Hlavní navigace

Tvoříme diagramy v Linuxu

14. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tvorba diagramů má velký význam pro řadu oblastí a jistě téměř každý čas od času nějaký potřebuje rychle vytvořit. Ať se již má jednat o schéma řízení firmy, UML či nějaký jiný projekt. V dnešním článku se tedy podíváme na některé programy, které tuto činnost efektivně umožňují.

Tvorba schémat či diagramů patří bezpochyby k činnosti poměrně frekventované a často relativně obtížné. Je třeba ji často předělávat, upravovat či optimalizovat, a proto není obvykle příliš šťastné se snažit diagramy dělat například v klasických vektorových editorech, které pro tuto činnost nejsou primárně určeny. To, co v nich člověk obvykle nažene v jednoduchosti návrhu, to často ztratí ve chvíli, kdy potřebuje návrh nějakým způsobem předělat.

K tomu je třeba připočíst, že jen málokdo má dopředu rozmyšleno, jak bude daný diagram vypadat. Ostatně pak by například UML návrhy neměly valný význam. Důležité je, aby člověk měl o problému globální přehled, dokázal jej zachytit graficky, a pak jej může dále vylepšovat. Proto se dnes podíváme na nástroje, které jsou k tvorbě diagramů speciálně určené a které tak najdou své uplatnění nejen v komerční sféře, ale také ve školním prostředí – od schémat fungování Evropské unie až po biologické třídy a rody.

yEd

Asi jedním z nejpropraco­vanějších nástrojů na tvorbu schémat je javovský yEd, který není třeba nijak instalovat a běží téměř v jakémkoli operačním systému. Jeho tvůrci si kladou za cíl vytvořit robustní aplikaci, které si poradí se schématy nejrůznějšího druhu – od tvorby rodokmenů, přes UML diagramy až po schémata algoritmů, sociálních vazeb nebo tzv. Flowcharts. Ke každé z nich je možné použít sadu předdefinovaných vzorů, které vám umožní efektivně navrhnout určité schéma. Přitom je důraz kladen na jednoduchost a praktičnost ovládání – ostatně na webu je k dispozici video yEd za 90 sekund.

Základem práce je metoda táhni a pusť. Na výběr je přitom z poměrně velkého množství uzlů, které mohou nabývat různých tvarů, barev a velikostí. Při rozmísťování je poměrně užitečné pravítko, které vás naviguje v tom, kam máte nový uzel umístit. Každému objektu je navíc možné přiřadit různé atributy – od barvy, přes popisek až třeba po URL. Podobně je k dispozici také pestrá paleta šipek, vztahů nebo obrázků, které je možné do diagramu zanést. Zajímavé je, že můžete vytvářet skupiny vztahů, na které pak můžete zvlášť aplikovat nejrůznější funkce.

Ovládání funguje na výbornou, aplikace je rychlá a stabilní. Mimo samotný návrh schématu nabízí také řadu dalších možností – od automatické organizace, přes analýzu diagramu až třeba po nástroj, kterým je možné snadno procházet potomky uzlů, zjistit zda je graf zacyklený, atd. Nechybí ani možnost si nechat automaticky vygenerovat prázdné schéma se zadanými vlastnostmi. Nechybí ani prohlížeč jednotlivých prvků v grafu.

Pokud tedy hledáte robustní, rychlý a univerzální nástroj na práci s diagramy a nevadí vám, že je vytvořený v Javě, pak je eYd rozhodně dobrou a zajímavou volbu.

Dia

Zřejmě nejznámějším nástrojem pro práci s diagramy v Linuxu je Dia. Také ona není vyhraněná na jeden typ činnosti a snaží se nabídnout maximálně jednoduché a přehledné rozhraní. Oproti yEd je více orientována na tvořivou činnost uživatele. Jednotlivé prvky, které je možné vkládat jsou seskupeny tak, aby si navzájem nepřekážely – kdo zrovna modeluje databáze potřebuje zcela jiné komponenty než ten kdo vyrábí logický obvod nebo časovou osu.

Také Dia je rychlým a pohodlným nástrojem, který je plně lokalizován. Výsledná schémata nebudí dojem web 2.0 jako u eYd, ale spíše dojem seriózního technického výtvoru, který může vypadat přesně tak, jak si uživatel přeje.

root_podpora

Oproti eYd je k dispozici podstatně méně automatických a analytických funkcí, což může být většině uživatelů spíše k užitku. Přesto je poměrně jednoduché si pomocí Dia zachovat přehled o tom, jak celý diagram vypadá. Lze jej použít nejen pro humanitně orientované výtvory, ale také pro návrh technických schémat, v čemž je její hlavní konkurenční výhoda.

Závěrem

Nástrojů na tvorbu schémat existuje celá řada – stačí zmínit například Umbrello, který nabízí poměrně bohatou a kvalitní nabídku funkcí pro UML modelování, nebo univerzálně laděný Xfig, který má ale ne úplně povedené ovládání a vzhled a hodí se tak spíše na jednodušší práce. Pokud chcete sáhnout po nějakém online nástroji, pak lze doporučit například Gliffi, který nabízí esteticky velice dobré výstupy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.