Hlavní navigace

Co nás čeká v roce 2007?

21. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rok 2007 už pomalu klepe na dveře a je čas podívat se, co nás v něm všechno čeká. Pootevřeme tedy společně ony pomyslné dveře a nahlédněme do blízké budoucnosti IT světa. Jaký nový software a hardware se objeví na trhu? Co si pro nás vývojáři připravili? Které události jsou nejočekávanější?

Konec roku je v podstatě tady, začíná se bilancovat a především předpovídat. Vždycky se najde dost „vizionářů”, kteří se snaží předpovědět, co se stane příští rok, za deset let nebo za století. Pokud se v předpovědi spletou, jsou raději rychle zapomenuti. Ti s větším štěstím jsou pak oslavováni.

My se ovšem nebudeme zabývat vizemi, ale řekneme si o novinkách, které jsou na příští rok oznámeny různými firmami, organizacemi, ale i jednotlivci. Co se na nás chystá?

Software

Hned na začátku roku se objeví nový Red Hat Enterprise Linux s číslem pět. Nabídne opět vylepšený výkon, bezpečnost a flexibilitu. Vývoj se zaměřil na silnou podporu virtualizace.

Počátkem roku 2007 by se konečně měla objevit devátá verze přehrávače Flash i pro Linux. Vývoj prý zdržují především některé komplikace s nekompatibilitou distribucí.

V prvním čtvrtletí příštího roku se dočkáme nové linuxové verze Adobe Readeru označenou číslem 8. Nová verze přináší úplně nové prostředí, možnost online komunikace s ostatními uživateli, lepší zabezpečení dokumentů a využívá 2D akcelerace při práci s dokumenty.

Ke konci roku 2007 by měl vyjít Firefox 3.0, který přinese mnoho dlouho očekávaných novinek. Verze 3.0 by měla nabídnout lepší podporu pro různé grafické formáty, např. SVG. Dále bude konečně podporovat grafickou knihovnu Cairo, která by měla zajistit shodné zobrazování napříč platformami včetně displejů mobilních zařízení a navíc nabídne 2D akceleraci.

Projekt ReactOS se do konce roku 2007 pokusí vytvořit jádro systému kompatibilní s Windows alespoň na 70 %. Zřejmě se tak dočkáme solidního open-source systému, schopného spouštět většinu běžných aplikací určených pro MS Windows.

Někdy v průběhu roku přijde Sun s kompletně open-source Javou. Konkrétně se bude jednat o produkty Java Standard Edition a Java Micro Edition. Zvažuje se také otevření Java Enterprise System.

Hardware

Fujitsu představí v únoru 2007 nové disky pro notebooky, které dosáhnou kapacity 300 GB. K počítači se budou připojovat rozhraním SATA a jejich rozměr bude samozřejmě 2.5". V nabídce bude také 250 GB varianta. Disky budou využívat kolmého zápisu, který umožňuje výrazně zvýšit množství uložených dat.

Společnost AMD připravuje na první čtvrtletí roku 2007 novou modelovou řadu procesorů, vyráběnou 65 nm technologií. Procesory s označením AMD Athlon 64 X2 4000+, 4400+, 4800+ a 5000+ by měly nahradit své starší 90 nm kolegy a kromě vyššího výkonu nabídnou také snížený příkon.

Zhruba v polovině roku pak firma AMD nabídne své vlastní čtyřjádrové procesory.

Oblíbený internetový tablet Nokia 770 by se měl během prvního čtvrtletí příštího roku dočkat důstojného nástupce. Nový tablet bude mít podle dostupných informací dva miniSD sloty, mikrofon na lepší pozici, speciální tlačítko pro pohyb na stránkách, pětisměrnou kurzorovou klávesu, zabudovaný stojánek a trojúhelníkový stylus.

Společnost Hitachi Maxell začne v roce 2007 s masovou výrobou holografických optických disků, které pojmou až 300 GB dat. Zařízení je určeno především pro zápis audiovizuálního obsahu a samozřejmě pro zálohování velkých objemů dat. Na disk je možno zapisovat rychlostí až 20 MB/s.

Jeden z největších výrobců spotřební elektroniky FIC by měl v prvním čtvrtletí roku 2007 představit velmi zajímavý linuxový telefon. Neo1973 je quad-band GSM mobil s integrovaným GPS modulem a velkým dotykovým displejem. Očekává se také varianta s WiFi. Uvnitř poběží Linux 2.6 a open-source platforma OpenMoKo.

Známé „stodolarové” notebooky, které se nakonec nebudou prodávat za sto dolarů, by měly výrobní linky začít chrlit ve druhém čtvrtletí roku 2007. Společnost Quanta, která bude mít výrobu na starosti, potvrdila, že je na výrobu připravená a předpokládá, že by se během prvního roku mohlo vyrobit až 10 milionů notebooků.

Ve třetím čtvrtletí pak Sun začne prodávat nový procesor označený jako Niagara II. Ten postupně v serverech nahradí aktuální procesor Niagara. Novinka bude schopná vykonávat najednou až 64 vláken pomocí 8 jader. Nabídne také sdílenou paměť L2 cache o velikosti 4 MB.

Ostatní

Sdružení CZ.NIC, správce národní domény CZ, sníží od 1. ledna 2007 roční registrační poplatek za držení domény CZ. Velkoobchodní cena roční registrace domény CZ klesne o 20 %, z 500 na 400 Kč bez DPH.

CS24_early

Společnost BitTorrent Inc. oznámila zahájení spolupráce s několika velkými vydavateli televizního a filmového obsahu jako 20th Century Fox, Paramount PicturesG4, Kadokawa Pictures USA, Lionsgate, MTV Networks a dalšími. Dohody s nimi by měly přinést nový obsah do video obchodu BitTorrent. Ten bude spuštěn někdy na začátku roku.

V prvním čtvrtletí příštího roku otevře v Praze společnost Skype vývojové centrum. Do konce roku 2007 má v plánu zaměstnat až 30 softwarových specialistů, kteří se budou věnovat převážně vývoji jádra samotného populárního programu pro komunikaci.

Těšíte se na příští rok?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.