Hlavní navigace

Novinky v OpenOffice.org

20. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Téměř na den přesně rok od vydání OpenOffice.org verze 2.0 je tu čtvrté opravné vydání ze stejné vývojové větve. Kromě běžných oprav dříve nalezených chyb přináší také několik velmi zajímavých novinek. Rozhodli jsme se je pořádně prozkoumat. Víte, že současně s touto verzí oslavil projekt OOo své šesté narozeniny?
OOo 6. narozeniny

Přestože by se mohlo podle označení zdát, že se jedná jen o opravné vydání, opak je pravdou. Vývojáři celý rok rozhodně nespali, podařilo se jim vylepšit řadu stávajících funkcí a přidat i několik naprostých novinek.

Instalace je jako vždy poměrně jednoduchá. Uživatelé deb a rpm distribucí mohou stáhnout a rozbalit jeden 100 MB archív a nainstalovat všechny balíčky v něm obsažené. Pokud preferujete ruční instalaci, můžete si balíčky převést na tgz a všechny je rozbalit. Dostanete jeden adresář s celým kancelářským balíkem.

U této části se ještě zastavím. Distribuce OpenOffice.org probíhá ve zmíněné sadě rpm nebo deb balíčků. Nevím, proč vývojáři nedodávají také jeden archív, který by stačilo rozbalit na disku a spustit. Tedy podobně, jako je tomu například u Firefoxu. Nebyl by to žádný problém a jistě by to usnadnilo instalaci mnoha uživatelům.

My se teď postupně podíváme, co se v nové verzi změnilo a jaké novinky na nás vývojáři připravili. Některé novinky se neobjevily až v OOo 2.0.4, ale už v některé z dřívějších verzí. Berte tedy tento výčet spíše jako seznam rozdílů proti verzi 2.0.

PDF export

Možnost výstupu do PDF je pro mnoho uživatelů OOo klíčová. Velmi kvalitní filtr nyní dostal do vínku další funkce, především přibyla možnost vytvářený dokument zašifrovat nebo omezit oprávnění k jeho použití.

V exportním dialogovém okně přibyla záložka Bezpečnost, ve které můžete navolit heslo pro dešifrování dokumentu, heslo pro oprávnění, změnit práva k tisku, změnám, kopírování obsahu a podobně.

Vyzkoušel jsem postupně všechny možnosti a fungovaly na jedničku. Na heslo se správně zeptal jak originální Adobe Reader 7.0, tak i Xpdf. Po jeho zadání se dokument bez problémů otevřel. Také změna práv se projevila správně, AR odmítl dokument vytisknout a zakázané volby zůstaly šedivé.

OOo 3

Nejprve mě Xpdf překvapil tím, jak se tvářil, že tisk proběhne bez problémů. Nakonec se ale nic nestalo a v konzoli se objevila lakonická hláška „Printing this document is not allowed.”

Vylepšení možností PDF exportu je velmi příjemné, ocení jej především ti, kteří připravují například firemní dokumenty. Ty mohou být nyní lépe chráněny.

LaTeX export

Naprostou novinkou v OpenOffice.org 2.0.4 je exportní filtr, schopný ukládat dokumenty ve vstupním formátu pro sázecí systém LaTeX. Jako TeXaře (neplést s „technařem”) mě tato volba velmi příjemně potěšila a rozhodl jsem se ji vyzkoušet.

Vzal jsem kus jednoduchého textu, vložil jej do Writeru a nechal vyexportovat. Výsledek se dostavil velmi rychle a byl přiměřeně slušný. Bohužel výstupní filtr nepoužívá nativní české znaky, ale nahrazuje je TeXovskými sekvencemi ( \' je sekvence pro čárku, \v pro háček a podobně).

To je sice nadnárodní řešení, které nevyžaduje české fonty ani CSLaTeX, ale nemusí vždy dávat ideální výsledek. Naštěstí by neměl být problém tyto sekvence nahradit správnými znaky, ale chce to další úpravy.

Samozřejmě jsem provedl překlad pomocí CSLaTeXu, který dal požadovaný výsledek. Výstup byl správně formátován a vypadal dle očekávání. Vyzkoušel jsem i složitější dokumenty, ale tam dopadl výstup neslavně. Vše bylo sice zobrazeno, ale formátování se často rozpadalo. Nic jiného jsem ovšem nečekal.

OOo 5

Není to sice ideální řešení, ale pro někoho, kdo by rád měl kvalitní výstup z TeXu a neovládá přípravu vstupních dat pro tento sázecí systém, může být exportní filtr jedním z řešení. Pro klasickou hladkou sazbu je výstup filtru vyhovující.

Převzetí konfigurace ze systému

Vývojáři si uvědomili, že některé parametry, které potřebuje balík ke své činnosti, není potřeba nechat uživatele zadávat ručně, ale je možno je převzít z běžícího systému. V tomto případě jsou podporovány: MS Windows, KDE a GNOME.

V nastavení je tak například možno zvolit, že se informace o proxy serveru nebudou zadávat ručně, ale budou získány z jednoho z podporovaných prostředí (pokud běží).

OOo 4

Pokud provozujete KDE nebo GNOME, nemusíte už některé systémové volby provádět také v OOo. To samozřejmě přispěje k celkové provázanosti se systémem.

Ověřování aktualizací

Protože řada uživatelů nevěnuje aktualizacím dostatečnou pozornost, přidali vývojáři do balíku funkci, která dokáže zjistit jeho aktuálnost a upozornit uživatele na novou verzi.

Kontrolu můžete spustit také v menu Nápověda. Vše proběhne velmi rychle a dozvíte se, zda máte možnost stáhnout novou verzi nebo zda jste vzorní a máte nainstalovanou tu poslední.

OOo 1

Podobnou funkcí disponuje třeba i Firefox a mnoho dalších programů. Její přítomnost by měla vést také k vyšší bezpečnosti software.

Nová funkce INFO

V Calcu (tabulkový kalkulátor) je k dispozici nová funkce info. Její syntaxe je =INFO("parametr"), kde je možno dosazovat různé parametry. Funkce vrací informace ohledně operačního systému, architektury a podobně.

Parametr system správně určil, že OOo právě běží na Linuxu. O to větší překvapení mě čekalo při zadání parametru osversion, který by měl vrátit verzi systému. Odpověď „Windows (32-bit) NT 5.01” jsem skutečně nečekal.

OOo 2

Další změny

Kromě těchto viditelných změn byla samozřejmě opravena řada chyb a pozměněno několik detailů, které už probereme jen ve zkratce.

Rozšíření pro OOo mohou balík při instalaci informovat o minimálních požadavcích na provoz. Pokud nejsou splněny, rozšíření se nenainstaluje.

Kurzor myši se při spuštění prezentace v Impressu automaticky schová, aby na obrazovce „nezavazel”.

OOo pro Mac OS X nyní používá systémové fonty. Využívá k tomu open-source projekt Fondu, který je dokáže ze systému získat.

Kontextové menu v Impress nyní obsahuje funkci pro rychlé uložení obrázku z prezentace. Velmi jednoduše a rychle tak můžete získat originální obrázek v samostatném souboru.

Řazení v Calc podle dnů v týdnu se nyní řídí systémovou konfigurací (locales). U nás tedy týden začne pondělkem, v jiných zemích například nedělí.

CS24_early

Závěr

Změny nejsou jistě nijak dramatické, ale mě osobně potěšily. Hlavním tahákem nové verze je pro mě vylepšený PDF export a možnost výstupu do LaTeXu, jehož nedokonalost je možno vývojářům odpustit.

Kvalitní lokalizace, podpora mnoha formátů a multiplatformnost jsou již standardními devizami tohoto kancelářského balíku. Dávám jedničku s hvězdičkou.

Používáte OpenOffice.org?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.