neprospívá především aktuální trend malých a levných netbooků s linuxovými distribucemi. Jak velký je propad?

Microsoft a nejhorší čtvrtletí

Microsoft je ve složité situaci. Neustále omílaná světová finanční krize dopadla i na něj, a to ve spojení s klesajícím prodejem jeho software vedlo ke snížení příjmů až o 11 %.
Čtěte článek Jaký dopad bude mít finanční krize na Linux?

Společnost minulý týden, po vyčíslení svých posledních obchodů musela přiznat, že uplynulé čtvrtletí pro ni bylo nejhorší v historii. Logickým důsledkem takové situace je tak oznámení o propuštění pěti tisíc zaměstnanců. O práci tak přijde asi 5 % zaměstnanců společnosti.

Společnost přitom předpokládala růst příjmů o 900 milionů dolarů. Oznámení způsobilo další problémy, když se cena firemních akcií propadla o nepříjemných sedm procent. Radikální úsporné opatření připraví pět tisíc lidí o práci, ale firmě by mělo letos ušetřit 1,5 miliard dolarů.

Kde se nejvíc padalo?

Jak již bylo zmíněno, klesl loňský čistý zisk společnosti o 11 % na 4,17 miliard dolarů. Pokles ale nebyl stejnoměrný a některé oblasti poklesly více než jiné. Nárůst zaznamenaly jen servery a nástroje. Všechny ostatní divize vykazují snížení prodejů.

Největší ztráty byly zaznamenány v oblasti korporátních aktivit a online službách. Ty zahrnují především síť MSN, online reklamu a vyhledávač. Provozní ztráta za poslední čtvrtletí vzrostla o 224 milionů na 471 milionů dolarů. O stejnou částku klesly zisky v divizi zábavy, kam patří například herní konzoly Xbox.

Velká ztráta na desktopu

Po těchto „ilustračních“ datech se dostáváme k tomu (pro nás) podstatnému: desktopovým operačním systémům. Už jsme zmínili klientskou divizi, která je na tom jednoznačně nejhůře. Do této oblasti právě patří i desktopová Windows. Tam byl zaznamenán pokles prodeje ve výši 8 % na 3,98 miliard dolarů.

Microsoft přitom přiznal, že za takto výrazný propad může slabý prodej klasických PC a orientace na levné netbooky, které často využívají operační systém Linux. Propad je důsledkem slabého trhu s PC a pokračujícímu přechodu na levné netbooky, píše se ve zprávě Microsoftu.

Netbooky jsou hrozbou

Kromě operačních systémů tento trend samozřejmě postihuje také prodejnost kancelářské sady MS Office, kterou si uživatelé nechtějí k levným počítačům pořizovat a raději sáhnou po levnější alternativě. Zdá se, že trh s netbooky je pro Linux velmi příznivý, což ostatně mnozí předvídají už dlouho. Podle některých odhadů je až na 30 % netbooků nainstalován Linux.

Navíc podíl populárních netbooků na trhu s počítači i nadále poroste. Zatímco v loňském roce bylo prodáno přibližně 11 milionů netbooků, v roce letošním by jich mělo být až 21,5 miliónů!

root_podpora

Celou situaci s netbooky navíc pro Microsoft zhoršuje fakt, že aktuální Windows Vista mají na specifickém a relativně málo výkonném hardware velké problémy. Microsoft sám přiznává, že chystaná Windows 7 by měla na netboocích konkurovat Linuxu. Původně se hovořilo o jejich vydání až v roce 2010, ve světle aktuálních čísel se bude pravděpodobně Microsoft snažit vydání uspíšit. V tuto chvíli se už hovoří o konci letošního roku.

Linux má šanci prorazit

Zdá se, že netbooky jsou pro operační systémy Microsoftu skutečnou hrozbou. Pokud si se svými Windows 7 nepospíší, přijde firma během vyplňování aktuálních předpovědí o růstu trhu s netbooky o další peníze. Mnoho velkých výrobců a prodejců netbooků prodává se svými malými počítači Linux: Dell Inspiron Mini 9, Hewlett-Packard Mini 2140, Acer Aspire One a další přístroje začínají zaplavovat trh a přinášejí s sebou nové prostředí pro rychlý rozvoj Linuxu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.