Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Microsoft se podvoluje EU, KB podporuje Linux

28. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte-li účet u Komerční banky, můžete nyní zajásat – KB totiž podporuje již i platformy Linux a Mac OS X. Vstřícnějšího postoje jsme se dočkali i od Microsoftu, který se podvolil Evropské komisi a stáhl svá odvolání. Z nových verzí jistě stojí za zmínku Ubuntu Gutsy Gibbon a Mac OS X Leopard.

Novinky okolo OpenXML

Jiří Kosek, zpracovatel připomínek k Office Open XML (OOXML) za Českou republiku (resp. ČNI), publikoval příspěvek OOXML – co bude dál?, ve kterém shrnuje další dění okolo tohoto formátu. Mimo jiné uvádí: „Jednoznačně pozitivní zprávou je, že ČR nakonec dala přijetí normy podmíněný souhlas. V praxi to znamená, že předkladatel normy se nyní musí pokusit naše připomínky zapracovat. Budou-li připomínky zapracovány pro Českou republiku přijatelně, změní se náš hlas během ballot resolution meetingu na ano.“ Jak dále uvádí, osobně si myslí, že norma projde. Do 14. ledna 2008 EMCA přislíbila informovat, jak se vypořádá s jednotlivými připomínkami k OOXML.

Pavel Cvrček: Jiří Kosek k hlasování o OOXML

Nová vydání

Tak jako vždy po půl roce jsme se i nyní dočkali nového Ubuntu, které se tentokrát honosí kódovým názvem „Gutsy Gibbon“. Co nového přináší? Jak funguje integrovaný 3D desktop? Jak vypadá jeho indexované vyhledávání? A co na něj říkají jeho uživatelé?

Jakub Šťastný: Ubuntu Gutsy Gibbon: módní vlna doznívá?

Počátkem října vyšla nová verze OpenSUSE 10.3. Poskytuje dvouletou podporu v podobě aktualizací související s bezpečností a stabilitou. Jaké přináší novinky a v čem osloví uživatele jiných linuxových distribucí a operačních systémů? Cílem článku je spíše představení distribuce než její hodnocení a srovnávání.

Petr Tomeš: Komiks: Podivná hmota

Apple dnes vydal novou verzi operačního systému Mac OS X s kódovým označením Leopard. Mezi novinky patří například vylepšený Finder, funkce Quick Look umožňující prohlížení dokumentů ve velmi dobře dělaných náhledech bez nutnosti otevírání další aplikace a Time Machine řešící komplexní zálohu všech dat v počítači. Celkově v Mac OS X 10.5 naleznete více než tři stovky nových funkcí a vylepšení.

Jakub Šťastný: Nová šelma přichází: Mac OS X 10.5 Leopard

Microsoft se podvoluje, Komerční banka také

Novinky.cz informují, že Microsoft oficiálně stáhl dvě zbývající odvolání, která podal u první instance Evropského soudního dvora proti rozhodnutím Evropské komise. Ta firmu trestala za neférové chování na trhu. Microsoft v tiskové zprávě uvedl, že je pro něj v tuto chvíli důležité soustředit se na naplnění právních povinností a konstruktivní spolupráci s komisí.

Josef Polách: Microsoft stáhl odvolání proti pokutě

Internetové bankovnictví Komerční banky označované jako Mojebanka, které doposud oficiálně funguje pouze v Internet Exploreru pod MS Windows, by mělo být brzy oficiálně dostupné i pro Linux. Podle zveřejněných informací by se tak mělo stát 24. listopadu letošního roku a mezi oficiálně podporované prohlížeče se od tohoto data zařadí Firefox, Opera, Konqueror a uživatele Mac OS X jistě potěší podpora Safari.

Pavel Cvrček: Mojebanka Komerční banky bude podporovat Linux

Ostatní

Na nedávné RubyConf 2007 v Berlíně bylo představeno nové IDE zaměřené na vývoj v Ruby a především v Ruby on Rails. Protože IDE pro Ruby a Ruby on Rails v současné době spíše nejsou nežli jsou, vzbudilo 3rdRail patřičný rozruch. Jaké je? Co nového přináší?

Jakub Šťastný: 3rdRail: konečně pořádné IDE pro Ruby on Rails?

CS24_early

Každého příznivce otevřených formátů jistě potěší informace o adopci ODF v Jihoafrické republice pro vládní komunikaci. Podrobněji o celé situaci informuje Tectonic.

Jakub Šťastný: Jižní Afrika adoptuje ODF pro vládní komunikaci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku