Hlavní navigace

Týden ve zkratce: bezpečnost a spam

24. 12. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V posledních sedmi dnech jsme se věnovali trochu neobvyklým tématem, kterým jsou cestovní doklady s elektronickými čipy. Také jsme vám představili účinný antispamový systém, protože spamu ve schránkách přibývá. Protože se blíží konec roku, podívali jsme se na to, co nás v roce 2007 čeká.

Bezpečnost

Svět začíná postupně zavádět elektronické pasy. Ty by podle oficiálních informací měly přispět k celkovému zvýšení bezpečnosti a zavést pořádek. Poslední výzkumy ale ukazují na minimální zabezpečení elektronických pasů, které je možno velmi jednoduše obejít. Jak na to? Jaká jsou rizika? Máme pasům ještě věřit?

Petr Krčmář: Kopie elektronického pasu za pár minut

Internet Explorer již dlouho umožňoval, aby navštívený server mohl „vykrást” obsah uživatelovy schránky. Nyní to vypadá, že to Microsoft pojal jako novou funkci v Internet Exploreru 7 a uživatele se zeptá zda to chce.

Pavel Chalupa: Nová funkce v IE7

Standardní instalace Linuxu, BSD i jiného *nixu obecně v sobě obsahuje SSH démona, kterého je nutno po instalaci nakonfigurovat. Defaultní nastavení je otevřenou bránou pro vstup zvenčí.

Pavel Chalupa: Doporučené zabezpečení běžného desktopu

Spam

V diskusi pod článkem o implementaci Bogofilteru v KMail se objevilo mnoho čtenářů, kteří by rádi podrobně vysvětlili princip filtrování pomocí tohoto účinného nástroje. Zde je podrobné vysvětlení celé technologie. Jak Bogofilter pracuje? Jak je účinný? Jaké výhody má pro uživatele?

Pavel Chalupa: Jak funguje antispam Bogofilter

Podle výsledků výzkumu společnosti IronPort Systems vzrostlo množství spamu mezi říjnem a listopadem letošního roku o 35 %. Podle zástupců společnosti se jedná o rekordní nárůst, podobně vysoká čísla zatím nebyla naměřena. Spam se také stává čím dál chytřejším.

Petr Krčmář: Množství spamu v listopadu vzrostlo o 35 %

Ostatní

Rok 2007 už pomalu klepe na dveře a je čas podívat se, co nás v něm všechno čeká. Pootevřeme tedy společně ony pomyslné dveře a nahlédněme do blízké budoucnosti IT světa. Jaký nový software a hardware se objeví na trhu? Co si pro nás vývojáři připravili? Které události jsou nejočekávanější?

Petr Krčmář: Co nás čeká v roce 2007?

Vzhledem k vysokým nákladům na obhajobu, prodává Hans Reiser svoji společnost Namesys. Hans Reiser, autor jednoho z linuxových filesystémů ReiserFS, byl obviněn z vraždy své ženy.

Pavel Chalupa: Hans Reiser prodává Namesys

Podle dostupných průzkumů Firefox v Evropě a Severní Americe stále získává nové uživatele. V České republice začal ovšem ztrácet. Potvrzuje to již druhý průzkum. Nástup vychvalované Opery také nepřichází.

Petr Krčmář: Firefox poprvé ztrácí, Internet Explorer znovu roste

Virtualizace hýbe světem a klade se na ní čím dál větší důraz. V Linuxu můžeme používat VMware, Xen, Qemu a další. V nové verzi jádra bychom se měli dočkat dalšího přírůstku – KVM. Jaderný virtualizační nástroj by se měl podle plánů Andrewa Mortona dostat do chystaného jádra 2.6.20.

Petr Krčmář: Nový virtualizační nástroj v Linuxu 2.6.20

CS24_early

Na novou aktivitu CZLUGu jsme vás upozorňovali už v srpnu. V tuto chvíli už Seznam linuxových profesionálů získal ucelenou podobu a naleznete jej na adrese instalace.linux­.cz. Na této stránce najdete seznam profesionálů, kteří vám za úplatu Linux rozběhnou přímo na vašem počítači.

Petr Krčmář: Seznam českých linuxových profesionálů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku