Hlavní navigace

Týden ve zkratce: nové verze a oslavy

22. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulém týdnu jsme se dočkali několika dlouho očekávaných nových verzí. Vyšel nový Internet Explorer, Flash Player 9 pro Linux, OpenOffice.org a další. Objevily se také nové informace o opožděné Fedora Core, Opeře a podobně. Také jsme se dočkali několika výročí a oslav, další se ještě chystají.

Nové verze

Instalaci a první zběžnou obhlídku Mandrivy 2007 již máme úspěšně za sebou a nyní se podíváme, co že se nám to vlastně zabydlelo na disku na příštích dvanáct měsíců a jak se nám s tím bude pracovat. Prohlédneme si postupně základní výbavu GNOME, KDE a Xfce a zaměříme se na místa, kde to skřípe.

Tomáš Guzdek: Mandriva 2007: Týden v ostrém provozu

Téměř na den přesně rok od vydání OpenOffice.org verze 2.0 je tu čtvrté opravné vydání ze stejné vývojové větve. Kromě běžných oprav dříve nalezených chyb přináší také několik velmi zajímavých novinek. Rozhodli jsme se je pořádně prozkoumat. Víte, že současně s touto verzí oslavil projekt OOo své šesté narozeniny?

Petr Krčmář: Novinky v OpenOffice.org

Přesně podle plánu byl včera v noci po pěti letech vydán nový Internet Explorer s pořadovým číslem 7. Nedočkavci si jej už mohou stahovat a instalovat například ze Slunečnice. Ostatním uživatelům přijede v automatických aktualizacích 1. listopadu. Uvidíme, jak vydání nového MSIE zahýbe statistikami.

Petr Krčmář: Finální verze Internet Exploreru 7 je venku

Neprešiel ešte dlhý čas od vydania novej verzie Internet Explorera – verzie 7 a už tu máme prvú objevenú bezpečnostnú chybu. Bezpečnostná firma Secunia zverejnila na svojich stránkach informácie o chybe, ktorá umožňuje stránkam dostať sa k dátam, ktoré boli poslené užívateľovi z iných stránok a tak potenciálne možno získať citlivé informácie. Úroveň nebezpečnosti bola stanovená na dve z piatich.

Jozef Šmihuľa: Bezpečnostná chyba v IE 7

Chystá se

Vývojáři Fedora Core se rozhodli, že nás se šestým vydáním Fedory budou pěkně napínat. Datum, kdy by se měly objevit na mirrorech obrazy FC6 se posouvalo již dvakrát a těm, kdo sledují přípravy podrobněji, bylo již včera jasné, že se posune i potřetí. Rozpadlo se totiž několik závislostí pro architekturu x86_64 a stále jsou problémy s Xenem.

Adam Covex Přibyl: Fedora Core 6 stále není a tento týden nebude

Už dříve jsme vás informovali, že proti původnímu plánu vyjde ještě FF 2.0 RC3. V tuto chvíli je již třetí release kandidát na novou verzi prohlížeče Firefox s označením 2.0 k dispozici. Stahovat můžete jako obvykle z FTP na Mozilla.org, kde máte možnosti získat také lokalizovanou verzi. RC3 ještě opravuje poslední problémy nalezené v předchozích verzích a už by měl být bez chyb. Pokud se nevyskytnou žádné potíže, mohla by už tato verze být povýšena na ostrou „dva nulu”.

Petr Krčmář: Vyšel třetí a poslední kandidát na Firefox 2.0

Na včerejším setkání Opera Backstage v Londýně bylo oznámeno, že nová Opera 9.1 bude obsahovat vylepšenou ochranu proti nebezpečným stránkám, snažícím se oklamat uživatele. Když prohlížeč poprvé navštíví konkrétní stránku, podívá se do veřejné databáze, zda je bezpečná.

Petr Krčmář: Opera 9.1 bude chránit před podvodnými stránkami

O plánech na souborový systém ext4 jsme psali teprve v červenci a už teď máte možnost si jej vyzkoušet v praxi. Součástí jádra Andrewa Mortona 2.6.19-rc1-mm1 je totiž první experimentální verze. Ext4 je extent-based filesystém a jeho výhodou je, že je zpětně kompatibilní s ext3. Cílem vývojářů je během šesti až devíti měsíců software stabilizovat a plně jím nahradit kód ext3.

Petr Krčmář: Souborový systém ext4 je v -mm jádrech

Oslavy a výročí

Je to neuvěřitelných deset let od chvíle, kdy byl založen projekt KDE a začaly vznikat jeho první části. Od té doby se KDE stalo jedním z nejpoužívanějších unixových prostředí. Jak vypadala první verze? Co se za deset let změnilo? Jaké problémy projekt potkaly? Na co se můžeme těšit do budoucna?

Petr Krčmář: Dekáda s projektem KDE

Vydání Firefoxu 2.0 je na spadnutí a jak už se stalo u podobných vydání zvykem, opět se budou konat po celém světě oslavy. V tuto chvíli se připravuje přes 300 akci, na které je přihlášeno téměř 3000 lidí. Jednu takovou párty pořádá i český projekt CZilla. Bude se konat v sobotu 4. listopadu 2006 v restauraci Ferdinanda. Všichni jste srdečně zváni, jen se nezapomeňte zaregistrovat.

Petr Krčmář: Firefox 2.0 party i v Praze

CS24_early

Je to právě jedenáct let, co byl založen projekt OpenBSD, který generuje jeden z nejbezpečnějších operačních systémů vůbec. Jeho autoři si při této příležitosti připravili seznam nejdůležitějších událostí, které se v životě projektu udály. Gratulujeme!

Petr Krčmář: OpenBSD slaví jedenáctku

Byl pro vás článek přínosný?